start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 23.327 inzendingen gevonden.

Volg

afbeeldingWat is het in de moderne mens dat maakt dat hij op de hoogte wil blijven van hetgeen waarmee een ander op internet bezig is? Zo zijn er miljoenen volgers op de site en het youtube-kanaal van Adriene Mishler, het yoga-voor-iedereen-fenomeen, terwijl professor in de psychologie Jordan Peterson zo’n...
Lees meer...

Schrijver: Hanneke van Almelo, 26-09-2018

Damessigaar

afbeeldingHet is ongelooflijk, het zomert hier nog volop, met temperaturen van ruim dertig graden. Ook de buitengewone droogte houdt aan. Ik herinner me één korte nachtelijke stortbui, begin juni. Vandaag strijk ik neer op een olijfbomenterras, aan de rand van het dorp, met uitzicht op zee.
Er bevindt zich...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 25-09-2018, Beoordeling: 9.00 (1)

Een filosofische salonhoudster van jewelste

afbeelding(voor Madame de Staël (1766 - 1817))
Je bent geboren als Anne-Louise Germaine Necker op 22 april 1766 in Parijs. Jouw vader was de bankier/politicus Jacques Necker en jouw moeder was Suzanne Curchod, die gastvrouw in een zeer populaire salon was, waar je o.a. de letterkunsige Friedrich Grimm, de...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 25-09-2018

Sjoukje Hooymaayer

afbeeldingNiemand hier zal gemist hebben dat Sjoukje Hooymaayer is overleden. Voor mij een beetje een rolmodel, want zij heeft gekozen voor niet-behandelen. Mij is verteld dat ik aan de medicijnen moet, maar dat doe ik niet. Niks echt ernstigs, bloeddruk 180/100, chorestorol verhoogd. Verhoogde kans op...
Lees meer...

Schrijver: Jan Vrolijk, 24-09-2018, Beoordeling: 9.00 (2)

De dure kapotte fiets!

afbeeldingBeste mensen,
Alhoewel de aanhef niet klopt, ofwel correct is het volgende:
Na twee jaar gespaard te hebben, heeft mijn zus een elektrische fiets bij jullie gekocht, voor het lieve sommetje van €1700. Een fors bedrag waar je dan ook wel iets voor mag verwachten!
Dat een artikel soms...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 20-09-2018, Beoordeling: 9.33 (3)

afbeeldingBij bepaalde individuen, vooral de financieel ruim in de slappe was zittende, zijn hebzucht en afgunst zo dominant, dat men elkaar zelfs het vuil onder de vingernagels nog misgunt.
Reageer...

Schrijver: Günter Schulz, 23-09-2018, Beoordeling: 8.50 (2)

De blonde liefdeswolf uit Amstelveen

afbeeldingHij was niet zoals de andere liefdesroofdieren, de zwarte panters met een druipneus of de bange wezels die niets durfden te voelen. Hij had Bjarne al een tijdje op zijn profiel bestudeerd voordat hij in actie kwam. En Bjarne moest er wel aan wennen want er was nog niet eerder een blonde liefdeswolf...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 24-09-2018

Laatste nieuws:

‘Vliegen op eigen vleugels’

is het nieuwe thema van de 24e editie van de oudste schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Zuid-Nederland. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Literair Café Venray.
Het thema ‘Vliegen op eigen vleugels’ is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Zoals bij elke wedstrijd geldt een aantal spelregels. De spelregels staan vermeld in het Reglement: www.literaircafevenray.nl, webpagina: Raadselige Roos. De inzending in het Nederlands mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen boven de 18 jaar en woonachtig c.q.afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Nederlandstalig België kan meedoen.
De inzendingen stuur je naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.
Doe dit vóór 1 oktober 2016: een gedicht in 50 tot 150 woorden of een verhaal dat uit 500 tot 1500 woorden bestaat. Dan maak je kans op een publicatie in een vernieuwde uitgave van de bundel Raadselige Roos 2016.

De prijzen bestaan uit een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon, een bos rozen en de publicatie in de nieuw uit te geven bundel.

Prijsuitreiking
Op zondag 22 januari 2017 is de officiële prijsuitreiking van de Raadselige Roos 201 door burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

raadseligeroos@literaircafevenray.nl
www.literaircafevenray.nl -> Raadselige Roos -> Reglement
Raadselige Roos, 12-06-2016
De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!
Redactie, 04-12-2015
De redactie heeft besloten dat inzenders maximaal één inzending per dag mogen laten plaatsen. Dit om eenzijdigheid bij inzendingen te voorkomen.
De redactie vraagt inzenders van reacties die tot maximaal 3 per dag te beperken.
Redactie, 04-11-2015
Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.
Hoofdredacteur, 02-10-2015
Meer laden...