Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hiernamaals

Is een eventueel bestaand hiernamaals onderdeel van de wereld waarop wij wonen, werken, reizen en ons verpozen of is dit geenszins het geval?

Citaat: 'Voor mensen zoals ik, die niet in de onsterfelijkheid geloven en dus ook niet in God, is de kunst uitgevonden. Die is bedoeld voor mensen die heimwee hebben naar het eeuwige leven, maar die beter weten'.

P.F. Thomése

Citaat: 'Dichters zijn de ingenieurs van de ziel'.

Stalin


Het bovenstaand citaat van Stalin verraste mij in positieve zin, daar deze voormalige Russische, Sovjet-Russische politicus, van Georgische komaf in de jaren '20 van de vorige eeuw tot zijn dood in 1953 dictatoriaal de touwtjes stevig in handen had en daardoor de macht steviger consolideerde.

Dystopisch, slechts voorzien van akelige kenmerken, zou dan de maat zijn. Hiervan was bij Stalin sprake daar zijn ongefundeerde hardheid zorgde voor een zege op Hitler tijdens WOII, maar tegelijkertijd voor vele miljoenen slachtoffers onder Russen en andere volkeren tijdens zijn meedogenloos, totalitair, lees: dictatoriaal bewind. Eigenlijk een deceptionele, lees: teleurstellende gedachte; in de dierenwereld zijn er beesten die zichzelf een uitzondering op de regel mogen noemen. Naar mijn mening mag en moet hiervan in de mensenwereld geen sprake zijn. Er zou namelijk zonder enige twijfel een dystopie, een samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven, ontstaan. Voorbeelden van dystopische onderwerpen zijn een maatschappij onder een totalitaire staat waarin vrijheid en persoonlijke levenssfeer tot een absoluut minimum zijn beperkt.

Totalitarisme, dus landen waar een totalitair regime heerst/heerste, zijn:

- Noord-Korea
- Myanmar; tot 2008 en
- Iran; tot op zekere hoogte op ethisch-religieus gebied

Wij Hollanders hebben hiermee gelukkig geen ervaring. Ongetwijfeld zijn er vluchtelingen en Nieuwe Nederlanders die hier een boekje over kunnen en willen opendoen of dit inmiddels ook hebben gedaan...! Kader Abdolah is wat dit betreft een goed voorbeeld. Zeker weet en ervaar ik net als u als lezer dat onze samenleving meer en meer door robots en/of computers wordt gecontroleerd. Ook populair-dystopisch zijn verhalen over de ondergang van wereldse koninkrijken, een maatschappij waar kunstuitingen en emoties verboden zijn en alles en iedereen identiek is. Een maatschappij waarin mensen slechts als voedsel of als orgaandonoren functioneren of een wereld waarin de mensheid zo goed als is uitgestorven na een verwoestende kernoorlog, een ruïnerende ziekte of andere calamiteit.

Toch hebben wij voldoende reden optimistisch te blijven; zolang er liefde is, is er seks en wordt die liefde dus bedreven, worden vrouwen zwanger om, als alles goed is, negen maanden later van een nieuwe wereldburger te bevallen...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 8 september 2016


Geplaatst in de categorie: wereld

4.5 met 2 stemmen 360



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)