Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Tabula rasa

Kennis heeft grote invloed op hoe we leven. Of hoe we denken te moeten leven.

Steven Pinker verhaalt in zijn boek ‘het onbeschreven blad’ over de controverse tussen aanhangers van een ‘aangeboren natuur’ en de volgelingen van een ‘onbeschreven blad’ als grondslag voor menselijk gedrag. De aangeboren natuur aanhangers zijn meestal wetenschappers, die empirische data verzamelen op het gebied van de biologie en de genetica. Het onbeschreven blad viert hoogtij bij maatschappijwetenschappers en is bij hedendaagse intellectuelen de grondslag voor psychologische theorieën en sociale relaties (deze scheiding van de kampen is niet volledig, het volledige verhaal is in Pinkers boek terug te vinden). Al in de inleiding staat: “De omgeving is even belangrijk als de genen.” Toch telt het boek tot de noten 537 bladzijden. Waarom een dik boek over, zoals in de inleiding staat, een uitgekauwd onderwerp.

Het onderwerp is uitgekauwd, maar de controverse is actueler dan ooit. Het schrikbarende is dat angst voor de ‘aangeboren natuur’ om zich heen grijpt in de samenleving. De sociobioloog E.O. Wilson kreeg taart over zijn hoofd, omdat hij over biologische gedragswortels durfde te schrijven. Niet zo gek, want het nazisme hield er een onfrisse racistische theorie op na, die weldenkende mensen tegen de borst stuit. Maar de socialistische regiems baseerden zich op het ‘onbeschreven blad’ om hun conditioneringprogramma’s uit te vouwen.
Zie hier de controverse. Enerzijds willen we een leven van vrijheid, eigen wil en zinvolle betekenis. Anderzijds is het niet te ontkennen dat we geboren worden met verschillende capaciteiten en uiteenlopende huidskleuren. De controverse wordt gestoeld op de angst dat de zin van ons leven verdwijnt als we niet meer dan dieren zijn.

Misschien dat er nu al lezers zijn, die [terecht] het hoofd schudden. Het is toch duidelijk dat we zowel biologische wortels hebben als dat we sterk door onze omgeving worden beïnvloed [en worden gemaakt]. Ook ik denk dat het niet uitmaakt of we voor 50% of 70% (of 100%) uit biologische machinerie bestaan. Het heeft uiteindelijk weinig effect op hoe we het leven ervaren. Dat er nu een boek is van 537 bladzijden geeft aan, dat we behoefte hebben aan een theorie over de grondslag van ons gedrag. En het liefst moet die passen bij wat we geloven en hopen.

Schrijver: Willem Houtgraaf, 10 maart 2005


Geplaatst in de categorie: biologie

1.4 met 19 stemmen 6.011



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
bart
Datum:
23 februari 2009
Email:
verheyen_barthotmail.com
waar is dit boek nog verkrijgbaar?

23/2/2009
Naam:
Willem Houtgraaf
Datum:
15 maart 2005
Email:
whoutgraafhotmail.com
Zie filosofie magazine. Daar vindt een discussie plaats over dit onderwerp.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)