Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Ambachtelijke Bjarne

Voor de voortgang en de uiteindelijke voltooiing van mijn internetroman over het leven van de biseksuele Bjarne en zijn zoektocht naar de liefde, ging ik ambachtelijk te werk. Ik deed iedere dag wat Bjarne deed en probeerde me zo veel mogelijk in Bjarne in te leven. Ik liet hem met dezelfde levensvragen worstelen als ik zelf deed. Ik twijfelde op dezelfde manier over het hebben van een mening als Bjarne deed.

We hadden dezelfde hobby’s, dezelfde gedachten over de liefde die soms variabel waren. We hielden van eenvoudige dingen en knusse gezelligheid. We vielen op jongensachtige mannen en intellectuele vrouwen. We hadden moeite met het huishouden, maar wisten het toch maar weer mooi klaar te spelen door zelf speciale technieken te ontwikkelen om op een eenvoudige manier de keukenvloer regelmatig te dweilen of andere huishoudelijke klusjes te klaren.

Om het karakter van Bjarne meer persoonlijkheid te geven probeerde ik niet langer de allesweter te zijn die mijn voormalige hospita Emma Petronella van mij had willen maken. Ik was van eenvoudige komaf, door het volk uit de klei getrokken. Ik at bloemkool en spruitjes met tegenzin, maar ik trok er geen vies gezicht bij.

Ik had een voorkeur voor producten die ambachtelijk tot stand kwamen. Ik fietste er graag een blokje verder voor. De heerlijke eerlijke geuren kwamen me tegemoet wanneer ik door de voordeur liep en de winkel binnenging.

Het schrijven was ook een ambacht voor mij. Ik deed onderzoek, ik zocht informatie op het internet.
En ik was steeds op zoek naar correspondentie met mensen die me informatie konden geven.

Ik las veel van wat er op het internet geschreven werd. Daardoor was ik tot de ontdekking gekomen dat de wereld veel diverser was dan ik aanvankelijk dacht. Ik moest mijn schrijven telkens aanpassen, want ook meningen waren vergankelijk naarmate de samenleving aan veranderingen onderhevig was.

Mijn vader was van oorsprong een ambachtsman, hij kon hout bewerken en technische oplossingen verzinnen voor diverse houtverbindingen en andere zaken die met handarbeid te maken hadden. Toen we nog buiten de stad woonden had hij een grote schuur waar al zijn gereedschap stond.
Hij was altijd met zijn eigen klusprojecten bezig. Hij had grote vogelkooien rond het huis gemaakt om mijn wispelturige moeder te plezieren. Hij maakte ladekasten en opbergkisten, hij maakte een hek van boomstammetjes rond de weide waar de IJslandse pony leefde. Ik kon me het allemaal via oude zwart wit foto’s weer voor de geest halen, als oude herinneringen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was.

Mijn moeder was van oorsprong ambachtsvrouw. Ze wist van huis uit hoe ze de geiten moest melken. Ze kon een warme wintertrui of boerensokken breien en met de in de eigen tuin gekweekte groenten en kruiden een heerlijke voedzame soep bereiden.

Computers waren er in die tijd nog niet. Er werd meestal geschreven met een vulpen, daar kon je met een pompje verse inkt in persen. De schoolschriften waren iets kleiner en de boekentas was van leer of stevig linnen.

Schrijver: Bjarne Gosse, 14 nov. 2017


Geplaatst in de categorie: individu

4,5 met 2 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)