start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (106)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (4)
dieren (9)
discriminatie (9)
drank (7)
economie (11)
eenzaamheid (13)
emoties (18)
erotiek (3)
ex-liefde (2)
familie (18)
feest (6)
film (20)
filosofie (118)
fotografie (7)
geld (6)
geschiedenis (15)
geweld (4)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1347)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (9)
kinderen (20)
koningshuis (9)
kunst (42)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (34)
literatuur (501)
maatschappij (73)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (24)
moraal (20)
muziek (416)
natuur (20)
oorlog (18)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (5)
politiek (48)
psychologie (64)
rampen (7)
reizen (16)
religie (123)
schilderkunst (79)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (19)
taal (22)
tijd (28)
toneel (3)
vakantie (5)
valentijn (1)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (7)
voedsel (4)
vriendschap (1)
vrijheid (20)
vrouwen (12)
welzijn (14)
wereld (27)
werk (14)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (33)

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 1021):

De kat uit de boom

In De Rekenkamer, een tv-uitzending van de KRO (18 februari jl.) werd weer eens gestoeid met bedragen, die ons het gevoel schijnen te moeten geven dat we voortdurend worden kaalgeplukt. De KRO beloofde ons nog vóór de uitzending in opzwepende “trailers” te onthullen, dat we ons wezenloos betalen voor andermans kat. Nogal tendentieuze stelling. Wat gegoochel met getallen leert ons zogenaamd, dat wij met zijn allen tientallen miljoenen euro’s per jaar betalen voor het reinigen van gebruikt kattenbakgrit. O jee, maar is dat eigenlijk niet net zoiets als wat wij betalen voor de afbraak van andermans luiers? Dat schijnt trouwens een veelvoud van dat bedrag te zijn!

Maar wat kost volgens de KRO jaarlijks ook vele pijnlijke euri? Er zijn - geloof ik - 10 brandweermannen nodig om één kat uit de boom te halen. Ingeschatte jaarlijkse kosten: 10 miljoen euro aan belastinggeld. De enigszins onzuivere suggestie is dat we veel geld en veel brandweermannen uitsparen als die rot katten niet in de boom zaten.

Dat ze minimaal 8 man op die auto zetten voor één kat, is een merkwaardige keuze, maar dat zal organiek wel zo horen: of niemand op die kar of een hele unit. Uiteindelijk gaat het eigenlijk alleen maar om de ladder, die toevallig de brandweer beschikbaar heeft. De kat verdient een medaille dat hij de brandweer een onverwachte test laat uitvoeren met in- en uitschuiven. Blijft de ladder niet ergens hangen of haken? Nee, nou fijn dat we ‘m getest hebben.

Wat er rammelt aan de berekening is het volgende: de werkelijke extra kosten bestaan namelijk alleen uit de verbruikte brandstof van het rijden van de kazerne naar de boom-met-een-kat-erin. Gemiddeld twee euro voor de verstookte diesel?

Dat verdient een toelichting: die brandweerlieden, met alle respect voor hun bewonderenswaardige job, zouden anders in de kazerne hebben gezeten, een kaartje hebben gelegd, hun materiaal hebben gereinigd en gepoetst en eventueel een oefening hebben gedaan. Ondertussen wordt hun betaling niet stopgezet… Dus die kosten gaan gewoon door of ze nu wel of niet uit die stoel komen. Als je de redenering doortrekt moet je eens kijken wat klaverjassen kost!

Nou kan zo'n ingelaste kattenredding een heel zinvolle ingelaste oefening vormen, als hun commandant dat een beetje creatief aanpakt. Zonder kat worden er overigens ook al oefeningen gepland om materieel en waakzaamheid te testen. Ik verzeker u, dat zulke acties eveneens tientallen miljoenen kosten. Brandweermannen kosten namelijk altijd zoveel of ze nu wel of niet uit die stoel komen.

Interessant is het om eens uit te rekenen hoeveel het kost als de brandweer gemorste olie en andere rommel van de weg moet spuiten. En wat kost het opensnijden van gecrashte auto's? Het zoeken naar weggegooide wapens op de bodem van de rivier? Het van de bovenverdieping takelen van te zware mensen, die naar het ziekenhuis moeten? Een groot deel van de inspanningen van de brandweer bestaat uit de doorzagen van ongevallen bomen. Wat kost dat?

Allemaal lovenswaardige initiatieven, waarvoor de brandweer een pluim verdient. En misschien zijn ze wel zo goed door af en toe zo'n ingelaste kattenoefening… die dus niets meer kost dan de brandstof van de kazerne naar de kat de boom en terug.

Koos de kater kijkt in ieder geval over mijn schouder instemmend mee.

Schrijver: harrem, 25-03-2011
balBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: actualiteit

Deze inzending is 355 keer bekeken

3/5 sterren met 9 stemmen.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)