Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zandvogels

Mijn moeder hield van properheid en ze waakte er voor dat wij als kinderen rotzooi maakten. Mijn vader was een afwezige man die zijn werk deed als ambtenaar bij de binnendienst van de Gemeente Amsterdam. Hij bemoeide zich verder niet met de kinderen.
Ik had een eigen wereld achter de bank in de verwarmde woonkamer. Daar speelde ik met zandvogels.

Ik herinnerde me de sombere ingetogen dag dat ik in een zwarte duif veranderde. Opeens was ik daar in een boom onder de wolkenzoen. Nergens naar op zoek, met slechts vrijheid in het verschiet.

Het was een flink eind wandelen van ons huis naar de enge brug. Als je vertelde dat je naar de enge brug was geweest, betekende dat, dat je een behoorlijk eind van huis was geweest. Ik ging er heen op de zandvogels te ontmoeten. Ik had er vier op mijn verlanglijstje staan. Alle vier blond en met grotere vleugels dan ik had.

Ik kwam terecht in een grote boerenstal die als feestruimte was ingericht en waar keiharde muziek werd gedraaid voor het boerenvolk en nog wat mensen uit de grote steden. Er waren mensen die zich hadden verkleed speciaal voor het feest, maar er waren ook mensen die geen kleren droegen. Dat waren de zandvogels. Ik zag ze onder mijn adem vandaan komen. Ze vlogen boven mijn oogopslag naar luchtkastelen. Ze hadden tepels, heupen en tenen.

Ik zat behoorlijk met mezelf en deze situatie in de knoop. Omdat het steeds slechter met me ging besloot ik de hulp van een psycholoog in te roepen. Ik ging nog wel op een vechtsport, om me beter te kunnen verweren in dat soort situaties, maar ik leerde een vriend kennen die filosofie studeerde en ik kon met hem nooit over vechtsport praten. Een personage dat veel terugkwam in mijn verhalen was de lieftallige Emma Petronella. Ze had in haar nadagen een voorliefde voor de kleuren donkerrood en paars.

Ik wilde bij de zandvogels blijven. Ik besloot me alleen nog maar te richten op de koerier van de zwijgende liefde, misschien was hij in staat om mij in vriendelijke genegenheid aan te raken. Ik had het gevoel dat hij iemand was die heel veel liefde nodig had, dus dat hadden we alvast met elkaar gemeen.
De keerzijde van mijn genegenheid voor de jonge koerier van de zwijgende liefde was dat ik mij in de donkere eenvoud van de nacht vaak verlaten en eenzaam voelde wanneer ik mijn klamme bed weer bezocht om kond van mijn dromen te doen.

Mijn moeder hield van properheid maar de zandvogels maakten overal rotzooi en wat ze ook probeerden, ze hadden het talent niet om te zingen. Als ik het voor elkaar had kunnen krijgen had ik van de hele wereld haar volière gemaakt. Met de mooiste vogels en de mooiste veren. Maar ik realiseerde me in mijn nuchterheid dat de zandvogels geen veren op hun achterste hadden en dat het tijd werd om naar bed te gaan.

Schrijver: Bjarne Gosse, 2 Dec. 2017


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

4.3 met 3 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)