Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen over kerstmis

Mist met kerstmis

Het is de kersttijd van het jaar 2005. Ik woon in de Amsterdamse buurt “de Baarsjes”.
De nieuwe eeuw is al een tijdje opgang gekomen. De aanslagen in Amerika, de moord op een populaire politicus. Het behoort inmiddels tot de nieuwe geschiedenis, die van de nieuwe eeuw.

Ik ben niet langer lid van een kunstenaarsvereniging. Er wordt te veel aan mij gevraagd aan indrukken op doen. Het is mooi geweest toen het nog te overzien was, maar wat er is gebeurd valt niet meer te veranderen.

De relatie met Ella Fiona is al jaren geen liefdesrelatie meer, maar een vriendschapsrelatie.
Ze komt tweede kerstdag hier eten, en vanavond om het kerstdiner te bespreken.

Gisteren heb ik een hoes gekocht voor het dekbed waaronder ik slaap. De nieuwe hoes van het dekbed heeft een print van Griekse afbeeldingen, fragmenten van marmeren beelden, tempels en een creatief patroon in vriendelijke pastel tinten. In de nacht val ik in slaap en droom ik dat ik op een wolk woon. We verplaatsen ons langzaam over het landschap.

Er hangt een lage mist over mijn droom. Het belooft weer een onvergetelijke kerst te worden. Ella Fiona houdt de touwtjes strak. In de middag ga ik naar de kringloopwinkel. Een dubbel-cd met bluesmuziek schaf ik daar aan.

De bietensoep mag zich verheugen op een bodempje van cider en kerstkoekjes. De liefde van de man gaat door de maag. Ella Fiona denkt er uiteraard anders over. Het hele leven is aan discussie onderhevig. Uiteindelijk vind ze haar rust bij het miniatuurkerstboompje op het dressoir en de engelenharen die ze over het statige boompje verdeelt. Ik kan zien dat ze vrede in haar ogen heeft.

Buiten wil de mist maar niet gaan liggen. Ella schenkt een glaasje likeur in en ik drink nog een glas cider. Nog zes nachten slapen in mistige nachten en dan is het kerstmis.

De oude blueshelden komen voorbij alsof ze nooit zijn weggeweest. Ik duik in mijn schrijfschrift en schrijf een gedicht over appelbloesem. Het voorjaar is heel ver weg. De oude wolken komen met de verhalen van het afgelopen jaar.

Schrijver: Bjarne Gosse
17 december 2020


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.5 met 2 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)