Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Op weg naar kerstmis 1

*
We tekenen midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik, Bjarne Gosse en een vriend, de jonge filosoof Gerard Vroeg, gekleed in tweedehandse kleren, zijn samen op weg naar de binnenstad om ons voor te bereiden op de donkere dagen voor het kerstfeest en de donkere nachten voor het nieuwe jaar.
We trekken al een tijdje met elkaar op sinds ik weer in Amsterdam woon. Hij heeft me meegenomen naar een tent waar travestieten optreden. Een niet van een echte te onderscheiden zangeres treedt op als Barbra Streisand. Ze zingt “I am a woman in love” maar de stem lijkt in de verste verte niet op die van Barbra Streisand. Het uiterlijk wel. Een pruik, goed gekozen make up. Gerard vindt het schitterend en ik geniet met hem mee.

Het is nu wel duidelijk dat Gerard Vroeg in een oogje op me heeft. De gesprekken gaan al lang niet meer over popmuziek en lelijke vrouwen, maar over metafysica en filosofie. Hij blijkt niet vies van enige projectie.
Het is niet ver van de kroeg dat bed in zijn huis. Als ik zijn huisgenoot ben, heeft hij alles voor mij over. We blijven tot laat in de nacht aan de praat voordat hij zijn toverdoos tevoorschijn haalt. Ik pruttel als een kleine benzinemotor, die buitenboord aan de sloep hangt. Het lukt hem toch om de liefde te betoveren. Later zal blijken dat mijn dankbaarheid eeuwigheid kent.
**
Wat heb je in de kast gevonden? De oude boeken van overleden dichters. Twee paar winterhandschoenen voor als de sneeuw gaat vallen. Een nooit voltooide brief aan Emma Petronella.
Zeven levensvragen die ik mij moeder nooit durfde te stellen. Een egodriehoek met krassen op de voorkant. Een dagboekje over de volkstuin, met aantekeningen over de groeifases van het gewas.
Een kleine anekdote over de bemesting van de voortuin, en de krant waar de hond in heeft gebeten.
De verhalen van de buurvrouw, die ik opvang door de telefoon. Het dreunende geluid van de metro.
Een muts voor als de kerstman weer in het land komt voor een onbevangen Elfstedentocht.
Een tennisracket voor als de dooi invalt. Er is nog zoveel in de kast te vinden.
***
Het is een ontroerende brief, over het bezoek aan haar zus in Amerika. In de enveloppe zit ook een cassettetape met de muziek van Karen Dalton. Ik leg de brief en de tape in de kast waar ook de andere spullen liggen uit het archief van Emma Petronella.
Ik heb nog een kater van de lange gesprekken met Gerard Vroeg, in de nacht en van de drank die we daarbij hebben gedronken. Het afscheid is bijna zakelijk geweest. Gerard heeft weer een nieuwe baan als ober. Ik besluit een weekend in Utrecht te gaan logeren bij Berend.
Onderweg in de trein zie ik ganzen boven de winterse weilanden. Berend heeft me dit jaar niet uitgenodigd voor de kerst. Hij gaat na dit weekend op wintersportvakantie. Hij heeft een oom die in de bergen woont.
Als ik weer terug ben in Amsterdam zie ik dat mijn antwoordapparaat is ingesproken. Het is de stem van Emma Petronella. Ze is weer terug in Nederland. Er is een tentoonstelling in Laren waar ze graag naar toe wilt. Of ik zin heb om mee te gaan. Ze heeft de kaartjes al gekocht. Ik besluit haar niet terug te bellen en zet de televisie aan.
Op de televisie zie ik identieke beelden van de ganzen die ik vanuit de trein heb gezien.
Alleen de context is heel anders. Het is de inleiding van een programma dat gaat over de bereiding van het kerstdiner.
Er staat nog een bericht op het antwoordapparaat. Het is de stem van Gerard Vroeg.
Er is een feest in de stad met dansende mensen. En hij heeft een fles whisky cadeau gekregen van zijn werkgever als dank voor zijn inzet.

Schrijver: Bjarne Gosse, 7 december 2020


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 1 stemmen 146Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)