Inloggen

Duidelijkheid

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 17
We eisen duidelijkheid. Transparantie. Burgers kunnen alleen hun overheid vertrouwen als de overheid laat zien wat ze doet. Niemand waagt dat te betwijfelen. De politicus die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt is spekkoper.
Althans, dat zou je denken. Tom-Jan Meeus waagt bovenstaande allemaal te betwijfelen en sterker nog, hij stelt in zijn boekje 'Duidelijkheid' precies het omgekeerde. Democratie is gebaat bij onduidelijkheid. Politiek werkt alleen met achterkamertjes. Burgers kunnen…

De kleine dingen

column
4.0 met 4 stemmen 33
'We zijn rijker, veiliger en leven langer dan ooit', lees ik in een interview met Tim Fransen, cabaretier en filosoof.
'De keerzijde daarvan is dat de wereld van nu wankelt. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van destructieve wapens.'
Ik moet denken aan de recente aanval van Iran.
Fransen citeert in zijn nieuwe boek 'In onze tijd' Albert Einstein: ‘De mensheid heeft de kernbom uitgevonden, maar geen muis zou ooit de muizenval ontwikkelen.’…
Mohair17 april 2024Lees meer…

De laffe moord op een geniale dievegge

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 15
(voor Mary Carleton (1642 - 1673))
Jij bent geboren als Mary Moders op 11 augustus 1642 in Canterbury. Jouw vader was een violist, koorzanger in de kathedraal van Canterbury en koopman. Hij overleed op jonge leeftijd. Jij bent in armoede opgegroeid. Jij trouwde met de schoenmaker Thomas Steadman, met wie jij twee kinderen kreeg, die op jonge leeftijd overleden. Na jouw huwelijk met Thomas, die jij hebt verlaten, ging jij in 1658 in Dover wonen. Jij was toen 15 of 16 jaar. In Dover trouwde jij…

De piano/Miskend talent?

hartenkreet
3.5 met 2 stemmen 5
De piano, die altijd altijd haar schamele en onzalige, ronduit armoedige behuizingen had gesierd, vormde het stoffelijke bewijs van haar enige en prominente talent, geschonken door de liefhebbende ouders aan hun "zorgenkind".
Ten afscheid van mij, haar levenslange vriendin, speelde zij eens nog "Abschied vom Klavier" voor mij, maar door grenzeloze lusteloosheid beroerde zij de toetsen van het instrument nooit meer tot aan haar stervensuur...
autobiografie
3.5 met 2 stemmen 8
“Om meteen eerlijk met de deur in huis te vallen: Ik heb helemaal niets met de hautaine toon van uw epistel. Bij deze beëindig ik onze correspondentie en zal ik afzien van verdere communicatie.”
In het nieuwe verhaal van Violette waren de zinnen duidelijk, direct en zakelijk. Anders dan voorheen liet ze Bjarne niet meer als lezer dwalen in haar bloemrijke fantasie over de natuur.
Bjarne zocht afleiding nu hij zijn Facebookvriendenkring had geminimaliseerd tot enkele honderden mensen met…

De drie ballonnen

verhaal
2.5 met 6 stemmen 40
In het dorp is het zomerfeest in volle gang. Er is een kermis, er zijn spelletjes en elk kind heeft een mooie, gekleurde ballon gekregen. Er zit een kaartje aan met daarop een adres in het dorp en de vraag om een kaartje terug te sturen en te vermelden, waar ze de ballon hebben gevonden. Zo meteen zullen de ballonnen worden opgelaten in een weiland even buiten het dorp.
Daar gaan ze! Mooi om te zien, al die kleurige ballonnen in de lucht.
Drie ballonnen, een blauwe, een rode en een gele,…

'Prinsjesdag' > 'Dag der Democratie'?

bewering
4.0 met 3 stemmen 11
Hoewel 'Prinsjesdag' kan suggereren dat het Oranjehuis de derde dinsdag van september centraal staat, draait het die dag toch echt om de (financiële) plannen van het zittende kabinet.
Laat de Oranje-vreugde hoogtij vieren op 27 april voor wie dat wil, maar leg de focus die dag op de politiek en niet op de Koning en de zijnen.
Wellicht moeten we 'Prinsjesdag' veranderen in: 'Dag der Democratie'.

