Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

VERSLAVING

Sinds ik niet meer drink is mij veel ellende en verdriet en ontreddering bespaard gebleven. En niet alleen mij, maar mijn hele omgeving!

Ik ben soms egoïstisch en heb een moeilijk karakter, maar zoals de Engelse schrijver Evelyn Waugh, kan ik zeggen dat het zonder Kerk nog veel erger zou geweest zijn. Ik zie dit als een beeld, een metafoor om mij te wapenen tegen de tirannie van de letterlijkheid. Ik heb de vrijheid een eigen beeld te vormen van mijn Hogere Macht. Ik heb de vrijheid een kerk binnen te stappen om mij te verpozen, tot rust te komen, mij van muizenissen te bevrijden, mij te bezinnen over existentiële vragen. Je hoeft toch niet te weten of God bestaat, om diep te geloven in iets wat niet te omvatten, niet te omvademen valt en alles te boven gaat? Trouw aan mijn geloof, heimat en tradities, waarom niet?

In mijn donkere drang heb is soms in het duister geleefd, verdween ik in mijn onderwereld, kwam weer boven water, werd grijzer en een beetje wijzer, maar in elk geval voorzichtiger. En kon gemakkelijk beamen wat André Gide schreef 'Nuchterheid is de grootste dronkenschap'. Uit de godsdienstlessen van destijds blijf ik kracht en zingeving putten, net zoals uit een triptiek van Hugo van der Goes, Schuberts ‘Winterreise’ of ‘Eine Kleine Nachtmusik’ van Mozart of de ‘Morgenstemming’ van Grieg. Hemels en goddelijk.

Ooit las ik dat alcoholisten die in groep ontwennen (bij AA of desnoods BB of de Melkclub, vele wegen leiden naar Rome!) eigenlijk ook een literaire beweging vormen waar verhalen worden verteld. En jawel, er worden verhalen verteld, maar vaak dezelfde verhalen, die een soort mantra’s zijn en rust en herkenning geven.

Ik ben zeer bedroefd wanneer iemand uit mijn omgeving aan de drank is geraakt, bedroefd en hoopvol, want er is een weg naar bevrijding! Ik ben blij fijn contact te hebben met mooie mensen die de drank vaarwel hebben gezegd...

Zelf ben ik een schone lelijkaard, maar dit is geen probleem! Ik leef redelijk sereen, vredevol en ben tevreden met kleine dingen. Ik ben blij dat mijn leven een doel heeft, dat ik een zin gevonden heb en dat delen met anderen essentieel is. Zijn wij niet op deze wereld om anderen gelukkig te maken? Ik ben zo blij deel uit te maken van een bende dronkaards en drinksters die tot de jaren van verstand gekomen zijn!

Schrijver: Johan Corveleijn, 28 nov. 2020


Geplaatst in de categorie: drank

4,0 met 3 stemmen 237Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)