Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Op weg naar kerstmis 2

*

We schilderen midden jaren negentig van de vorige eeuw. Ella Fiona en ik hebben een relatie.
We zijn bezig om ons voor te bereiden op de donkere dagen voor het kerstfeest en de donkere nachten voor het nieuwe jaar.

Het is mistig in de straten van Amsterdam. Waterkoude zorgt voor beslagen brillenglazen. In de avond maakt Ella vegetarische erwtensoep. Een recept van haar grootmoeder, die niet meer op deze aarde is. We luisteren naar de muziek van Otis Redding.

Ik krijg een kerstkaart van mijn moeder, gemaakt door een mondschilder uit Japan. Ik vind het knap gemaakt. Ook Emma Petronella heeft een kerstkaart gestuurd. Ella Fiona krijgt een kerstkaart van haar grootmoeder in een enveloppe met daarin ook een boekenbon.

Ik woon in de Amsterdamse buurt “de Baarsjes”. We vieren kerstmis dit jaar in mijn woning.
Ella Fiona heeft kerstlampjes gekocht bij de Blokker, een winkel waar ook waxinelichtjes worden verkocht. Ik heb vier waxinelichthouders gekocht van donkerrood doorzichtig glas.


**

Ik heb al jaren niets meer van Gerard Vroeg gehoord, maar nu ligt er een uitvoerige brief voor mij op mijn bureau. Hij heeft een filosofisch proefschrift geschreven en vraagt mij om mijn mening. Ik lees het proefschrift een aantal keren door, maar ik kan er niets mee. Ik stuur hem een kaart met de afbeelding van een dronken zeeman en ik wens hem fijne kerstdagen.

Kees Broodakker laat me weten dat hij een nieuwe vriend heeft. Ik ben gelukkig voor hem.
Ella heeft een kort lontje, maar ze zorgt wel op tijd voor de braadslee die net in de kleine over past met het braadstuk erin.

Ik ben bezig met een nieuwe serie portretten, voor een kleine tentoonstelling in de Jordaan. Verstilde gezichten die twijfelen of het zinvol is om te bestaan. Ik krijg er wel leuke reacties op, maar ze zijn te duur om te verkopen.

Ella Fiona heeft een kerststol van de Hema op de kop getikt. We genieten bij de koffie al een beetje van de sfeer. In de middag schrijf ik verder aan mijn verhaal over een socioloog die in de stad Utrecht woont. Ik doe drie kwartier over het beschrijven van zijn pantoffels.

Gerard Vroeg is uit mijn leven verdwenen.

In de tuin, een binnenplaats links beneden hangt al drie weken dezelfde was in de druilerige regen te verslijten. Af en toe komt er geschreeuw uit de woning. En zet ze een zak met vuilnis op de binnenplaats bij de andere verzameling zakken. Ze is waarschijnlijk weer in de war, mijn buurvrouw van beneden. Het maakt een desolate indruk. Ik probeer haar te mijden wanneer ik op het balkon sta.

De stadsjungle levert sombere gezichten op. Argeloze verbazing, terwijl de vergankelijkheid verder woekert. Welzijn steeds minder afgebakend. Welvaart zorgt voor jaloezie.

De vegetarische snert vraagt om herhaling. Grootmoeder van Berend vertelt een verhaal over de tijger op de plantage, door de telefoon. Ze is weer erg spraakzaam vandaag.

Schrijver: Bjarne Gosse
12 december 2020


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 2 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)