Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Herhalingsgevallen

Kent u het fenomeen dat mensen steeds hetzelfde zeggen?

Afgezien van het feit dat ik het de desbetreffende personen zelf zou kunnen vragen wat de oorzaak ervan is, vraag ik mezelf af hoe dat kan. In ieder geval valt het mij zo op, omdat ik zelf probeer niet in herhalingen te vallen. Als ik iemand een tweede keer hetzelfde zou zeggen, zou ik halverwege de uitspraak stoppen en vragen of ik dit niet al eerder gezegd heb.
Maar, ik kom regelmatig in aanraking met mensen die steeds hetzelfde tegen me zeggen. Oude belevenissen worden te pas en onpas gebruikt om de ellende van vandaag te illustreren. Eigen meningen worden eindeloos geventileerd, om het eigen gedrag te verklaren of zelfs te verontschuldigen. Gevonden kennis wordt steeds opnieuw opgesomd om te onderstrepen hoe intelligent men wel is.

Vergeten deze mensen wat ze zeggen?
Zijn deze mensen bang dat ze niet duidelijk genoeg overkomen?
Zegt het iets over de verstandhouding met zulke mensen?

Als mensen bang zijn dat hun uitspraken vergeten worden, doen ze er inderdaad goed aan om zichzelf te herhalen. Maar ze moeten niet vergeten om te checken of anderen ook zo vergeetachtig zijn.

Voor mensen die bang zijn, dat ze niet duidelijk genoeg overkomen, zou het goed zijn zich te realiseren dat hetzelfde herhalen niet leidt tot verduidelijking. Vraag dat maar aan de leerkrachten die voor de klas staan. Eindeloos herhalen roept uiteindelijk weer nieuwe vragen op, maar dan van een andere soort.

Indien iemand zich steeds maar weer moet verontschuldigen door oude verhalen op te rakelen, getuigt dat van weinig zelfvertrouwen en een gering besef van de unieke waarde van elk moment.

Indien iemand constant zijn kennis herhaalt, is hij wellicht bang om over andere onderwerpen te praten en ondermijnt de bewondering die anderen voor hem zouden kunnen koesteren.

Komt dit voor in situaties, waarin iemand er niet op uit is om geestig te zijn, maar alleen bezig is een atmosfeer te creëren waarin zijn woorden en uitspraken rondwaren om maximale invloed uit te oefenen? Zoals een leidinggevende die bang is dat zijn medewerkers aan iets anders denken dan het werk. Of zoals ouders die bang zijn dat hun kind niet goed uitkijkt op straat.

Zo blijkt dat het vervallen in herhalingen meestal tot het tegengestelde leidt dan beoogd wordt. Zelfvertrouwen blijkt onzekerheid, intelligentie blijkt leeghoofdigheid, duidelijkheid leidt tot twijfel en aantrekking leidt tot afstoting. Alleen in het voorbeeld van ouder kind relatie heeft het herhalen een bewezen functie, maar verder leidt het tot irritatie van minder vergeetachtige breinen en geestige koppen.

Laten we geestig proberen te zijn en nieuwe dingen zeggen en schrijven!

Schrijver: Willem Houtgraaf, 11 september 2004


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.4 met 14 stemmen 1.963



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
13 september 2004
Email:
ajkuperushotmail.com
'Of heb ik dat al gezegd', hoor ik mijzelf regel-
matig zeggen. In elk geval denken.
Uit ervaring kan ik jou melden dat dit op z'n minst vervelend is.
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
13 september 2004
Email:
ajkuperushotmail.com
In jouw geval zou ik net even voorbij mijn neus kijken.
Je komt dan namelijk tot de conclusie dat er tal van mensen zij, die te maken hebben (gehad) met problemen van serieuze aard. Bijvoorbeeld geheugenproblemen van zowel het korte- als/of lange-termijngeheugen.
Naam:
Rudolf
Datum:
12 september 2004
Email:
rudolf.schinkelhome.nl
Waar heb ik dit meer gelezen cq. gehoord? ***LOL***

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)