Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verdient Bert van Marwijk een lintje?

De missie van Van Marwijk is niet geslaagd.
Doel was nr. 1 van de wereld te worden en dat is deerlijk mislukt.
In de finale kwamen Bert en zijn jongens er niet aan te pas: weggetikt…

Constant is gezegd door het Oranje-gezelschap: het gaat niet om het spel maar om het resultaat.
Dat het hun niet om het spel ging hebben we geweten: het was niet om aan te zien.

Dankzij heel veel geluk (eigen doelpunten van de tegenstanders (Denemarken, Brazilië), doelpunten die uit de lucht kwamen vallen (Brazilië!), een offside doelpunt (Uruguay) etc. kwam het Nederlands elftal met minimale cijfers door de halve finale: geen verrassing en geen topprestatie als je bij de mondiale top 4 behoort. En dan het geluk te hebben te spelen tegen een landje van 4 miljoen inwoners - dat zijn uiterst gevaarlijke spits Luis Suárez niet mocht opstellen – dat nog niet eens bij de top 10 hoort.

Chauvinistisch Nederland vond het allemaal prachtig. In een tijd van toenemende individualisering vonden mensen in de wedstrijden van het eigen land een goede gelegenheid een massaal feestje te bouwen. Zonder acht te slaan op de wijze waarop overwinningen werden behaald ging men uit zijn bol en uit zijn dak.
Een en ander kreeg religieuze trekken.
Pastoor Vlaar uit Obdam vierde zondag zelfs een speciale 'oranjemis': hij droeg een oranje gewaad, zong een oranjelied en hing de kerk vol met voetbalvlaggetjes. In het gebed vroeg hij om verbondenheid en teamgeest in het Nederlands elftal.

Zoals het vroeger heiligschennis zou zijn geweest om in de rk-kerk aan de priester te vragen of hij wel zeker was van het wonder dat een stukje ouwel was veranderd in het lichaam van Christus, werd in het hele land en op de buis een ieder die zijn wenkbrauwen fronste over de kwaliteit van het voetbal naar de mestvaalt van de ongepaste kritiek verwezen. Van Marwijk was de Paus van Oranje en Derksen zijn Kletskardinaal.

Wat mij betreft mogen mensen die een Oranjefeestje willen houden hun gang gaan: bouw iedere eerste of laatste vrijdag van de maand een Oranjefeest: geweldig! maar hang het niet op aan het voetbal, dat steeds meer Carnaval dreigt te worden waarbij allerlei carnavaleske elementen (van een waarzeggende octopus tot de inspirerende polsband van Kuyt en de kleffe hugs van Kees Jansma) de overhand dreigen te krijgen: pijnlijk voor de echte voetballiefhebbers: de verstilde minderheid.

Voor het echec van Johannesburg is Van Marwijk in hoge mate verantwoordelijk; hij stelde b.v. Van Persie op, die 7 wedstrijden alleen maar in de weg heeft gelopen. De gretige topscorer Klaas Jan Huntelaar liet hij op de bank zitten.
Hij trok De Jong niet terug uit wedstrijd na zijn karatetrap: een prachtige voetballer als Afellay had op mondiaal nivo niet misstaan en ons wellicht behoed voor de terechte hoon uit het buitenland. Het had ook voor de andere spelers een signaal geweest om zich gedeisd te houden en te proberen met sportieve middelen de strijd aan te gaan.

Dat sommigen de bekwame Engelse referee Howard Webb de schuld geven is een gotspe: hij had schopper De Jong én schoonzoon Van Bommel (tackle van achteren) én Arjen Robben (doorgaan na het fluitsignaal) rood moeten geven.
Nederland voert de lijst van gele kaarten met stip aan: pijnlijk voor een land dat vroeger bekend stond om zijn prachtige totaalvoetbal.

Zo beroerd als Nederland nu speelde, zo fris van de lever speelde buurland Duitsland. De kleine finale was een lust voor het oog: Duitsland won, maar liet zich niet fêteren: alleen de eerste plaats telt voor de revelatie van dit toernooi.

Dat de regering deze ploeg ontving (en daarbij onze vorstin betrok) vind ik een aanfluiting.
De ontvangst in Amsterdam – ‘de rondrit moet doorgaan’ - een flauw aftreksel van het spontane volksfeest van 1988.

En geef iemand voortaan alleen een lintje als hij het echt verdiend heeft…

Schrijver: Johan Mostertman, 16 juli 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 24 stemmen 539Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)