Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

De maan

In de hoge bomen aan de zijkant van het park was een grote zwerm spreeuwen neergedaald. Luid kwetterend, een drukte in de groene zomerse bomen. Ik liep langs de parkrand naar het huis van mijn hospita om daar in de tuin te lezen en te zonnen. Ik dacht onderweg na over het plan van Maarten Wolvenknaap om in korte tijd veel geld te verdienen. Het was een ingenieus plan, dat wel, maar ik moest er toch eerst nog eens goed over nadenken. We waren wel min of meer vrienden en hij zou mij nooit bedriegen.
Ik kwam aan op mijn bestemming. Met in mijn hand een boek nam ik plaats op de ligstoel die in de tuin in de zon stond. Terwijl ik nog intiem was met mijn gedachten over de vreugdevolle tijd met Kees Broodakker aan zee, vroeg mijn hete hospita in toenemende mate aandacht voor haar veelzijdige libido. Onverzadigbaar omdat het de tweede hittegolf van het jaar was. Onverzadigbaar omdat haar andere minnaars haar te weinig aandacht gaven.
 
Ik had even wat tijd voor mezelf nodig, maar Emma, die geen last van de warmte had, verzon de ene na de andere intrige om de zomer meer gestalte te geven. Ze ratelde woorden achter elkaar, en ging toen weer het huis binnen. Wist zij veel dat ik met Kees had gekust. Gezoend met hem aan de kust in een zee van verlangen.
Mijn ogen gleden over het door het zonlicht beschenen papier om te lezen.

“De maan is paars
boven Parijs,
geel wordt ze
in uitgestorven steden."

Federico Garcia Lorca

We hadden samen twee schitterende onvergetelijke dagen op het strand gehad. En tijdens de afscheidszoen had Kees mij een boek gegeven. De vertaalde gedichten van de bekende Spaanse dichter Lorca. Het element van kleur was een leidraad in zijn werken, evenals de maan en de romantiek. Ik zou het mooi vinden, had Kees mij meegeven. En hij had gelijk gehad. Het was teveel voor mij om het hele boek in een keer te vatten. Het werk van deze dichter sprak mij aan.
Een heldere overzichtelijke beeldentaal. Zodra Emma mij even alleen liet was ik aan het lezen in het boek dat ik van Kees had gekregen.

Tegen de avond was Emma het zat. Ze had overduidelijk te weinig aandacht van mij gekregen omdat ik de gedichten van Lorca aan het lezen was. Dan kon ik er met met Kees over kon praten als we elkaar weer zouden zien. Topless en in een uitdagend broekje kwam ze de tuin ingelopen waar ik op de ligstoel, schaars gekleed, lag te relaxen.

“Ben je nu nog steeds aan het lezen Bjarne”, sprak ze op uitdagende toon op het moment dat de hete zomerzon even achter een wolk school. Geschrokken legde ik het boek weer weg. Ze mocht niets weten over mij en Kees. Ik keek naar haar oogverblindende schoonheid. Ik haalde diep adem.

Die nacht keken we samen naar de maan. Mijn dierbare hospita en ik, die steeds meer het gevoel kreeg dat onze liefde niet voor eeuwig zou zijn. Ook al wist ik dat verloren liefde niet bestond. Daarvoor waren de momenten te mooi en onvervangbaar geweest.

“Wat zou jij er van vinden als we samen op de maan zouden gaan wonen Bjarne?” vroeg de aantrekkelijke Emma uitdagend met een zomerse blos op haar blonde wangen.
“Dat lijkt me geen goed idee Emma, want aan de kant van de zon kan het er 120 graden Celsius worden en aan de schaduwkant 120 graden Celsius onder nul”, sprak ik betweterig met een glimlach op mijn jonge jongensachtige gezicht. Emma kon mijn droge humor wel waarderen en ze schonk om ons samenzijn te vieren een glaasje champagne in een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen glas.

“Er worden meer baby’s geboren bij volle maan, Bjarne”. Ze nam een slok van de frisse champagne. Ik sprak haar niet tegen. Ik wist dat het niet waar was, want dat had ik in de krant gelezen.
“Het is door de maan dat we eb en vloed kennen Emma”, vervolgde ik om het gesprek op gang te houden, maar mijn gedachten waren niet bij Emma. Mijn gedachten waren nog steeds bij Kees.

Schrijver: Bjarne Gosse
2 september 2020


Geplaatst in de categorie: partner

5.0 met 2 stemmen 670Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)