Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

DE SPIEGEL VAN DE REALITEIT

Sommige drinkers kunnen geen gewoon gesprek voeren. Ze kunnen over van alles praten en hebben veel fantasie. Ze wandelen met de handen in de zakken al fluitend de vele baancafés binnen en trakteren royaal. Ze leven naar het motto van een beroemde dichtregel van Willem Kloos: ’Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten’.

Natuurlijk snikken ze het uit, ’s avonds thuis in hun tuintje waar ze staan te braken en te zweren dat ze nooit, neen nooit meer zullen drinken. Ze zweren dit graag op het hoofd van hun kinderen. Maar morgen al slaan ze de boel kort en klein en gaan ze het gezin opnieuw tiranniseren.

Als iemand jarenlang zijn partner vernedert, jaloers en bezitterig haar alle vrijheid ontneemt, ja, daar komen vodden van: de kruik gaat zolang te water tot ze barst. Wie jarenlang zijn kinderen mishandelt of angstig maakt door agressief dronkenmansgedrag en dreigementen, ja daar komt een puinhoop van.

Vele drinkers moeten milder worden, leren luisteren en praten met hun partner, maar dat komt niet van vandaag op morgen. Dit is geen kwaaltje waar je eventjes last van hebt en dat wel weer over gaat! Dit vraagt veel training tijdens de wekelijkse AA-vergaderingen. En laat ons eerlijk zijn, zo’n vergadering gaat wel eens in je kleren zitten! Inderdaad, de anderen zijn voor jou een spiegel en dan zie je dingen die niet leuk zijn. Maar door in de spiegel te kijken van de realiteit, maak je je eigen proces, en kan je in het reine komen met een soms schandelijk verleden.

Een verhaal van anderen kan je hevig aangrijpen. Maar wat doe je daarmee? Wegkruipen, verdringen, excuses zoeken? Je zielig gedragen? Och, arme ik! Neen, hier op de vergaderingen ontmoet je mensen die mild zijn en je begrijpen, mensen die stil zijn en luisteren. Zonder verwijten en met veel geduld trekken ze je op het droge en leren je zonder angst te kijken in de spiegel van de realiteit.

Schrijver: Johan Corveleijn, 6 mrt. 2021


Geplaatst in de categorie: drank

4,0 met 2 stemmen 178Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)