Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De heldin van Loppersum

Op 12 maart 744 werd er door de prediker Sturmius, een leerling van Bonifatius, de Benedictijnse Abdij van Fulda gesticht. Sturmius was de eerste abt. Dat was het oudste begin van Loppersum, wat in de vroege middeleeuwen vorm kreeg op een wierde aan de Fivelboezem. Margje Tichelaar is in Loppersum geboren en ze woont nog steeds in haar geboortehuis, terwijl ze ver in de zeventig is. Ze borduurt al jaren bekende schilderijen, die ze in haar winkeltje vol prullaria en antieke spullen te koop aanbiedt. Op haar winkeldeur hangt zo'n ouderwetse deurbel, die elke dag wel een paar keer rinkelt. Iedereen in Loppersum kent haar en heeft wel eens iets bij haar gekocht. In Loppersum zit namelijk geen Blokker of Hema. Voor speciale aankopen gaan de meesten een dagje naar Grunn (Groningen-stad). Margje heeft nooit een wasmachine gehad en ze doet haar was nog steeds met de hand. In de bijkeuken heeft ze nog zo'n ouderwetse wringer en ze hangt haar was aan witte, houten wasdrogers. Ze kookt op een petroleumstel en ze verbouwt zoveel mogelijk haar eigen groente. De Hooghoudt-jeneverfabriek heeft een goede klant aan haar en tussen de Drum-shag wil ze graag wat groene knetterwiet vermalen. Haar huisdokter Piet Smulders heeft haar dat aangeraden als medicijn tegen haar reuma en depressieve klachten. Piet gebruikt het zelf ook voor de lol en veel huisartsen erkennen inmiddels de medicinale werkingen van cannabis. bij het Kruitvat verkopen ze nu cannabis-olie. Opvattingen verschuiven gelukkig.

Bij Margje werkt de cannabis ook nog eens zeer creatief verhogend, waardoor ze naast haar borduursels ook met olieverfschilderijen is begonnen. In Stedum krijgt ze privé-les van Bolke Wieringa, die 30 jaar jonger is en leraar aan de Minerva Academie is. Bolke heeft eens een naaktschilderij van Margje gemaakt en dat hangt nu permanent in het Groninger Museum. Van de opbrengst zijn Bolke en Margje een weekend naar Venetië gegaan, waar ze natuurlijk in een gondel hebben gezeten. De gondelier zong verrukkelijk. Margje had hem graag willen zoenen. Ze verbleven in een vorstelijk hotel en de pasta's en wijnen waren bellissimo. Ze kocht nog een uitbundig versierd, Venetiaans masker, wat nu in haar woonkamer hangt, naast een origineel schilderij van Henk Helmantel, wat ze eens via via voor een prikkie heeft aangeschaft. Volgens Bolke is het minstens 20.000 euro waard, maar dat gelooft de nuchtere Margje niet. Sinds enkele maanden zit Margje bij de Groninger Verzetsgroep tegen de NAM en politiek Den Haag en daar weet ze haar woordje wel te geven. Vooral na een paar borrels. Door de door de NAM veroorzaakte aardbevingen is haar toch al schamele woonhuis annex winkeltje op verschillende plekken dramatisch gescheurd. Haar woonhuis is niet ver verwijderd van de status 'onbewoonbaar verklaard', wat haar woedend maakt. Ze is enorm verknocht aan haar ooit zo veilige en solide woning en ze voelt zichzelf totaal onmachtig staan tegen die arrogante schoften, die haar leed als 'bijkomende schade' beschouwen, zo van 'niets aan te doen, dat is reeds ingecalculeerd!'. Margje kan al jaren niet meer goed slapen en ze vreest een voor haar fatale aardbeving, waarin ze wellicht samen met haar woning het loodje legt.

Toch weigert Margje de eerste dode van deze Groningse tragedie te worden en gaat ze over tot een ludieke en effectieve verzetsdaad. Op 20 april 2018 koopt ze een enkele reis Den Haag, met in haar handtasje een geladen pistool. Ze voelt zich monter en eenmaal in Den Haag gaat ze in een chic restaurant uit eten. Bij een dure bloemist koopt ze een schitterend boeket bloemen. Op het kaartje schrijft ze 'Voor Mark, met veel liefde!'. Daarna loopt ze naar het Binnenhof en gaat ze op een bank rondom de fontein zitten. Ze voert de duiven met wat broodkruimels en ze kijkt gespannen om zich heen. Een politie-auto rijdt over het plein, maar ze raakt niet van de wijs. Bij de visboer voor het Binnenhof eet ze nog een haring met uitjes en uit een flacon drinkt ze nog wat jenever. Dan is het zover. Achter een ring van camera's ziet ze Mark Rutte feestelijk glimlachen en inhoudsloze clichés uiten. Hij gedraagt zich als een prins carnaval. Margje schiet naar voren en binnen een mum van tijd vuurt ze enkele kogels op de premier af. Mark zakt in elkaar en Margje probeert te vluchten, maar de gealarmeerde politie schiet haar gewetenloos dood.

Mark wordt met spoed naar een ziekenhuis gebracht en hij weet de aanslag wonder boven wonder te overleven, al zal hij nooit meer de oude worden. Zijn revalidatie duurt minstens een jaar, waardoor zijn post door een andere VVD-er wordt overgenomen, maar er volgen al snel nieuwe verkiezingen, met gek genoeg een enorme revival voor de PvdA. De eerste, vrouwelijke premier is dan ook van de PvdA, waardoor het conflict met de Groningse gedupeerden snel wordt opgelost door directe uitbetaling van schadevergoedingen en de NAM-gaskranen definitief dicht. De Groningers vieren feest en speciaal in Loppersum, waar ze hun heldin Margje Tichelaar eren met een standbeeld voor het gemeentehuis. Drie dagen daarna volgt nog een bustebeeld van haar voor het stadhuis in Groningen-stad. Haar huis in Loppersum wordt een drukbezocht museum, de eerste jaren gerund door Bolke, die ondanks zijn mooie verhalen over zijn vriendin, nog steeds aast op de Helmantel, maar die is inmiddels onverkoopbaar verklaard en cultureel erfgoed.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 738



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 januari 2018
Merci beaucoup, integere redactieleden!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)