Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Broodakker 12 – Foe yong hai

Het eerste verhaal dat ik mijn Havermoutschrift schreef was een verhaal over een droom die ik had gekregen naar aanleiding van de persoonlijke situatie van mijn lieftallige hospita:

* De droom en de danszaal *

“De dikke kroegbaas had een handgemeen met de beroemde schrijver Gerard R. gehad. Het stond in alle landelijke kranten. Een uit de hand gelopen discussie. Het was in de tijd van de lezingen van R. in de boekenstad Leiden. De excentrieke kroegbaas leed aan grootheidswaanzin. Hij was een paar keer op bezoek geweest bij mijn hospita. Een hoop theater en overtuiging.
 
Hij had de befaamde schrijver Gerard R. beledigd met een scherpe opmerking van religieuze aard. R. reageerde woedend. En toen liep die kroegbaas op te scheppen in het huis van mijn hospita. In mijn ogen de mooiste vrouw ter wereld. De schatrijke kroegbaas wilde haar prachtige huis kopen, zodat zij haar plannen voor het ombouwen van de danszaal naar een woonpaleis kon verwezenlijken. Maar het was een list. De man was een speculant. Hij speelde met getallen en hij speelde een spel met de goedgelovige Emma Petronella. Ik zag het met lede ogen aan. Ik wist hoe groot de bewondering van Emma Petronella voor de schrijver Gerard R. was, maar ik vond dat de gezette kroegbaas wel een punt had wat betreft zijn vileine opmerking. Het had geen zin om mij met de discussie te bemoeien. Het zou onnozel overkomen.

De forse kroegbaas bestelde midden in de nacht een fles champagne met zalm en stokbrood bij de nachtwinkel die een bezorgdienst had. De mysterieuze Emma Petronella haalde het witte poeder uit haar nachtkastje te voorschijn toen de nachtelijke maaltijd voorbij was.
Alsof ik van een afstand naar een film zat te kijken, zo kwam het op mij over.
Op de een of andere manier leek het alsof Emma Petronella en de kroegbaas toch tot overeenstemming kwamen. Ik wist het niet zeker want ik was onder het maanlicht gaan dansen in de grote tuin achter het imposante herenhuis. Ik had toen nog geen plannen om later schrijver te worden. Ik steunde Emma Petronella in haar plannen voor de danszaal. Ze had mij er al eerder over verteld. De kroegbaas liet een doos met dure flessen wijn achter. Tegen de ochtend hoorde ik dat hij de voordeur achter zich dichtdeed om te vertrekken. Eindelijk was hij weg en was ik weer alleen met mijn beeldschone hospita.

Emma Petronella stapte op me af. Ze was zichtbaar geil geworden door de cocaïne. En ze had me veel te vertellen over de plannen voor de danszaal.
Een eethoek, een dubbele spiegel, een speciale plek voor de liefde en de romantiek.
Ik liet me verleiden om met haar naar haar slaapkamer te gaan. We hadden vrolijke seks, maar ik merkte dat ik te moe was om haar helemaal te bevredigen.
We vielen lachend naast elkaar in slaap. Toen ik de volgende ochtend wakker werd was ze verdwenen. Er lag een briefje naast het kussen waarop was te lezen dat ze was vertrokken naar Parijs en er stond ook in geschreven dat ik goed voor Frits haar kater moest zorgen.“ ****

Het was een heldere realistische droom geweest. Toen ik mijn droom had beschreven, bemerkte ik dat Frits op het bed was gekropen. Hij lag te snurken met een diepe ondertoon. Emma Petronella kende inderdaad een dikke kroegbaas. Emma was inderdaad weer vertrokken naar Parijs. Die kroegbaas wat was zijn naam ook al weer. Ik probeerde mij zijn naam voor de geest te halen. Zijn achternaam was ik vergeten maar zijn voornaam wist ik nog: "Mart".
De naam van de dikke kroegbaas was “Mart”.
Ik keerde weer terug naar mijn gedachtelandschap.
“Kranenbrug” “Kranenburcht”. Ik kon maar niet op zijn achternaam komen.
 Toen werd ik plotseling wakker, met de naam van deze bedrieglijke meneer helder in mijn gedachten.

De dag verliep verder rustig. Ik had geen tijd voor andere zaken dan studeren. Ik kreeg steeds beter in de gaten hoe ik informatie kon onthouden. Tegen de avond had ik geen zin om te koken en ik besloot Foe yong hai te bestellen bij de bekende Chinees hier in de buurt. Foe yong hai een Chinees gerecht van omelet met krab in tomatensaus, lekker met witte rijst en een bruin biertje.
Ik had honger. Na het eten bleef ik urenlang studeren, totdat ik naar bed ging.
 
 Ik viel in slaap, maar het was een onrustig gebeuren. Midden in de nacht werd ik wakker en ik schreef opnieuw een gedicht in mijn Havermoutschrift.

 
Anonieme vriendschap


Er is een Russisch landschap in mijn droomwereld
met huilende wolven die een gedicht achterna zitten
ik ben voor de laatste keer terug bij het zwarte schaap
in het donker van mijn diepste verlangen

en ik draai mijn hoofd naar het maanlicht
we zullen de brieven zonder nachtmerries vergeten
onzichtbare letters in het wilde landschap
verlangen, verlangen naar wie heimwee heeft

naar toen de wereld nog niets van ons wist.
 
Hector Havermout
 
Het viel me op dat ik steeds vaker zin had om een pizza te bestellen in de hoop Kees Broodakker weer te zien. Maar het kwam er steeds niet van, of Emma verraste mij met haar culinaire aanleg of ik maakte zelf een eenvoudige maaltijd omdat het goedkoper was.

Schrijver: Bjarne Gosse, 25 nov. 2019


Geplaatst in de categorie: overig

4,5 met 4 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)