Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Fotogeniek

Kees Broodakker was de meest fotogenieke leerling van onze school. Zelfs wanneer hij gekke bekken trok, lachte de camera hem toe. De verlegen jongen, die hij eigenlijk was, veranderde door een zelfverzekerde blik in zijn fotogenieke ogen. Zijn heldere ogen hielden van de camera, het was alsof ze licht gaven in een wereld van nieuwe kleuren.
Met tegenzin maakte ik een foto van hem, omdat hij het me zo vriendelijk vroeg. “Als aandenken als we elkaar niet meer zien”, had hij lacherig gezegd met die hoge stem van hem.
We slaagden allebei met vlag en wimpel voor de eindexamens. Mede dankzij de goocheltrucjes van Kees, maar dat hoefde niemand te weten. We werden allebei toegelaten tot de Middelbare Tuinbouwschool te Utrecht. Niet in dezelfde klas, maar wel in hetzelfde schoolgebouw, dus we zouden elkaar nog zien.

Een eenvoudig fototoestel had ik, met daarin een fotorolletje waar nog acht foto’s mee waren te maken. De andere foto’s waren jaren daarvoor en recentelijk gemaakt. Twaalf foto’s. Gemaakt in de jaren zeventig. Zwart-wit. Ik was nieuwsgierig wat er opstond. Ik herinnerde mij een foto van een mysterieus wezen dat ik gezien had in de ochtendnevel van het nieuwe meer bij Amsterdam. Door de sfeer van de ochtend in de natuur was het onduidelijk wat het was geweest. Een monster, een plant die er door de wind uit had gezien als een dier?
Een foto van het grijze konijn op de konijnenheuvel, voor de tragische dood van het knaagdier. Een foto van onze geliefde oude koningin Juliana die in Amsterdam Zuid een nieuwe sporthal kwam openen. En er zouden ook foto’s van de geiten op staan. De geiten die ik zo had gemist. En een mysterieuze foto van mijn zus en de pony, dat herinnerde ik me ook. En die laatste foto van de fotogenieke Kees Broodakker, met de indringende blik in zijn ogen...

Het werd de hoogste tijd het fotorolletje vol te schieten. De foto van koningin Juliana wilde ik graag terugzien. Ik was nieuwsgierig naar de andere foto’s. Er moest ook nog een klassenfoto opstaan waar Kees en ik naast elkaar stonden.

Ik was op zoek naar een kamer. Ik logeerde tijdelijk bij een oudere vriend in Utrecht vanwege mijn studie op de Middelbare Tuinbouwschool aan het Zwanevechtplein en de problemen thuis in Amsterdam sinds mijn ouders in de drukte van de stad waren gaan wonen.

"Licht is een elektromagnetische golfbeweging, met een zodanige golflengte en frequentie dat ons oog ervoor gevoelig is." Het schrift voor Natuurkunde lag voor me op de salontafel, in het huis van de zes jaar oudere Berend, die ik had leren kennen toen ik mijn fiets niet kon repareren en hij mij aanbood om te helpen.

Kees Broodakker was na twee maanden al met de schoolopleiding gestopt. Hij zat in een andere klas dan ik, maar we zagen elkaar in de pauzes. Opeens zag ik hem niet meer en toen ik naar hem informeerde bij iemand uit zijn klas, vertelde die jongen dat hij van school was gegaan omdat hij geld wilde verdienen als fotomodel.

Aan de muur van het herenhuis in de Wittevrouwenbuurt hing een poster van Birgit Bardot met haar nieuwste kapsel. Ze was net als Kees erg fotogeniek en dat sierde haar, maar de ogen van Kees Broodakker waren indrukwekkender. Hij zou het vast gaan maken als fotogeniek fotomodel en dan binnen de kortste tijd beroemd worden.
Op de radio was muziek van Abba te horen. Ze scoorden de ene hit na de andere.

Het vroege voorjaar liet een merkwaardig helder licht over de provinciehoofdstad Utrecht schijnen. Het middeleeuwse karakter van de hoofdstad van de provincie kreeg een nieuwe dimensie. En wie de moeite nam zijn neus in de lucht te steken kon zich verheerlijken aan de geur van welriekende voorjaarsbloesems. Er hing een verlangen in de lente, begin jaren tachtig op weg naar de toekomst.

Ik had mijn fotocamera klaargelegd voor de nieuwste foto’s.

Schrijver: Bjarne Gosse
9 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: school

4,0 met 2 stemmen 89Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)