Inloggen
voeg je autobiografie toe

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 513):

Toen Arthur dronken was

Het waren drukke dagen op school. Het examenjaar was een ware beproeving. Door mijn drukke privéleven viel ik een beetje buiten het groepje van school. Soms was dat wel jammer want Arthur leek zich steeds uitzinniger uit te leven als de geslaagde clown van de klas. Zijn populariteit bij de meiden was grenzeloos. Ze hingen voortdurend aan de lippen van zijn fraai gevormde mond. Ik bekeek het van een afstand met stijgende verbazing.

Ik was Maarten Wolvenknaap in de stad tegengekomen. Hij nodigde mij uit om een kopje thee te komen drinken bij hem thuis. Hij woonde ergens in het centrum van de stad. Hij wilde iets met mij bespreken, vertelde hij. Ik liep met hem mee naar zijn huis.
Hij hing een vreemd verhaal aan mij op. Een verhaal met Gerard Vroeg in de hoofdrol. Ik had zulke dingen nooit achter Gerard gezocht en ik vond het ook niet nodig dat Maarten mij dat allemaal ging vertellen. Halverwege het gesprek maakte ik hem duidelijk dat ik dringend weg moest en ik nam haastig afscheid. Hij gaf me totaal onverwachts een kus op mijn wang.

Door de straten van de stad liep ik. En ik vroeg me af waarom de geestdrift voor mijn ideaalbeeld van Emma zo wisselvallig was geworden. De plotselinge zoen van Maarten had me een warm gevoel van binnen gegeven. Misschien probeerde hij mij te manipuleren zoals hij bij sommigen van zijn vriendinnen had gedaan, maar het kon ook gewoon gemeend zijn. Een gemeende kus op mijn wang omdat hij om mij gaf.
Maarten Wolvenknaap had mij een geestdriftige kus gegeven. Ik voelde iets van zijn levenskracht als een wilde rivier in mijn gedachten. Het was een creatieve jongeman die model stond voor diverse kunstenaars. Hij was de muze van schrijver Jan Boter.
Ik had geen zin om naar huis te gaan. Ik stapte een kroeg binnen die op de route lag. Ik zag daar Arthur van school. Hij was dronken. Hij kwam met zijn hete adem naar mij toe.

Toen Arthur dronken was, gedroeg hij zich anders dan hij deed in de klas. Hij werd er niet stoerder van, maar liet juist een zachtaardige kant van zichzelf zien. Alsof hij eindelijk bevrijd was van zijn stoere gedrag zocht hij troost voor zijn tranen. En hij vertelde over alles wat hij had gemist in zijn nog zo jonge leven. Een lang onsamenhangend verhaal kreeg ik te horen.

Ik vond het vertederend hem zo kwetsbaar te zien. Ik probeerde hem te troosten. Hij sloeg zijn arm om mijn nek. We keken elkaar aan. Ik zag zijn dronken ogen dansen boven een kwetsbaar moeras.
Iets vertelde me dat ik me los moest maken. Hij zou iets kunnen zeggen waar hij spijt van kreeg. En dan waren rapen gaar als ik hem weer in de klas tegenkwam. Hij sputterde tegen, mompelde onverstaanbare woorden. Ik kon maar beter afstand bewaren en duwde hem voorzichtig weg. Er kwamen vrienden van hem die hem mee naar huis namen.

Laat in de nacht liep ik onder het maanlicht naar huis.
Emma was te vaak weg van huis en dan was er alleen Frits de zwarte kater die mij verwelkomde. Mijn stappen werden zwaarder. Alsof er lood in mijn schoenen zat.

Illustratie: de geslaagde clown van de klas
Schrijver: Bjarne Gosse
7 aug. 2020


Geplaatst in de categorie: drank

4,0 met 2 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)