Laatste nieuws:

LAKS TAALGIDS

Een taalgids!? Waarom?

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.

Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.

Bron: www.laks.nl

Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)
Karel Jong, 12-04-2023
INFORMATIE OVER ENERGIE IN EENVOUDIGE TAAL

'Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Veel mensen moeten nu meer betalen. Veel mensen krijgen daardoor problemen met hun geld. De overheid heeft regelingen gemaakt om te helpen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die regelingen kent. En dat iedereen weet wat je zelf kunt doen om energie te besparen. Daarom vind je bij ons informatie over energie in eenvoudige taal.'

Aldus de Stichting Lezen en Schrijven, welke in februari 2023 een lesbrief heeft gepubliceerd voor docenten en coaches om mensen die meer moeite hebben met lezen en schrijven, wel eens aangeduid met de categorie 'laaggeletterden', te helpen met de vele en soms ingewikkelde informatie over de stijgende en ook wel wisselende energiekosten. In de praktijk blijkt dat deze groep de soms moeilijk te volgen informatie over de huidige energiemarkt slecht of helemaal niet voldoende begrijpt.

Karel Jong: Naast de dichtkunst en literair proza is de kunst van begrijpelijk schrijven een niet te onderschatten vaardigheid. In veel gebruiksaanwijzingen en teksten over wetten en maatregelen is het taalgebruik regelmatig te ingewikkeld of leidt de toelichting af van de kern van de zaak. Overigens: ook voor columnschrijvers en schrijvers op schrijfsites kan het geen kwaad om de vaardigheid om zo helder mogelijk te schrijven te blijven oefenen. Al is een gebruiksaanwijzing of een toelichting op een maatregel wellicht wel van een andere orde dan een column over politiek, gesignaleerd onrecht of opwinding over een nieuwe roman.

Op de site van de stichting is meer informatie te vinden en kan de lesbrief worden gedownload.

Bron: www.lezenenschrijven.nl

Karel Jong, 01-03-2023
De hoofdredactie wenst alle deelnemers aan de site - redactieleden, technische man, inzenders en lezers - van harte een zalig, gelukkig en vredig 2023 toe.
Redactie, 31-12-2022








ANNA BLAMAN PRIJS 2022 TOEGEKEND AAN RAOUL DE JONG

De Anna Blaman Prijs 2022 is toegekend aan schrijver Raoul de Jong, zo heeft organisator Passionate Bulkboek bekend gemaakt. De literaire prijs voor de regio Rotterdam, die bestaat uit een bokaal en een geldprijs van € 15.000–, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio. ‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

Laureaat

De Rotterdammer Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Als jongste laureaat ooit ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het Al werd onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en stond op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, verschenen in 2020, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad.

Jury

De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 bestaat uit juryvoorzitter Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.


De prijsuitreiking

De overhandiging van de Anna Blaman Prijs 2022 heeft op op 2 december 2022 plaatsgevonden in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam door loco burgemeester Ackbar.

Na de uitreiking zal De Jong scholen in het voortgezet onderwijs in Rotterdam bezoeken om zo het lezen onder jongeren te bevorderen. Hiermee maakt hij zich sterk voor het doel van Passionate Bulkboek: samen lezers maken.

Over de Anna Blaman Prijs

De Anna Blaman Prijs werd in 1965 ingesteld door het Prins Bernard Cultuurfonds en voor het eerst in 1966 uitgereikt aan auteur Adriaan van der Veen. In 2015 nam Passionate Bulkboek de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds over. De literaire prijs kan door haar roemrijke laureaten als het literaire geheugen van de stad en regio worden gezien. Andere laureaten zijn o.a. Bob den Uyl (1968), Cornelis Bastiaan Vaandrager (1981), Jules Deelder (1988), Anne Vegter (2004) en Sanneke van Hassel (2013). In 2019 ontving jeugdauteur Edward van de Vendel de prijs.

Bron www.annablamanprijs.nl
Karel Jong, 10-12-2022
Meer laden...