Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

JOHN THE BAPTIST

‘When Hopkins first arrived in LA, he bought a flowered shirt and drank so much he thought he was John the Baptist’ (Esquire).

Schoorvoetend betrad ik mijn eerste vergadering in ’t Zonnestraaltje te Oostende. Schande en schaamte waren mijn deel. ’t Is geen klein bier bij de AA - voor wat, hoort wat. Dit leerde ik pas langzaam beseffen. Ik was jichtig, mijn pupillen waren vergroot van angst, helder denken was er niet meer bij en verantwoordelijkheidsbesef was helemaal zoek. Met kloppend hart en hamerende hoofdpijn luisterde ik naar het verhaal van Willy van de ‘koaje’ die zich afvroeg welk vlees hij in de kuip had! Het donkere bier van hoge gisting wilde ik niet laten. Eerst moest er nog een grote witte rat mijn matras passeren, want ik sliep op de grond, alleen in een appartementje aan zee. Het gezin verbleef in Brugge, zodat er wat afstand was. De romantiek van Hamburg en de Reeperbahn, de hoerenbuurt, het liederlijke leven, liet mij niet los. Nadat een veel te grote grauwe vlinder uit mijn borstkas was ontsnapt en het zweten en rillen begon en ik één maand niets had gedronken, kwam ik tot bezinning. Ik was diep genoeg gezonken. Maar ik bleef een angsthaas, een echt stresskonijn, nogal bizar en ietwat gestoord.

In De Haan was er Freddy die voortdurend op mij insprak toen ik hardnekkig bleef hunkeren naar de sfeer van het rode lichtdistrict met de vele bars en cafeetjes. Die roman moest ik dichtdoen en kiezen voor een evenwichtig leven met zelfrespect. En dit lukte! Nu ga ik naar de vogels kijken en jagen en lange wandelingen langs de Noordzee maken, nu loop ik met mijn verrekijker rond langs de akkers, rietvelden en kreken en geniet. De pleziertjes van vroeger zijn nu vreugdevolle momenten en mijn eerste kleinkind Luna, die nu vijftien jaar oud is, heeft haar opa nooit weten drinken en geloof me, de onvoorwaardelijke liefde van zo’n kind is onbetaalbaar. Veel dingen neem ik nogal letterlijk, maar leer daarmee omgaan. Maar wat ik wel letterlijk neem, is dat één druppel alcohol mijn persoonlijkheid verandert! Voortdoen, altijd maar voortdoen is de boodschap!

Schrijver: Johan Corveleijn, 9 jul. 2021


Geplaatst in de categorie: drank

4,0 met 1 stemmen 117Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)