Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Zonder titel nummer vier

Ik dacht aan de grote verdwijntruc!
Het was een andere eigenschap die ik met Emma Petronella gemeen had en die me bij het ouder parten begon te spelen. We kenden allebei de grote verdwijntruc. Emma Petronella omdat ze vroeger als vrouw in een mannenlichaam had gewoond, en ik omdat ik een bescheiden dichter was. Een verwarring speelde mij op.

Ik kon gemakkelijk in dat licht verdwijnen, het was het stoute obstinate jongetje in mij, dat ondeugend wilde zijn, en zweeg wanneer een volwassene iets vroeg. Ik was dan in de schaduw van mijn eigen vergeten. Geen boosheid of verlangen, niet opgeslokt door de leegte, maar gewoon volwaardig in mijn zijn als niets van betekenis of niets om er aan toe te voegen. Ik was dan evenwijdig aan het licht.
Het zwerverslied was weer in de straten van Amsterdam te horen. Ik voelde me alleen en verlaten door de vrienden die mij voorheen zo goed begrepen.

Door het voortwoekeren van de economische crisis, het plotselinge verlies van de liefde van Punk Godin Trudy, de psychoses van mijn moddervette broertje Tom en vooral de dreigbrieven van de erudiete Emma, kreeg ik last van slapeloze nachten. Ik begon met het schrijven van korte romantische verhalen. Ik schreef een veelbelovend begin, maar ik kwam er steeds niet toe om de korte verhalen van een einde te voorzien. De psychoses van de moddervette Tom hadden voor verwarring gezorgd. Mijn moeder ontwikkelde langzaam maar zeker een obsessie voor haar geesteszieke jongste zoon. Er leek voor mij geen ontsnappen aan. Ik schilderde overdag en in de nacht wanneer ik niet slapen kon begon er weer een nieuw kort verhaal.

Uiteindelijk koos ik negen werken uit, dat was het maximale aantal werken voor de inzending van de selectieronde van de kunstuitleen. Het waren allemaal werken zonder titels, meer abstract dan figuratief.
Ik was veel onzekerder dan de eerste keer toen er twee werken werden geselecteerd.

Groot was de verrassing dat het werk “zonder titel nummer vier” werd gekozen voor de collectie.

Schrijver: Bjarne Gosse
7 okt. 2020


Geplaatst in de categorie: individu

4,0 met 1 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)