Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Duitsers op de Dam

Op 4 mei herdenken we de doden die vielen in de oorlog. Dat is goed omdat zo jong en oud stilstaan bij wat vrijheid betekent. En wat een offer anderen brachten die hun leven gaven voor onze vrijheid. Jonge mannen – Amerikanen, Canadezen – waren bereid om een vijandelijke kogelregen te trotseren. Aan land te gaan recht op het spervuur af, om de mensen van dat vreemde continent te bevrijden. Al die jonge Russen niet te vergeten die vanuit het oosten de nazi-horden terugdrongen. Hun nabestaanden, hun volken gedenken met ons hun moed, hun offers. Staan stil bij de herwonnen vrijheid. Bevochten om te leven, om te denken, te zeggen wat jij wilt.

Vorig jaar gebeurde er in een Engels stadje iets bijzonders. Een Duitser bombardeerde als Luftwaffepiloot in de oorlog dat Engelse stadje. Daar had hij al decennialang diep berouw over. Hij schreef een brief aan de burgemeester van het Engelse stadje. Hierin verzocht hij om aan de bevolking van het stadje zijn berouw te mogen belijden. De burgemeester wist zijn gemeenteraad te overtuigen en aldus geschiedde. Het filmpje dat van de korte toespraak door de ex-piloot werd gemaakt, ontroerde me.

Het is tijd om 4 mei te vieren samen met de Duitsers op de Dam. Duitsland en de Duitsers hebben duidelijk gemaakt zich diep te schamen voor wat uit naam van hun volk door Hitler en zijn bende is aangericht. Ook toonden zij berouw over hun medeplichtigheid als volk hierbij. Vergeten is onmogelijk en moet ook niet, maar vergeven na 64 jaren moet mogelijk zijn.

Even mogelijk moet het zijn als veel Nederlanders aanwezig zijn bij de dodenherdenking in Indonesië. Als dat volk de slachtoffers herdenkt die vielen in kampongs door politionele acties van Nederlandse militairen. En wie weet zal het na tig jaren zelfs mogelijk zijn dat berouwvolle ex Al Qaida leden de doden herdenken van 11-9-2001, samen met de Amerikanen.
Zonder verzoening komt de mensheid niet verder. Maar eerst is berouw nodig bij degenen die het verdriet veroorzaakten.

Want waar berouw oprecht wordt beleden, is – hoe moeilijk ook - vergeving en dus verzoening mogelijk.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 1 mei 2009


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.3 met 6 stemmen 388



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)