Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zwaluw

Er vloog een zwaluw in de lucht. Die sierlijke zomerse vogel leek mij iets te vertellen over mijn dromen. Want had ik niet vreemde dromen gehad voor een jongeman van mijn leeftijd? Mijn dromen die ik had proberen te verwoorden in klungelige gedichten. Alleen maar voor het plezier om ze te schrijven. Terwijl ik ze nooit aan iemand zou laten lezen, te vaak verdwaald in mijn minderwaardigheidscomplex en de plotselinge grootsheid van het bestaan.

Er vloog een eenzame zwaluw in de lucht, op zoek naar nog meer vrije hemelse heerlijkheid of een hartig insectenhapje voor de avond en een nieuwe vlucht de volgende dag.

Langzaam maar zeker begonnen mijn verlangens naar Kees een meer erotisch gestalte te krijgen. Ik kreeg het niet alleen warm wanneer ik aan hem dacht, ik begon ook steeds vaker aan seksuele handelingen te denken. Ik schaamde me ervoor uit angst voor minachting. Mannen die seks met elkaar hadden werden dikwijls uitgescholden voor homo. En ik had helemaal geen zin om homo te zijn of te worden uitgescholden met dat vaak gebruikte scheldwoord. Het had een negatieve klank. Tegen een hetero ging je ook niet roepen vieze hetero, maar dat vieze homo leek overal te klinken. De gedachten aan seks met Kees voelde voor mezelf helemaal niet vies aan. Ik werd er juist opgewonden van en dat kon ik aan bepaalde lichaamsdelen merken. Mijn hart begon harder te kloppen en er steigerde een liefdespaal tussen mijn benen. Niet iets waar ik altijd bewuste controle over had, of een overdachte keuze waar ik mijn lichaam aan had aangepast. Het enige wat me tegenstond was dat scheldwoord en de minachting waarmee het werd uitgesproken.

Uit angst voor minachting bleef ik voorlopig in de kast zitten. Ik was bang dat ze op school iets zouden merken en dat ze me net zo zouden gaan pesten zoals ze met Kees hadden gedaan voordat hij de school voorgoed verliet om te gaan werken. Ik was waarschijnlijk ook geen homo maar biseksueel, dat was nog onbekender en vaak niet te begrijpen. Meer en meer bleef ik de hele dag aan Kees denken. Hoe zou hij zelf met die minachting om zijn gegaan? Hij was nu veel zelfbewuster dan vroeger. We hadden via de poëzie zeker een gevoelszin met elkaar gekregen. Maar seks met hem was een hoofdstuk waar ik voorlopig nog niet aan durfde te beginnen. Nog altijd had ik hem niet terug geschreven. De vakantie was bijna voorbij. De zon scheen weer wat vaker. De zomer aarzelde een beetje tussen regen en zonneschijn.

Ik had verwarde gevoelens over mijn liefdesleven, maar ik kon het niet langer ontkennen: ik was verliefd geworden op een man. En de naam van die man was Kees. Het was nu zaak om meer te weten te komen over de herenliefde, zodat ik niet onvoorbereid tussen de lakens terecht kwam. In de bibliotheek was die informatie die ik zocht niet te vinden, maar op een rommelmarkt kwam ik een paar pornografische boekjes tegen waarvan onmiddellijk duidelijk werd waar ze over gingen.

Met rode oren bekeek ik de afbeeldingen. Alles wat mannen met vrouwen in bed deden, deden mannen ook met elkaar. Ik hoefde slechts mijn ervaringen met Emma te koesteren om Kees te behagen. Ik begon steeds meer naar hem te verlangen. Hij was best wel groot geschapen, dat had ik op zijn foto’s wel kunnen zien. Ik durfde de foto’s niet opnieuw te bekijken. Het was nog allemaal zo pril en vers. Ik was benieuwd hoe zijn torso er uit zag. Hij was sinds hij de school had verlaten een stuk mannelijker geworden en hij was een kop groter dan ik. Hoe zou het zijn om in zijn armen te liggen. Hoe zou het zijn om met een man te zoenen zoals ik met Emma had gedaan.

Het moest wel een geheime relatie blijven. Discreet zoals ze dat noemden. Ik had nog geen zijn om vanwege Kees uit de kast te komen. Maar wat als hij dat wel van mij zou vragen? Hij wist niet dat ik een geheime relatie met mijn hospita had. Het begon me enigszins te duizelen. Waren deze verlangens wel te rechtvaardigen. Ik moest het eerst uit maken met Emma, maar ik was bang dat ze me dan op straat zou zetten. Ze was tot alles toe in staat. En ze wist niet dat mijn gevoelens voor haar minder hevig waren dan voorheen. Ik hield nog steeds van haar, maar de aantrekkingskracht van Kees was op dit moment veel groter. Ik wilde iets nieuws ontdekken. Iets wat Emma mij nooit zou kunnen geven.

Het werd de hoogste tijd de liefdesbrief van Kees te beantwoorden. Ik kon het niet. Die nieuwe wereld boezemde mij te veel ontzag in. Binnenkort kwam Peter Halm terug van vakantie. Hij had ervaring. Misschien kon ik er met hem over praten en dan beslissen wat ik aan Kees zou gaan antwoorden. Ik kon mijn verliefdheid tenslotte ook niet ontkennen.

Terwijl ik, onder de indruk van mijn prille verlangens naar de aantrekkelijke Kees, mijn zwarte spijkerbroek aantrok kwam Frits de zwarte kater om zijn visje vragen. Toen ik de keuken betrad om zijn visje te koken hoorde ik in de woonkamer van het herenhuis van mijn hospita de telefoon gaan. Snel liep ik naar de woonkamer om het communicatieapparaat te beantwoorden. Ik dacht aan de zwaluw. Ik moest denken aan mijn droom.

Schrijver: Bjarne Gosse
22 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: vriendschap

5.0 met 3 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)