Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Boter

Maarten Wolvenknaap met zijn weelderige bos haren en sterke lichaam was anderhalve kop groter dan ik. Hij had het hoogste woord in de Nachtraaf, de favoriete kroeg van veel jongeren in de stad. Maarten bleek nogal wat mensen te kennen want hij liep voortdurend mensen te groeten met die grote grijns op zijn volmaakte gezicht. Hij ging modieus gekleed door het leven in kleren die je niet zo snel met een jongeman associeerde. Het ging hem wonderbaarlijk goed af om een echte jongeheer te zijn. Hij stelde mij voor aan een in het zwart geklede man, vermoedelijk een dertiger, met de naam Jan Boter. Een stevige roker, want hij stak voortdurend een rokertje op en zijn vingers waren bruin door de tabak.

Boter, ik vond het een vreemde naam voor een rokende man, maar zo te zien boterde het behoorlijk tussen Jan Boter en zijn jongere vrienden. Maarten Wolvenknaap en Jan hadden samen veel plezier en dronken in hoog tempo het ene na het andere biertje op. Ook Gerard ging even bij het gezelschap staan voordat hij naar mij toekwam.

Gerard Vroeg was even groot als ik en dat gaf meteen een band. Hij bleek ook heel wat mensen in die in de Nachtraaf kwamen te kennen. Hij stelde me voor aan een jongeman met de naam Peter Halm. Een knappe blonde man die een jaar of vijf ouder dan ik leek.
We trokken tot diep in de nacht met elkaar op. Dansen, praten, drinken. Het gaf in het weekend wat ontspanning na een zware week op school.

Later begreep ik dat Jan Boter een bekende schrijver was, over wie ik nog nooit iets had gelezen. Het was een ernstige man met een merkwaardig gevoel voor humor. Maarten Wolvenknaap gniffelde, hij had alle boeken van schrijver Jan Boter gelezen. Hij maakte de hele avond grappen naar Peter Halm die voortdurend naar mij keek. Gerard Vroeg probeerde een meid te versieren, maar keerde bedrogen weer terug om ons zijn bescheiden relaas te vertellen. Jan Boter probeerde hem te troosten door een biertje voor hem te bestellen. Hij wilde tot in de details weten wat er precies was gebeurd.

Peter Halm bestelde een biertje voor mij en raakte met mij in gesprek. Het verwonderde me dat we een klik hadden. Het was duidelijk dat hij veel belangstelling voor mij toonde, ook al begreep ik niet goed waarom dat was.

Jan Boter vertrok met Maarten Wolvenknaap naar een andere kroeg. Het was al laat, ik nam afscheid van Gerard en Peter en ging terug naar Frits die om een nachtelijke knuffel verlegen zat.

Thuisgekomen ontdekte ik dat er maar liefst vier boekentitels van de schrijver Jan Boter op mijn boekenlijst voor school stonden. Jan Boter had indruk op mij gemaakt in de Nachtraaf, misschien moest ik maar eens een boek dat door hem was geschreven gaan lezen.

Schrijver: Bjarne Gosse
16 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: literatuur

4,0 met 1 stemmen 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)