Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Broodakker 5 – Het diner 3

Ik had niet veel gezegd omdat ik de Franse taal niet eigen was. Dat stoorde niemand. De aantrekkelijke vrouwen waren duidelijk in hun schik met mijn bescheiden aanwezigheid. Ze waren uitbundig en toonden in alle toonaarden hun eigenwijze schoonheid.
Opnieuw dwaalden mijn gedachten naar de geestenbezweerder, de buurman van de moeder van Berend. Hij had iets verteld over magische schilderijen. Het bleef door mijn hoofd spoken. Het was een excentrieke man. Hij had lange sluikharen en ogen die priemend naar je keken. Ik was bang voor hem want het leek of hij door me heen kon kijken.
Ik vroeg me af of ik bestand was tegen de intensiteit van vrouwelijke schoonheid. Vooral als ze begonnen te kakelen voelde ik een aarzeling.

Plotseling wees Victoria Martin naar een donker schilderij aan de muur. Het kunstwerk was me niet eerder opgevallen. Er klonk een naam, Christiaan Buurtveen, waarschijnlijk de naam van de kunstenaar. Victoria en Emma raakten opnieuw in een gesprek verwikkeld. Het leek over het donkere schilderij te gaan. Ze zeiden iets over kleuren. Het waren sombere kleuren op een somber schilderij. Een oude man achter een fiets met een smalle gracht op de achtergrond, alles opgebouwd in een vlekkenpatroon. Ik wist niet zo veel over beeldende kunst. Ik tekende zelf, ik had eens in kunstboeken gebladerd, maar ik keek wel uit om me met het gesprek te bemoeien.

Ik had soms het gevoel dat ik het wel moest doen, maar het viel de vrouwen niet op dat ik voortdurend zweeg. Ze waren zo druk met elkaar in de weer dat ik er even niet bij was. Mijn gedachten dwaalden naar het rugzakje dat ik probeerde te vergeten. Ze hoefden niet alles over mij te weten. Er was voldoende waar ik over kon zwijgen.

De beeldschone Emma en de jongensachtige Victoria hadden druk met elkaar gepraat aan de dinertafel. Maar plotseling strandde het gesprek. Er hing een zwoele sfeer in de riante eetkamer van het herenhuis in Utrecht waar ik spoedig een kamer zou betrekken.
Er viel weer een stilte, terwijl we begonnen aan de kreeftschotel. Ik had het nooit eerder gegeten. Ik sprak met de expressie van mijn gezicht, het was niet nodig iets te zeggen. Mijn stropdas begon me in de weg te zitten. Het was Emma Petronella opgevallen.

Mijn aantrekkelijke hospita stond op van de smakelijk gedekte tafel. Ze liep naar mij toe en zei: “Toe Bjarne, die stropdas is echt niet nodig, je bent knap genoeg zonder stropdas, laat mij je even helpen.” Ik was overdonderd, voor dat ik het wist stond ze met haar mooie lichaam achter me en haalde ze de knoop uit mijn stropdas. De warme gloed waar ik me eerder gewaar van geworden was, werd intenser, mijn hart klopte in mijn keel.


De aanlokkelijke vrouw waarop ik mijn prille jeugdige liefde had geprojecteerd raakte me aan met haar ranke handen.
Ik wist niet waar ik moest kijken, mijn ogen zagen het ondeugende gezicht van Victoria met haar jongensachtige uiterlijk. Er was iets gebeurd wat ik niet aan had zien komen. De beeldschone diva Emma had onbevangen haar genegenheid jegens mij laten merken. Had ze misschien iets van mijn projectie voelen aankomen of was zij werkelijk zo nonchalant in haar gevoelens jegens haar nieuwe huurder. Een verlegen jongeman die de kosten van de kamer nauwelijks kon betalen, met zijn baantje in het tuincentrum op zaterdag, wanneer hij vrij had van de Middelbare tuinbouwschool.


Ik vroeg me af waar Frits de kater was. Ik nam een hap van de geserveerde kreeft die zeer verfijnd smaakte. Een smaak die deed denken aan de zee van een oneindig verlangen.
Het was een rare situatie waar ik in terecht gekomen was. Emma Petronella had haar genegenheid jegens mij onbevangen laten merken en ze bleef mijn wijnglas vullen met voortreffelijke rode wijn.
Ik was gefascineerd geraakt door het punk uiterlijk van Victoria, haar jongere vriendin uit Parijs. Ik nam niet deel aan het gesprek, maar mijn aanwezigheid zorgde voor vreugde. We begonnen alle drie in een roes te raken, door het verrukkelijke eten en de bedwelmende wijn. Ik wist dat ik voorzichtig moest zijn met zware wijn. Victoria Martin leek af en toe wel een doventolk, met allerlei gebaren maakte ze duidelijk dat ik het naar mijn zin moest maken. Of ik een muziekalbum wilde uitzoeken? Ze wilde muziek op de achtergrond om het gezelliger te maken.

Ze wees naar de muziekinstallatie. Ze wees naar de platencollectie van Emma. Ik moest een elpee uitzoeken.
Dat deed ik, het werd het album Blonde on blonde van de Amerikaanse Bob Dylan.

Voorzichtig liet ik de naald op het ronddraaiende vinyl neerzakken.

Terwijl de triest ogende dame van de lage landen voorbijkwam op de achtergrond sprong Frits, de kater, weer op mijn schoot. Hij zocht naar mijn stropdas. Toen hij die niet kon vinden sprong hij op de grond en had hij verder geen belangstelling voor mij.


Ik had een speelfilm vol met dieren-herinneringen in mijn gedachten. De geiten die we vroeger thuis hadden toen we met het gezin buiten de stad woonden. De honden die mijn moeder had uitgekozen om haar gezelschap te houden.

De kraaien op het dak van de schuur en de witte duiven op het dak van de door mijn vader gemaakte garage. De poes die altijd door het keukenraam naar buiten ging. De konijnen in het hok voor de volière waarin de zangvogels vlogen. De cavia die al na drie weken doodging, de hamsters die waren ontsnapt uit hun kooi. Alles kwam in mijn gedachten terwijl de wijn naar mijn hoofd steeg. Ik voelde dat ik verlegen was door de aanwezigheid van twee beeldschone vrouwen en een aanhankelijke zwarte kater.Ik zag dat in de hoek van de kamer een bos bloemen stond in een sierlijke vaas. Ik moest een nieuwe rekenmethode voor de wiskundeles uit mijn hoofd leren. Ik dacht eigenlijk helemaal niet meer aan school, omdat ik genoot van een diner met mijn wonderschone hospita en haar vriendin uit Parijs.

Schrijver: Bjarne Gosse, 8 nov. 2019


Geplaatst in de categorie: drank

4,7 met 3 stemmen 277Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)