start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 24.129 inzendingen gevonden.

Een prikkie voor de mazelen

afbeelding“Oma, ik voel me zo ziek. Wanneer ben ik weer beter?” “Ik heb geen idee meissie. Zie ik eruit als een dokter? Ik heb toch niet zo’n witte jas aan, of wel? Hopelijk snel!” “En wanneer mag ik Petra weer zien?” “Als jij je weer beter voelt, mag je zussie weer hier komen wonen.”...
Lees meer...

Schrijver: Nico Vinkenman, 17-07-2018

Femke en de zware ambtsketen

afbeeldingOp donderdag 12 juli 2018 las ik in het AD het artikel '"Dat was een punt, een vrouw als burgemeester"' van Niels Klaassen. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zegt: 'Voor mijzelf is het vanzelfsprekend dat vrouwen deze functies hebben!'. Toch spreekt ze geregeld vrouwen in Den Haag, die...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 14-07-2018, Beoordeling: 8.00 (1)

Met een juiste kijk op vrouwelijk schoon

afbeelding(voor Hermann Karl Edwards Fenner-Behmer (1866 - 1913))
Je bent geboren op 8 juni 1866 in Berlijn. Je studeerde aan de Koninklijke Academie van de Kunsten in Berlijn, opgericht in 1696 door de keurvorst Frederik III van Brandenburg. Vervolgens studeerde je in Parijs bij de Franse schilder Gustave...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 16-07-2018

Rust en berusting aan de Hoflaan?

afbeeldingHet valt niet te ontkennen dat er een ongekende rust en sereniteit uitgaat van het kerkhof aan de Hoflaan te Tilburg. Op een late zondagmiddag bewandelden we daar samen de brede paden, geflankeerd door grafstenen, die leiden naar het graf van de vader van mijn vriendin en op haar verzoek begoot ik...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 17-07-2018

Ogenblikstemming

afbeeldingRuim een jaar geleden liet ik, onder de titel “UIT” nog weten definitief te stoppen met het inzenden van mijn bijdragen op deze site. Bij het opsommen van diverse redenen voor het willen nemen van die beslissing zat er één, die mij het meest over de streep leek te trekken, namelijk het in...
Lees meer...

Schrijver: Günter Schulz, 11-07-2018, Beoordeling: 9.14 (7)

Pessimisme

afbeeldingDe pessimist van vandaag, is de ontwikkelaar van morgen.
Reageer...

Schrijver: Luuk heesters, 16-07-2018

Hedonisme

afbeeldingEmma Petronella was in Brussel om er een lezing over het hedonisme bij te wonen. Ze was er van te voren opgewonden over geweest. Ze maakte zich zorgen over de beschaving. Ze had het gevoel dat de burgers alleen nog maar op genot waren verzot en niet op de zaken die eigenlijk veel belangrijker...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 16-07-2018

Laatste nieuws:

‘Vliegen op eigen vleugels’

is het nieuwe thema van de 24e editie van de oudste schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Zuid-Nederland. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Literair Café Venray.
Het thema ‘Vliegen op eigen vleugels’ is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Zoals bij elke wedstrijd geldt een aantal spelregels. De spelregels staan vermeld in het Reglement: www.literaircafevenray.nl, webpagina: Raadselige Roos. De inzending in het Nederlands mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen boven de 18 jaar en woonachtig c.q.afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Nederlandstalig België kan meedoen.
De inzendingen stuur je naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.
Doe dit vóór 1 oktober 2016: een gedicht in 50 tot 150 woorden of een verhaal dat uit 500 tot 1500 woorden bestaat. Dan maak je kans op een publicatie in een vernieuwde uitgave van de bundel Raadselige Roos 2016.

De prijzen bestaan uit een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon, een bos rozen en de publicatie in de nieuw uit te geven bundel.

Prijsuitreiking
Op zondag 22 januari 2017 is de officiële prijsuitreiking van de Raadselige Roos 201 door burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

raadseligeroos@literaircafevenray.nl
www.literaircafevenray.nl -> Raadselige Roos -> Reglement
Raadselige Roos, 12-06-2016
De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!
Redactie, 04-12-2015
De redactie heeft besloten dat inzenders maximaal één inzending per dag mogen laten plaatsen. Dit om eenzijdigheid bij inzendingen te voorkomen.
De redactie vraagt inzenders van reacties die tot maximaal 3 per dag te beperken.
Redactie, 04-11-2015
Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.
Hoofdredacteur, 02-10-2015
Meer laden...