Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Emma Elouise

Ik had mijn herinneringen aan Emma Petronella, maar mijn ex-vriendin Ella Fiona kende ook een Emma, Emma Elouise, een ferme vrouw die veel wist over de kruidengeneeskunde en op haar landgoed in Portugal een grote kruidentuin had. Ella Fiona was weer met haar in contact gekomen via Facebook, en ze had zelfs een vliegvakantie geboekt om haar te bezoeken in Portugal.

Maar Ella Fiona was weer tot bezinning gekomen omdat ze de reis niet alleen aandurfde omdat de wachttijden op Schiphol, de steeds drukker wordende luchthaven van Amsterdam, vaak meerdere uren bedroegen, vanwege de toegenomen controles in verband met de veiligheid en de terroristische dreiging in de wereld. Ze had gelukkig wel een annuleringsverzekering, dus ik hoopte voor haar dat het allemaal goed zou komen met de financiële kant van de zaak.

Ik was eigenlijk wel blij dat Ella Fiona in Amsterdam bleef omdat ze ondanks onze meningsverschillen en verschillende inzichten over het leven en de liefde altijd mijn steun en toeverlaat was gebleven en we dikwijls samen konden lachen over ons gezamenlijke onvermogen om een vriendenkring op te bouwen. Ze zat me redelijk vaak te sarren over mijn homoseksualiteit maar dat kwam meer omdat ze zelf de manlijke liefde miste en ze zich liever tegen mij afzette dan dat ze me een knuffel gaf. Toen ze in de gaten kreeg dat ik een fles rum in mijn voorraadkast had staan, kwam ze iedere avond met een flesje cola om een glas rum cola te drinken.

Ze vertelde me een dramatisch verhaal over haar Facebook-vriendin Emma Elouise: haar zoon had zelfmoord gepleegd. Hij was al sinds zijn veertiende autistisch en depressief, en toen het misging met de militaire dienst en hij op verlof was en het uit was met zijn vriendinnetje had hij zichzelf aan een boom voor het huis in Portugal opgehangen terwijl zijn moeder in het buitenland was. Het vriendinnetje, een weggelopen meisje van de straat, vond hem hangend aan een touw aan de tak van die boom, maar ze verzuimde het om bijtijds hulp te zoeken omdat ze in paniek was geraakt. Het meisje raakte later bevriend met de moeder en kwam daar nog steeds over de vloer. De zoon lag begraven op een begraafplaats in Portugal, hij was achttien jaar toen hij zelfmoord pleegde.

Ella Fiona had een intense chatuitwisseling gehad met haar vriendin Emma Louise in Portugal. Ze was er door veranderd, ze was serieuzer geworden op momenten dat ze anders zou hebben moeten lachen. Ze maakte ook minder grapjes over haar demente moeder, die altijd heel blij was om haar eigenwijze dochter weer te zien. En ze reageerde zorgzamer wanneer ik in de war was omdat er iets was misgegaan waar ik geen vat op had.

Schrijver: Bjarne Gosse, 30 mei 2017


Geplaatst in de categorie: vriendschap

4.2 met 4 stemmen 886Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)