Inloggen
voeg je autobiografie toe

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 497):

Daar stond hij dan de knappe Peter Halm om mij spullen te brengen.
Ik knikte en zei met de klank van verrassing in mijn stem.”Hallo Peter, leuk jou ook eens overdag te zien. Kom binnen!”
“ Zullen we naar je kamer gaan?” vroeg Peter en ik liep voor hem uit naar mijn kamer.
In de kamer begon hij met het uitpakken van de tas en de koker.
“Kijk Bjarne, een aantal tubes uitstekende nog bruikbare acrylverf, een set varkensharen kwasten, een vloeibare verdunner voor de acrylverf en hier een zestal grote vellen papier en twee kleine schildersdoeken. Ik denk dat je er wel mee uit de voeten kan.” Hij keek mij vragend aan. Ik was er onzeker over of ik een artistieke aanleg had. Ik had de kunstenaar wel verteld over de portretten die ik had geschilderd, en hij had mij het advies gegeven om fantasiedieren te gaan schilderen.
“ Ja, ik zal wel wat nieuwe dieren verzinnen.”sprak ik zo ontspannen mogelijk tegen Peter. Meestal wanneer we elkaar zagen had ik al een biertje op. Nu hij overdag bij me was, vond ik het moeilijk iets te zeggen. Ik wilde hem niet zenuwachtig maken omdat ik wist dat hij homo was.
Peter leek zich op zijn gemak te voelen, de blik van zijn ogen viel op een tekening van mij, die ik aan de muur had hangen.
“Wat een leuke tekening Bjarne!” zei Peter met zijn zelfverzekerde stem.
“ Ja, alweer van een tijdje geleden” antwoordde ik. Ik was blij met de spullen. Dan kon ik weer vooruit met mijn creatieve energie.
“ Bjarne heb je zin om volgende week naar mijn tentoonstelling te komen?” Peter gaf mij een flyer terwijl hij zijn vraag uitsprak. “Het is op zondag en de drank is gratis:” voegde hij er met een lachje aan toe. Ik keek naar de afbeeldingen op de flyer. Het was krachtig werk en het zag er heel volwassen uit. Peter was een fantastische kunstenaar en hij maakte heel fraai werk. Nog voor ik iets kon zeggen hoorde ik weer zijn stem.
“Ik moet je ook nog dit boekje met de beste gedichten van Aleksandr Poesjkin geven Bjarne, Christiaan denkt dat je ze waarschijnlijk wel mooi zal vinden. Hij heeft dit boekje op de boekenmarkt in de stad voor jou gekocht.” Ik kreeg het boekje in mijn handen gedrukt. Er viel een los blad uit, het was een oud gebruikt exemplaar. Ik raapte het losse blad van de grond en las het gedicht.

Drie bronnen

In de bedroefde steppe van het leven
Welt op drie plaatsen een geheime bron:
De bron der jeugd, door overmoed gedreven,
Kolkend en bruisend, fonkelt in de zon.
Kastalia, de bron van de poëten,
Stilt met haar stroom de bannelingen smart
De laatste, koele bron van het vergeten,
Lenigt het zoetst het branden van het hart.

Aleksandr S. Poesjkin

Peter keek mij aan en vertelde dat hij haast had. Ik liep met hem mee naar de deur. Het was een onverwachts bezoek geweest. Ik had niet veel tegen hem gezegd. Het was voor mij een grote eer dat ik op de opening van zijn aankomende expositie mocht komen.
Emma stuurde een prachtige ansichtkaart uit Maastricht op. Er stond een vage dubbelzinnige opmerking op. Ik kreeg er een ongemakkelijk gevoel bij. Ze schreef soms zinnen waarbij ik naar de betekenis moest raden. Ik dacht dat ze heel veel betekenis hadden. Ik wist het echter niet zeker. Het was niet iets om rustig van te worden.
Ik zette de schilders-spullen in de hoek van de kamer. Later als ik wat meer tijd had zou ik er mee aan de slag gaan.
Kees Broodakker stuurde geen antwoord op mijn laatste brief. Misschien had hij gehoopt dat ik wat meer op hemzelf was ingegaan. Dat durfde ik niet goed uit angst om hem te kwetsen.
Het nieuwe boek van de favoriete schrijver van Emma. Karel Krampool lag op tafel. Voorzichtig had ik de eerste zinnen van het eerste hoofdstuk gelezen. Het was een fascinerende schrijver. Als je de eerste zinnen had gelezen was je meteen nieuwsgierig naar de rest van het boek.
In de buurt van het prachtige huis van mijn afwezige hospita en minnares was een grote supermarkt met vriendschappelijke prijzen voor kleine kruidenierswaren. Ik kocht er Hollandse stroopwafels en Nederlandse drop. Het was nooit bedoeling geweest maar ik raakte er bij toeval besmet met het woekerende droomkoortsvirus. Ik melde me af voor de stage bij het biologische tuinbouwbedrijf, mijn lichaam was te verzwakt voor het zware werk. Ik had mijn schilders-spullen opgeruimd. Ik kon geen kleuren meer zien.
Het was een abstracte chaos geworden zonder enig houvast. Ik moest me heroriënteren, de droomkoorts een kans geven. Misschien kwam er dan nieuwe helderheid. Gelukkig kon ik een gedicht schrijven.
 
Loos

Sprak ik de geest van de doos op het naaktstrand
verlegen als een verlaten vogel op de vlucht
tussen al die bewegende benen op het zand

vond ik de brievenpost opgedronken
in een geheime whiskyfles
toen ik het ophield en verstokte

in mijn ademhaling bij schoonheid
die op zichzelf geschreven toch bestond
liep ik daar zelf nu in mijn blote kont.
 
 
Hector Havermout
 
Het waren drukke dagen op school. Het examenjaar was een ware beproeving.
 

Schrijver: Bjarne Gosse, 31 jan. 2020


Geplaatst in de categorie: individu

4,3 met 3 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)