Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Boeken en boekjes

Eens in de zoveel tijd maak ik een ronde langs mijn collectie sportboeken.
Collectie is misschien een groot woord voor één Ikeak-kast met voetbal- en wielerboekjes, die het op de onderste plank dan ook nog eens af moeten leggen tegen studieboeken zoals An Historical Introduction to Western Constitutional Law (R.C. Van Caenegem, tweede druk, Cambridge University Press 2000), maar ik kan mij erg goed vermaken door mijn ogen langs de kaften te laten glijden. Ik neem de titels en de namen van de schrijvers in me op. Heel af en toe grijp ik een boek uit de keurig gesorteerde rij en blader er een beetje in. Bladzijden, honderden bladzijden vol met honderden woorden. Allemaal over zoiets triviaals als sport. Heerlijk.

Op de bovenste plank bevindt zich bijvoorbeeld Witte Muizen, Rode Staarten, het magnum opus van Fritz Korbach. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit meesterwerk nog niet heb gelezen, maar de tekst op de achterflap belooft alvast veel goeds.
Korbach – zelf voormalig alcoholist – geeft in dit fragment zijn visie op drankgebruik in het topvoetbal.
“Voor belangrijke wedstrijden wordt niet zelden gedronken. Maar of ze nu met hun hoofd in de papegaaiensoep of in de vim hebben gelezen; ik zal er niet moeilijk over doen.” Groot denker, die Fritz, altijd al geweten.
Nico Scheepmaker dan. De man is met drie boeken vertegenwoordigd in mijn kast. Scheepmaker is volgens de overlevering de uitvinder van het “turven”. Hij turfde het aantal goede, slechte en matige balcontacten van één bepaalde speler. Hij is inmiddels overleden, maar het moet een man zijn geweest met hart voor de zaak. Je zult immers maar negentig minuten lang de balcontacten van Horst Blankenburg of Felix Gasselich moeten volgen. Scheepmakers werk leeft voort in zijn bundels, inmiddels is deze noeste arbeid overgenomen door computers. Dat schijnt dan Vooruitgang te heten.
Een tweede plank van mijn kast beslaat de biografieën. Romario, Van Basten, Gullit, Cruijff, Maradona, Frank & Ronald de Boer. Klinkende namen, hoewel het schrijven van een 255 pagina’s tellende biografie over een voetballende tweeling me een hels karwei toeschijnt. En dan heb ik de biografie over Willy en René van de Kerkhof nog niet eens in m’n bezit.
Geen collectie zonder statistieken. Oranje Toen En Nu is het meest schrijnende voorbeeld van dit monnikenwerk. Matty Verkamman heeft de taak op zich genomen om de volledige geschiedenis van het Nederlands elftal te beschrijven. Lijvige boekwerken zijn het, Verkamman is bij Deel 3. Aangenomen dat Matty gezond oud wordt en zijn droom realiseert, stopt het Nederlands elftal wat mij betreft nog dezelfde dag met het spelen van wedstrijden. Afschaffen die handel. Het is immers onmenselijk om het levenswerk van iemand met het spelen van één enkele interland incompleet te maken?
Ik zet het boek Oranje Toen En Nu 2 terug op de onderste plank.
Ter overpeinzing en ter gedachtenis aan alle chroniqueurs van nog bestaande sportevenementen; het meest ondankbare werk ter wereld.

Schrijver: Frank Heinen, 9 november 2005


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 5 stemmen 770



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)