Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Jongen telt snaren

Dat ik het niet vol had weten te houden op de avondacademie ging mij niet in de koude kleren zitten.
Ik schaamde me, en ik kreeg vileine kritiek van Emma Petronella en Christiaan Buurtveen. Ze vonden dat ik mij slap had gedragen en dat het veel beter was geweest wanneer ik in Utrecht bij Emma was blijven wonen.

Het waren te veel indrukken voor mij. Alle verhalen op de avondacademie en de theorie over de kunst. Ik wilde gewoon weer schilderen om mij te uiten.

Ik had een oude gitaar met nog drie snaren er op. Diep in de nacht keek ik naar die gitaar in de wetenschap dat ik er nooit meer op zou spelen en dat de gitaar binnenkort zou worden afgevoerd. Overbodig omdat ik geen gitarist was en alleen maar lawaai produceerde wanneer ik de overgebleven snaren beroerde met mijn verwarrende ziel.

Van mijn laatste centen had ik acrylverf gekocht. Het werd erop of eronder. Ik schilderde uren- dagen- wekenlang om mee te doen met een selectieronde van de Amsterdamse kunstuitleen. Een werk met de titel “Ongeboren veulen” was een werk op papier waarin ik herinneringen uit mijn jeugd had verwerkt. Een ander werk: “Jongen telt snaren” maakte ik om afscheid te nemen van mijn gehavende gitaar. Het werk was mooi in balans en hield het midden tussen abstract en figuratief. De pastelkleuren en de mooi gekozen vormen gaven het een poëtische kwaliteit. Ik besloot in ieder geval met deze twee werken mee te doen met de selectieronde en ik had nog een aantal andere werken waar ik ook ijverig aan had gewerkt.
Ik mocht tien werken ter selectie aanbieden.


Ik had geluk: Er werden twee werken uitgekozen tijdens de selectieronde. De werken “Jongen telt snaren.” en het werk “Ongeboren veulen.” Het leverde wat schamele centjes op, die ik goed kon gebruiken om eieren en brood te kopen. En wat nieuw materiaal zodat ik nog een keer mee kon doen met een selectieronde voor de Amsterdamse kunstuitleen.

Schrijver: Bjarne Gosse
2 okt. 2020


Geplaatst in de categorie: individu

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)