Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Chrysanten

Het was herfst in Amsterdam. Die nacht had ik een bizarre herinnering in mijn bed toen ik lag te woelen omdat de slaap mij niet wilde bezoeken.
Het ging over het voorlaatste schooljaar toen we een praktijkopdracht kregen voor bloementeelt.

Arthur had een oom in de buurt wonen die een stuk land had. Mijn klasgenoot vertelde dat er op het landgoed van zijn oom een oude plantenkas stond. Niet meer te verwarmen, en in staat van verval, maar prima om wat koude grond chrysanten in te kweken. Het was een opdracht voor bloementeelt en het was fijn dat Arthur op deze manier kon bijdragen aan de opdracht.
We besloten een potje te maken om de jonge chrysantenplanten te kunnen kopen en geld voor voedingstoffen. Arthur wilde de taak van de verzorging wel op zich nemen. Dan kreeg hij het grootste deel van de winst wanneer we de oogst op de bloemenmarkt gingen verkopen.

Zo gezegd zo gedaan, we kochten verschillende planten en Arthur begon met de verzorging ervan. Iedere week ging de rest van de groep kijken om te zien hoe de planten ervoor stonden en om te helpen bij de verdere verzorging. We hadden het geluk dat Arthur uit een tuindersgezin kwam en al bekend was met de teelt van chrysanten. Het was een prachtig gezicht toen de bloemen klaar waren voor de oogst. De oude vervallen kas van de oom van Arthur stond vol met bonte chrysanten. Gele, okergele, bruine, donkerrode chrysanten.

We schreven allemaal op onze eigen manier een verslag van het gebeuren. De schoolopdracht was geslaagd en de bloemen werden op de bloemenmarkt verkocht. Het leverde net voldoende op om mijn fiets van nieuwe banden en een rinkelende bel te voorzien. Jaap had er een nieuwe spijkerbroek van gekocht en Arthur liep te pronken met een nieuw horloge.
Na de oogst van de chrysanten was de oude plantenkas niet meer te redden. Tijdens een hevige storm in de winter donderde de hele boel in elkaar.

Ik keek naar de foto naast mijn bed. De voormalige klasgenoten staarden mij aan alsof ik een verschijning uit een andere wereld was. Ik wilde Emma bellen, maar ik wist dat het niet kon omdat ze was opgenomen in een ontwenningskliniek.

Schrijver: Bjarne Gosse
15 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: planten

4.0 met 3 stemmen 730Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)