Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meestal winters en kil decor

SHQIPONJA; de Adelaar

Geboren op dezelfde dag als ik, maar wel 31 jaar vóór mij, zag Ismail Kadare op 28 januari 1936 te Gjirokastra, gesitueerd net boven de zuidelijk punt van Albania, het levenslicht.

Gjirokastra is één van de oudste, zo niet de oudste stad van Albanië. Tevens een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. Eveneens zowel de geboortestad van Enver Hoxha als de dichter Takis Tsiakos van Griekse komaf. Hoxha had net als de adelaar op de Albanese vlag twee gezichten. Dit in tegenstelling tot Tsiakos, wiens debuutbundel uit 1936 UITGESTORVEN ECHOES is getiteld.

Sinds 1963 is Kadare, vanaf de verschijning van zijn roman DE GENERAAL VAN HET DODE LEGER, internationaal de bekendste Albanese auteur. Inmiddels alweer elf jaar geleden, in 2005, was Ismail Kadare de eerste gelauwerde, de eerste laureaat van de Man Booker International Prize. Vier jaar later viel hem opnieuw een prestigieuze prijs ten deel; de Spaanse Prins van Asturia-prijs. Afwisselend woont Kadare zowel in Parijs als in Tirana. Zijn werk speelt zich dikwijls in een historische context af. Regelmatig terugkerende motieven in de boeken van Kadare zijn bloedwraak, afgunst en geruchten met daarbij een meestal winters en kil decor.

De werking van dictaturen is een terugkerend onderwerp in de boeken van Kadare. Als een van de weinige Oost-Europese leiders hield Hoxha, verantwoordelijk voor de eerste spoorlijn in Albania, van literatuur. Een overeenkomende interesse van zowel de voormalige politieke leider van Albanië als de auteur...!


Albania; Tirana, september/oktober 2016

Schrijver: Annejan Kuperus, 1 december 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 2 stemmen 859



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)