Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Beckers bedevaart

Alphons Becker stond in de stad bekend als een gevaarte dat geen strobreed in de weg gelegd mocht worden. Zijn verschijning deed dat niet in eerste instantie vermoeden, hij had dunne benen, een licht gespierde torso en een zachtmoedig rond gezicht.
Bij sociaal ontij richtte hij zich hij op om zijn longen als draagtassen met lucht te vullen. Het vullen van de longen veroorzaakte opzwellende aders aan de slapen en het vernauwen van de wenkbrauwen tot diabolische lijstjes boven de ogen.
Toch had deze erudiete academicus een schare vrienden die zijn gebruiksaanwijzing na enige tijd had doorgrond. Niet dat ze hem ooit iemand hadden zien mishandelen maar ja, je wist maar nooit. Eén van de dingen die in zijn bijzijn nooit gespreksonderwerp mocht zijn waren gedichten. Het gerucht ging dat Alphons ooit eens een dichter na diens voordracht in de gracht had gegooid. De dichter was nooit meer gevonden, wel de bundel die Alphons had nageworpen.
De reden voor zijn gevoeligheid omtrent de edele dichtkunst bleef giswerk, maar zo nu en dan deed hij daarvan iets in een dronken bui uit de doeken. 'Gedichten ondermijnen mijn liefde voor romans met hun ongrijpbare, inwisselbare impressies van schaduwen, spiegels en geborneerde eenzaamheid', had hij eens door een kroeg geroepen.
Het was op een frisse meiavond dat twee vrienden van Alphons, Walter 'De Koker' en Paul 'Het Ritsje' bij diens appartement in de binnenstad aanbelden.
"Heb geen plannen, zit hier met een gebroken been", klonk het door de intercom.
"Dan rijden we je toch", zeiden de vrienden tegelijk.
"Goed dan", bromde Alphons en zoemde open.
"Misschien wordt het nog een leueke avond ook", zei Alphons even later toen hij door Walter en Paul over de tegels van de binnenstad werd voortgeduwd. "We denken aan een discussieavond in de 'Kopeke' met veel bier", zei 'Het Ritsje'.
"Is goed", zei Alphons en kort daarop schokte de rolstoel het redelijk gevulde cafe binnen.
"Zeg, is dat niet die lul van een hippie die zich die zich met dichtkunst bezig houdt? Wist niet dat 'ie ook kon nadenken",zei Alphons en wees naar de magere man bij het spreekgestoelte op het podium. 'Het Ritsje en 'De Koker' keken elkaar vragend aan. 'De Koker' wees naar de rolstoel en maakte een gebaar van "wij bepalen wanneer 'ie weggaat." Voordat het Alphons begon te dagen dat het hier een dichtavond betrof hadden zijn secondanten al het nodige bier aangedragen. Plotseling werd het licht gedempt en begon de eerste dichter door het muisstille cafe te kraken. "Wat flikken jullie me nou", siste Alphons naar boven, het is een dichtavond en jullie weten....". Ja dat weten we wel makker, onderbrak Walter hem en maande de invalide met een schouderklopje tot stilte.
"Meer bier", gebood Walter waarop Paul even later met een duitse laars gevuld met bier voor Alphons kwam aanzetten. Dit gebaar werd door Alphons met een opgestoken duim begroet. Halverwege de laars richtte Alphons zich op en onderbrak op luide toon een dichteres met een zichtbaar verstelde oranje kleedzak met een a-sexuele grijns. "Zeker een zakcentje bijverdienen voor je getuigeniskindje van een afgewezen vluchteling uit Afrika", schalde Alphons door de zaak. Verbijsterd stopte de vrouw haar voordracht en tuurde tegen het felle podiumlicht in naar het stuk verdriet dat haar hele utopie van een ongemakkelijke aardsheid had voorzien. Zij was niet de enige die door de confronterende woorden geschokt bleek. Maar niemand zei iets.
Uit schaamte duwden Walter en Paul de nu brabbelende Alphons het inmiddels verlaten podium op en zetten de stoel op de rem.
"Lul", doorbrak een man met een hoornen bril de stilte voor het podium. Dat was het sein voor de andere aanwezigen om de ladderzatte Alphons te beschimpen en met bier te bekogelen. Hoewel hij vele malen geraakt werd, ging alles aan de onderuitgezakte Alphons voorbij. Het was uiteindelijk de barman die hem na vijf minuten ontzette en hem buiten de deur van de "Kopeke" zette.

Schrijver: martin hoekstra, 17 juni 2003


Geplaatst in de categorie: misdaad

-0.1 met 26 stemmen 1.932



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)