start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (4)
afscheid (5)
algemeen (3)
bedankt (3)
dieren (6)
discriminatie (5)
drank (5)
economie (2)
eenzaamheid (22)
emoties (25)
ex-liefde (2)
familie (3)
feest (2)
film (1)
filosofie (3)
fotografie (3)
geld (3)
geschiedenis (27)
heelal (1)
hobby (6)
humor (5)
idool (2)
individu (39)
internet (7)
kerstmis (4)
kinderen (7)
koningshuis (1)
kunst (1)
lichaam (2)
liefde (32)
literatuur (4)
maatschappij (10)
mannen (17)
milieu (1)
misdaad (19)
moraal (1)
muziek (6)
natuur (3)
ouderen (2)
ouders (8)
overig (5)
overlijden (3)
pesten (1)
psychologie (18)
rampen (4)
reizen (4)
schilderkunst (1)
school (15)
sms (1)
spijt (1)
sport (3)
taal (1)
tijd (3)
vakantie (8)
verdriet (5)
verhuizen (2)
verjaardag (6)
voedsel (5)
vriendschap (15)
vrijheid (1)
vrouwen (5)
welzijn (12)
wereld (2)
werk (5)
wetenschap (1)
woede (3)
woonoord (3)
ziekte (18)

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 451):

GRENSOVERSCHRIJDEND

In de Volkskrant van 12 oktober lees ik dat het Chinese onderzoekers is gelukt twee vrouwtjesmuizen samen een nestje te laten krijgen dat in leven is gebleven en dat men hoopt dat ook bij twee mannetjesmuizen nog eens voor elkaar te kunnen krijgen.

De vreugde hierover van Susana Chuva de Sousa Lopes (professor embryologie en anatomie) van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) vind ik minder geslaagd. Zeker haar opmerking ‘dat we steeds dichterbij komen.’ Dichterbij wat? Mensen maken? Ethisch gezien best vergaand. Vanwaar toch dat geknoei met gentechnologie?

Met genetische trucs knipten Qi Zou en collega’s van de Chinese Academie van Wetenschappen te Beijing drie stukken dna weg uit nog onontwikkelde eicellen van de ene muis en stopten het daarna in een cel van een andere muis en brachten die in bij een van de muizen. Zo op het eerste oog werden er uit 210 embryo’s 29 lichamelijk gezonde muisjes geboren die op hun beurt ook weer nestjes kregen. Het lijkt er vooralsnog op dat ze lichamelijk gezond zijn. Of ze ook psychisch in orde zijn weten ze in China nog niet volgens de Leidse onderzoeker. Het lukte al eerder mannelijke pups uit mannetjes te verkrijgen, maar die leefden maar 48 uur.

‘Het kan best zijn dat we over 20 jaar op een heel andere manier kijken naar de reproductie van de mens,’ meent de Leidse professor er nog aan toe te moeten voegen. Zij zou het graag verder willen onderzoeken of dit de route is naar een menselijke toepassing. Vooralsnog zitten er achter deze denkbeelden nuchtere zaken. Chuva de S.L. onderzoekt hoe ze vrouwen voor ivf van moeizame hormoonbehandelingen af kan helpen. Laten we hopen dat het daarbij blijft.

Zullen we anders in de verre toekomst zwangere mannen tegenkomen? Of bevruchten zoogdieren waaronder de mens zich dan zelf, zonder tussenkomst van seksualiteit? Daar is vooral Qi Zhou benieuwd naar. Ik heb diep medelijden met de proefdieren en de gewassen waarmee wordt geëxperimenteerd. Ook de praktijken van de ‘Engel des Doods' dokter Mengele wil ik even onder de aandacht brengen, al was er een tijd, dat het gebruikelijk was in Europa op armlastigen en geesteszieken in het geheim proeven te doen. (Daan de leeuw scriptieprijs VK)

Ik hoop van harte dat het nooit zal lukken het wonder van het leven te ontraadselen. Hoewel de evolutie niet tegen te houden is natuurlijk. Je een voorstelling maken van het leven in de verre toekomst is eigenlijk ondoenlijk. Met heel veel fantasie wellicht.

De wetenschapper Nickolav Lamm maakte met Alan Kwan een schatting en hield rekening met klimaat, technologie en genen. Zij creëerden computermodellen. Over 20.000 jaar: grotere voorhoofden door meer herseninhoud. Gele ringen in de ogen fungerend als geavanceerd google glass. De mens heeft dan minder gelaatstrekken. 60.000 jaar: grotere ogen en dikke, donkere huid tegen UV straling van buiten de aarde. De mens woont ook op andere planeten. 100.000 jaar: De eerder genoemde trends veranderingen zet door en daarbij komen er veranderingen zoals het haar dat dikker wordt, de neusgaten die groter worden en de ogen die de mens een manga figuur laten lijken (Japanse mangatekenaars zullen worden gezien als Nostradamussen van onze tijd.)

Momenteel worden de hersenen juist kleiner, dus Lamm en Kwan zouden er ook wel eens naast kunnen zitten. Wettelijke, sociale en culturele veranderingen zijn niet meegenomen in dit toekomstbeeld. (track and hack 7 oktober 013)

Wat ook zou kunnen is dat we een wereld krijgen met posthumane mensen. Aat-Lambert de Kwant: ‘Het lijkt er steeds meer op of de mens erop uit is zijn eigen soort te perfectioneren en in de toekomst misschien zelfs te overstijgen. Het uiteindelijke doel van deze ontwikkeling is iets transhumaans, ‘bovenmenselijks’ te creëren: een mens met perfecte ogen, immuun voor allerlei ziekten en voor de wetten van dood en verval.’

Is niet alle geknutsel en gefrutsel, het knippen en plakken van de gentechnologie in laboratoria, buiten de zoektocht naar geneesmiddelen, een uiting van de diep weggeborgen angst voor de dood? Het kan ook nog zo zijn dat we als transparante vergeestelijkte wezens planeten gaan bevolken die voor ons bewustzijn nu nog onwaarneembaar zijn. (Gnosis, Geheime Leer enz.) Dat laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 14-10-2018


annekehaasnootathotmail.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: wetenschap

Deze inzending is 13 keer bekeken

Er is nog niet op deze inzending gestemd.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)