Inloggen
voeg je autobiografie toe

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 437):

Licht en liefde

Emma was weer eens op reis voor haar werk, maar ik voelde mij minder eenzaam dan voorheen omdat ik vaak brieven schreef met Kees Broodakker. Deze ochtend lag er weer een brief op de deurmat, met zijn kenmerkende handschrift.

“Hallo beste Bjarne.
Jammer dat je geen tijd hebt kunnen vinden voor het schrijven van nieuwe gedichten over de dierenwereld. Ik vind het altijd bijzonder om ze te lezen. Ik heb nagedacht over wat jij over jouw geliefde Emma had geschreven. Het is goed om haar in haar waarde te laten. Het zal wel een bewuste keuze van haar zijn geweest om het niet aan de grote klok te hangen. Ik kan me daar levendig iets bij voorstellen.
Ik heb ook nagedacht over wat jij over Judith hebt geschreven. Sommige mensen kunnen inderdaad niet tegen kritiek en voelen zich dan gelijk aangevallen. Ik denk dat het komt omdat het ze persoonlijk raakt. Mijn bezwaar tegen veel spiritueel ingestelde mensen is dat ze er aan voorbijgaan dat ieder mens zijn eigen zoektocht heeft. En dat die zoektocht nooit alleen een zoektocht naar licht en liefde kan zijn, maar dat er ook negatieve en duistere zaken van invloed zijn. De goed bedoelde adviezen slaan dan als een tang op een varken omdat iedereen het recht heeft om zelf te leren en die leerschool variabel is. Daarom ben ik van school afgegaan. Ik kon niet wennen aan het leersysteem.
Later heb ik me laten testen. Toen is gebleken dat ik hoog begaafd ben. Mijn gedachten gaan vaak wat sneller dan die van andere mensen en ik heb een repeterend geweten. Ik vraag me voortdurend af of ik de juiste keuzes maak en of ik daarmee goed bezig ben. Je weet dat ik af en toe van het pad ben afgeraakt. Seks, drugs en hardrock, maar tegenwoordig hou ik weer van het polderlied. Ik heb geen nieuwe cavia meer afgeschaft. Ik wil geen huisdieren meer. Ze gaan altijd plotseling dood op momenten dat niemand het aan ziet komen.
Ik denk dat je er beter aan doet jouw lieve Emma niet met jouw bevindingen te confronteren. Praat er anders een keer met Peter Halm over, die kan de situatie beter inschatten dan ik. Ik ben een beetje bang dat het tussen jou en Emma zal komen te staan wanneer je er wel over gaat beginnen. En wat doet het er toe, ze is nu de Emma die ze voor jou is geworden.

Ik wijs het gedachtegoed van die spirituele genezers niet af. Judith is een schat van een vrouw. Waar ik moeite mee heb is dat het vaak zo elitair wordt, een soort glazuurlaagje over waar het werkelijk omgaat. Het leven bestaat niet slechts uit licht en liefde, dus waarom is het zinvol dat telkens te beweren. Ik kan gelukkig nog wel met Judith door een deur, want ze inmiddels weer een paar kilo afgevallen door de volle graanbiscuits en de brandnetelsapkuur.
Ik hoop dat je binnenkort weer tijd kunt vinden om mij nieuwe gedichten te sturen beste Bjarne.
Tot die tijd wens ik je veel licht en liefde toe.

Groetjes, Kees Broodakker.“

Het viel me op dat Kees niet meer die verlegen mensenschuwe jongeman die in de klas werd gepest was. Hij was mondiger geworden. Hij durfde zijn mening te geven. Ik voelde me minder eenzaam sinds we elkaar brieven schreven.
Ook Peter Halm liet van zich horen. Hij wees me op de uitverkoop bij een winkel in kunstenaarsbenodigdheden. Ik besloot om een nieuw schetsboek te kopen. Ik wilde weer verder met mijn serie gezichten van mensen die verbaasd keken.

 De relatie tussen Frits de zwarte kater en mij begon te bekoelen. Het harige beest had meer belangstelling voor muizen dan voor zijn trouwe verzorger, die een aanzienlijke korting op zijn huurbedrag kreeg in ruil voor deze dienst. Ik legde mij er bij neer, maar er was een ander gevoel dat mij verontrustte. Ik begon door onze correspondentie steeds meer aan Kees Broodakker te denken en ik bedacht me dat ik misschien biseksueel was geworden omdat hij zo openlijk homo was.
Hij begreep mijn gedichten beter dan Emma dat deed, en hij stond wat afkomst betreft wat dichter bij mijn belevingswereld dan Peter Halm, die toch altijd iets wat elitair was met zich meedroeg.

Ik was in het verleden als eens eerder verliefd op een jongen geweest, maar dat was al lang geleden, toen ik nog in de puberteit was. Ik had er nadien nooit meer aan terug gedacht, maar deze gevoelens voor Kees werden voor mij steeds duidelijker. Het leek alsof ik extra mijn best wilde doen om mooie gedichten voor hem te schrijven. Gedichten die niet alleen over het dagelijkse leven gingen, maar ook over de spannendere dingen des levens, zoals de liefde en het vermogen om te overleven.
Ik verlangde naar een foto van Kees. Ik wilde weten hoe hij er tegenwoordig uitzag, nu hij niet meer zo'n verlegen muurbloem was, zoals ik hem vroeger had gekend.

Schrijver: Bjarne Gosse, 9 jun. 2019


Geplaatst in de categorie: liefde

4,2 met 4 stemmen 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)