Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

De gele kanarie van buurvrouw Thea

Kees Broodakker had me een brief gestuurd die voornamelijk ging over een verhaal dat hij geschreven had over de gele kanarie van zijn buurvrouw Thea. Merkbaar teleurgesteld was ik na het lezen van die brief. Niet teleurgesteld over die gele kanarie, want die kon volgens het verhaal van Kees heel goed zingen, maar teleurgesteld over het feit dat Kees helemaal niets over mij of over ‘ons’ had geschreven.
Want het was ondertussen voor mij wel ‘ons’ geworden wanneer ik in mijn eentje aan Kees Broodakker dacht. Ik kon me aan de andere kant wel voorstellen dat het hem fascineerde hoe zijn welbespraakte buurvrouw aan haar gele kanarie hechtte en hem een geheel eigen melodie had leren zingen.
De dieren van vroeger miste ik wel tijdens het studeren, maar tijdens de voorbereiding voor het proefwerk bodemkunde kwam Frits de zwarte kater mij regelmatig troosten met dezelfde dode mussen die hij een paar dagen eerder ook al uit de goot had gehaald.

Ik was toe aan een goed gesprek, maar Emma was in het buitenland, Peter was hard aan het werk voor een nieuwe tentoonstelling en Kees Broodakker schreef verhalen die nooit over ons gingen.
Ik besloot het op een akkoordje te gooien met mijn geweten en liet het studeren voor wat het was.
De fles rum in de drankkast van de afwezige Emma was te verleidelijk. In de winkel op de hoek van de straat verkochten ze flessen cola. Ik had verschrikkelijke dorst naar de avond van het verlangen. Ik wilde de bloemen buitenzetten, dansen, zuipen, flirten, met een wilde bloem in bed belanden.
De gele kanarie van buurvrouw Thea kon mij verder een worst wezen. Als Kees Broodakker nog steeds niet in de gaten had dat ik verliefd op hem was, dan was ik waarschijnlijk ook niet verliefd op hem. Ik begon te proosten op het vergeten. De mix van rum en cola gleed gemoedelijk over mijn tong. Er was een studentencafé dat bekend stond om het losbandige vrouwelijke schoon.
Ik besloot mijn kansen schoon te poetsen. Emma ging zo vaak vreemd dat het niet raar zou zijn wanneer ik een keer een slippertje zou wagen. Ik was vastbesloten de longen uit mijn lijf te dansen.

De leren broek die Emma voor me had gekocht zat strakker dan ooit. Ik had een nieuw stalen ros aangeschaft, die oude roestbak was te gaar om door te zakken. Plastic bloemen op de bagagedrager om het rijwiel te herkennen. Ik had nog een oude bouwvakkers-blouse met rode ruiten, die goed bij mijn leren beenbekleding stond.
Bob Marley klonk door mijn kamer toen ik me aan het indrinken was.
“Could you be loved”. Het kreeg een betoverende betekenis om deze woorden te horen.
Toen wist ik nog niet dat ik uiteindelijk met Thea tussen de lakens zou belanden.
Niet de Thea van de gele kanarie, maar de Thea van de biscuitjes en de kamillethee van de nachtelijke onschuld. We waren naakt, niet onervaren, en het maanlicht deed de rest.

Schrijver: Bjarne Gosse, 21 juli 2019


Geplaatst in de categorie: drank

5.0 met 2 stemmen 154Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)