Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kleine kinderen zijn nog blij

Uit de aarde worden de delfstoffen, gas en olie enzovoort gehaald, maar denken wij wel aan ons nageslacht. Het begon al in de negentiende eeuw met de aanvang van de industriële revolutie. De omschakeling van met de hand goederen maken ging geleidelijk over naar het machinaal goederen produceren. Het begon na de uitvinding van de stoommachine in 1769 door James Watt. Ik beperk mij tot de auto, aanvankelijk bedroeg de snelheid van dat voertuig drie kilometer per uur.

Iedereen weet waar de uitvinding van de auto op uit gedraaid is. Heden rijden miljoenen auto's op de wereld met de uitstoot van giftige gassen, met nare gevolgen voor de lucht kwaliteit. Ook andere industrieën doen daar aan mee. Steeds weer worden we geconfronteerd met alle dingen van het moderne leven. Waar blijft het zuivere karakter van de wereld, zoals het schone wat bedoeld is door de Schepper. Hebben we dat allemaal wel nodig wat geproduceerd wordt. Ik denk het niet.

Velen hebben eigenlijk te veel en anderen te weinig. Onze geest zou moeten zijn van eerlijk delen. Wanneer we dat zouden doen hebben we niet zo veel nodig. We moeten de aarde meer eerbiedigen en heel weinig van haar afnemen, en denken aan de kinderen die na ons komen.
Ik schrijf dit wel, maar zelf doe ik ook mee aan de verkwistingen van de aarde. Heb ik dat wel allemaal nodig, wat ik in mijn huis heb staan. Zeker niet. Nou spreek ik uit ervaring omdat ik vroeger armoede heb meegemaakt, en toch voelde ik mij toen gelukkiger dan nu.

Door al die nieuwe uitvindingen van televisie, digitale radio, computer en tablet krijg je geen rust in je leven. Ook de tijd lijkt sneller te gaan. Is natuurlijk niet zo, maar zo voelt het wel. Er zijn te veel prikkels die op je af komen. Het vreemde is, dat je toch geen afstand wil doen van al die leuke dingen. De maatschappij heeft mij besmet met al die moderne spullen.

Ook vind ik, dat de mens het rustiger aan moet doen. Ik bedoel niet om lui te zijn, dat we niet hoeven te werken, maar volgens mij is het wel zo, dat in de westerse cultuur de mens verslaafd is geraakt aan werk. We kunnen onze taak ook volbrengen door het rustig aan te doen. Is ook veel gezonder. Stress blijft dan buiten de deur. Doe alles in een kalm tempo, alleen doen wat haalbaar is, stap voor stap, met gezond verstand.

Als je het rustig aan doet, krijg je meer gedaan. Wijsheid moet je door het leven leren. Door ouder en meer wijzer te zijn geworden ben ik persoonlijk ook verdrietiger geraakt. Van de krant lezen en het journaal zien word je al bedroefd. Kleine kinderen hebben daar gelukkig geen last van, die spelen en zijn blij.

Schrijver: kees niesse, 13 februari 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

5.0 met 1 stemmen 124



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 maart 2015
De Aardse Klok is niet terug te draaien
En wij die aan haar kleven draaien mee
Nu eens opstandig, dan weer heel gedwee
Wat is ons doel? Vernielen of verfraaien?

Het is niet makkelijk om te consuminderen
We zijn niet langer onbevangen kinderen
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 februari 2015
De eerste auto's reden maar drie kilometer per uur? Maar dan ga je met de benenwagen nog sneller en dat is tevens gezonder. Hadden ze die vehikels destijds maar afgeschaft! Door na-aperij rijdt de massa in opgevoerde versies van die stinkzooi, die het leefmilieu vervuilen en vernietigen. Luie gemakzucht die aarde en hemel wanstaltig uitbuit en zwaar beschadigt.
Je advies is rustiger aan doen en vroeg of laat de moed hebben om de moderne apparatuur het huis uit te doen. Ik denk, het is er, dus laten we dat dan ook maar zo goed mogelijk gebruiken, tenzij het ons welzijn werkelijk ondermijnt. Je hebt snelle mensen en trage mensen. Ik ben van die laatste categorie en dat is soms best onhandig in deze flitsmaatschappij, maar ik ben er totaal tevreden mee. Als je ziet hoe sommigen zichzelf laten opfokken, nou nou nou!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)