Inloggen
voeg je autobiografie toe

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 493):

Het zelfgebakken tarwebrood van Berend

Berend vond het leuk om tijdens het ontbijt te vertellen over tarwe.
“Tarwe is een van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië.” vertelde hij terwijl we genoten van het tarwebrood dat door hem zelf gebakken was in de grote oven die in de keuken stond. Het brood van Berend was geliefd bij de studenten in het studentenhuis.

Het was mijn laatste ontbijt in het huis van Berend. Ik had niet het gevoel dat ik mijn huisgenoten zou gaan missen. Ik kon eigenlijk alleen met Berend opschieten, omdat hij mij had geholpen met het repareren van mijn fiets en omdat zijn zelfgebakken tarwebrood zo lekker was.

Eindelijk had ik een eigen kamer om in te wonen gevonden. Ik wilde met het nieuwe leven in mijn gehuurde kamer de slechte herinneringen aan mijn jeugd uitdrijven. Mijn moeder had de hele familie de stuipen op het lijf gejaagd. Mijn jongere broer Tom werd krankzinnig en mijn oudere broer en mijn zus waren jong het huis uitgegaan. Na mijn tijdelijke logeerpartij bij Berend werd het nu eindelijk tijd om een eigen kamer te betrekken. Dan was ik voortaan zelf verantwoordelijk voor mijn leven en hoefde ik geen verantwoordelijkheid meer af te leggen aan mijn ouders, die het druk hadden met hun eigen problemen.

De verhuizing naar het statige herenhuis van mijn aantrekkelijke blonde hospita verliep rustig. Een gehuurde bakfiets was perfect om mijn spullen te vervoeren. Ik had niet veel spullen. Het was voldoende om in twee keer rijden mijn boeltje te verhuizen naar mijn nieuwe huurkamer in het mooie huis van Emma. Ik begon te sjouwen, mijn vriend Berend had slechts twee uur tijd om me te helpen, want hij had het druk met zijn werk als ergonomie deskundige.

Emma zei niet veel toen ik met de volgeladen bakfiets aankwam, ze deed de deur open en legde een steen voor de deur zodat die openbleef staan. Ze gaf me instructies voor de verzorging van Frits de kater en wenste me een goede tijd.

Berend en ik begonnen de spullen naar binnen te dragen.
Ik schoof mijn smalle bed naar de andere kant van de muur. Er was ruimte voor een tafel, die wilde ik binnenkort op een rommelmarkt gaan kopen. Er was een grote rommelmarkt aan de rand van de stad waar vaak tweedehands meubels te koop stonden voor mensen die niet veel geld hadden.
Ik had ook nog geen stoel omdat ik in mijn vorige kamer altijd op mijn bed of op de grond zat.
Ik vertelde Berend dat ik zijn zelfgebakken tarwebrood zou gaan missen. Hij keek me vriendelijk aan.

Schrijver: Bjarne Gosse
22 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: verhuizen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)