Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Broodakker 18 - Mediteren

Op school was Carla aan de beurt voor een spreekbeurt bij maatschappijleer. Zij had als onderwerp mediteren gekozen. Ze sprak er bevlogen over als ervaringsdeskundige.”Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven en het is helemaal niet moeilijk. Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. “ begon ze enthousiast aan haar betoog. De lerares Maatschappijleer was enthousiast en beloonde haar spreekbeurt met een negen.

Die avond probeerde ik me voor de geest te halen waarover Carla had gesproken. 
Het was stom dat ik van de cognac dronk, dat had ik aan Emma moeten vragen. Het was een heerlijk cognac.
Ik was van plan om een nieuwe fles te kopen. Er was een bekende slijterij in de buurt. Terwijl ik struikelde over mijn gedachten vond ik een krantenartikel over de schilder Christiaan Buurtveen met wie mijn hospita bevriend was. Ik begon nieuwsgierig te lezen:

“Ik bereid me meestal voor op een schilders sessie met een glas oude jenever of een glas cognac en het lezen van een stuk of wat gedichten van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Ik nodig mijn modellen meestal uit om te komen eten. Het is voor mij belangrijk om ze te verwennen. Verse groente, biefstuk, een goed glas wijn en een overheerlijk dessert.
Ik zet dan muziek op, dikwijls Spaanse gitaarmuziek, niet te hard, maar net hoorbaar zodat we verstaanbaar blijven. Ik zorg dat mijn model helemaal het idee krijgt van een thuis bij de schilder. Tegen de tijd dat ik begin te schilderen verkeer ik in een aangename roes door de jenever en vermaak ik mijn modellen met sfeervolle anekdotes. Ze moeten zich volledig op hun gemak voelen. Ik ben op zoek naar een spirituele band wanneer ik hen schilder.” Ik legde het krantenartikel weer terug op de kleine ronde tafel waar ik het gevonden had.

Het was een hele onderneming geweest om me op mijn schoolwerk voor de tuinbouwschool te blijven concentreren. Ik haalde voor de meeste examens een ruime voldoende, maar er zat helaas ook wel eens een onvoldoende tussen. Met de muze van mijn hospita die voortdurend in mijn hart spookte had ik soms te veel afleiding om me op de moeilijkere vakken te concentreren.
Ik wilde zo graag in de sfeer van liefde leven dat ik veel praktische zaken vergat.
Ik zat in mijn huurkamer met mijn Hector Havermoutschrift voor mijn neus. Ik probeerde een protestgedicht te schrijven omdat er van alles mis was in de maatschappij, maar er schoot me niets te binnen.
Het was een opdracht voor maatschappijleer. Een protestgedicht schrijven. Ik wist niet zo goed waar ik tegen moest protesteren. Gedichten die over politiek gingen, ik wist me er geen raad mee. Het kleine boekje met dierengedichten las ik iedere dag. Er zaten soms wel verborgen boodschappen in, die ik grappig vond omdat ze zo ludiek waren. Ernst en humor gingen zo hand in hand. Het was iets wat me intrigeerde. Misschien waren er mensen die anders over het leven dachten dan dat ik zelf kon verzinnen. En hoe ze de dieren in die gedichten tot leven brachten. Dat kon alleen na lang observeren.
Opeens schoten de woorden van Carla over mediteren mij weer te binnen.
“Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich. Tijdens het mediteren kun je je concentreren je op je ademhaling. Wees jezelf bewust van het stromen van de lucht in je longen. Merk hoe je buik naar voren komt. Denk aan niets. Je hoeft niet te oordelen, plannen of onthouden. Zie je gedachten als wolken aan een blauwe lucht. Bekijk de wolken en laat ze rustig voorbij drijven. “ Ze had er zo bevlogen over weten te vertellen. Ik wilde ook een negen voor mijn spreekbeurt halen, en koos als onderwerp dierenmishandeling. Ik had daar al informatie over verzameld.
Opnieuw kwam Carla in mijn bewustzijn. “Je voelt je liefdevoller, kalmer en gelukkiger door iedere dat minstens vijf minuten te mediteren.” had zij beweerd.
Ik keek meewarig naar mijn Havermoutschrift. Mijn gedichten dat was voor mij ook een vorm van mediteren. Ik liet de woorden vanzelf bij mij binnenstromen, zonder werkelijk na te denken. Pas wanneer mijn gedachten leeg waren wist ik wat ik moest gaan schrijven.
“Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot jouw ware kern te komen. Er zijn enorm veel manieren om te mediteren en ook allerlei redenen om ermee te beginnen: om te ontspannen bijvoorbeeld, om bij jezelf te komen, om om te gaan met (negatieve) emoties…” Carla had enorme indruk op mij gemaakt met haar geslaagde spreekbeurt.

Toen ik zo moe was dat ik moest gaan slapen schreef ik een gedicht in mijn Havermoutschrift:

Vriend van de wolf


Vrijmoedige wandelaars slenteren
over het slingerende zandpad
vol bont gekleurde bladeren

in vroege verte zien zij het herfstkind
alleen met zijn onvoltooide schoonheid
de wildernis op zijn jonge gezicht

op zoek is hij naar zijn enige vriend
de onvolwassen wolf die met hem speelt
en alle nare kinderdromen deelt in stilte.


Hector Havermout.

Het was na het schrijven van dit gedicht dat ik de stilte in mezelf opzocht door middel van een korte meditatie, volgens de richtlijnen die ik van Carla had begrepen. Ik was mijn bewust van mijn ademhaling, sloot mij af van invloeden die voor onnodige ruis zorgden, dacht slechts aan een leegte die mij welkom leek. Langzaam voelde ik een last van mij afvallen. Geen gepieker over allerlei zorgen, maar een weldadige stilte in mezelf die al die tijd al in mij had gezeten.
Het was lekker rustig in de woonkamer. Zelfs Frits leek te begrijpen dat hij me even met rust moest laten. Ik genoot van de stilte in mezelf. Het was een weldadig moment van innerlijke rust.

Dank je wel Carla, voor jouw geweldige spreekbeurt, bedacht ik me, terwijl ik me langzaam weer los probeerde te maken van de lome luiheid die mij ten deel was gevallen.

Schrijver: Bjarne Gosse, 19 dec. 2019


Geplaatst in de categorie: welzijn

4,7 met 3 stemmen 308Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)