Inloggen
voeg je beschouwing toe

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 2959):

Haperend geheugen

Tom Krullenbol is voorzitter van een plaatselijke afdeling van D66. Hij stemt dit keer niet; in ieder geval niet op D66. Hij is namelijk een in verwarring gebrachte stemmer, een zweverige kiezer. Ik heb Tom maar eens gevraagd: "Wat maakt iemand tot een zweverige kiezer?” Zijn antwoord houdt geen stemadvies in en nog minder een contra-advies. Bovendien zend ik deze tekst in op 15 maart 2017, te laat om enig stemgedrag te beïnvloeden.

Tom: "Ik zweef helemaal niet, want ik weet precies waar ik op wil stemmen. Maar ik raak verdwaald tegen de tijd dat ik het puntje van het rode potlood in het juiste vakje moet drukken.

Het begon in 1966… De eerste keer dat ik mocht stemmen was op Democraten 66 (D'66) - zoals die partij toen nog heette - bij uitstek de partij die jeugdigen aantrok. In vrijwel ieder punt van hun programma kon ik mijzelf vinden. Begin tachtiger jaren bracht mijn lievelingspartij mij in staat van verwarring"

Tom selecteerde een paar bizarre voorbeelden, die daartoe leidden.

"Het begon bij Hans van Mierlo, de oprichter van de partij. Daar valt niets op aan te merken, behalve dat hij geen bestuurlijk talent was. Zo'n keurige man, die gewoon leuk op de foto stond met de rest van de ministersploeg. In de Tweede Kamer blonk hij als Kamerlid ook al niet uit.

Als ik een hele zwik D66-ers oversla kom ik terecht bij de meest merkwaardige D66-ster ooit: Ineke Lambers-Hacquebard. Als lid van de Tweede Kamer van 1977 tot 1981 was zij als milieudeskundige ook fractiewoordvoerster Landbouw, Energie en Waterstaat. Ze liet zich in het openbaar niet onbetuigd met vlammende betogen tegen onder andere de grootvervuiler Gist Brocades. Deze giffabriek vond bij haar eindeloze pogingen om ergens bij Scheveningen chemisch afval in de Noordzee te lozen, telkens tegenstandster Hacquebard op haar pad. Dat maakte haar tot een stemmentrekster van formaat. De partij deed goede zaken en terecht belandde zij voor D66 in 1981 op het Departement van Milieu als staatssecretaris Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Toch kwam er een bizar einde aan deze fantastische successtory…

Nauwelijks zat ze op haar bewindsstoel of daar volgde haar eerste bewindsdaad: zij verstrekte Gist Brocades die begeerde vergunning om gif te lozen bij Scheveningen. Zij is een paar jaar geleden overleden, maar wat is dat voor gezever van 'over de doden niets dan goeds'… Geldt dat spreekwoord dan niet voor de (overleden) slachtoffers van massale vergiftiging? Om onduidelijke redenen pikten we die gigantische milieuvervuiling met z'n allen… Tot er binnenkort iemand – met een ijzersterk geheugen – de onderzoeksjournalistiek alarmeert. Er is destijds geen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de visstand. Noch is er ooit iemand op het idee gekomen om de zogenaamde kwallenbeten bij de strandgasten eens nader te onderzoeken. Dat bewuste kabinet beëindigde – niet geschaad door dit schandaal trouwens – de rit vroegtijdig. Mevrouw Hacquebard verdween in de vergetelheid. En de teloorgang van D66 begon"

Tom: "Nog zo'n voorbeeld, maar van recentere datum, waarin ons collectief geheugen wat deukjes heeft opgelopen. Een door en door fatsoenlijke kerel met humor, uitstekende dossierkennis en een niet-aflatende energie is Alexander Pechtold. Wie leek er beter geschikt als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dan hij? Niemand, dus hij werd dat in 2005. En inderdaad… niemand van ons herinnert zich dat nog. En daar speelt deze sympathieke man garen bij, want wie wordt er graag aan het volgende herinnerd?

Hij was dus verantwoordelijk voor de overzeese gebiedsdelen. Hij werd geconfronteerd met de ronduit corrupte overheden, die achtereenvolgens in de Nederlandse Antillen hadden potverteerd. Er was daar een onvoorstelbaar groot tekort van € 4 miljard. De heer Pechtold kwam met de meest wonderlijke oplossing, die de financiële geschiedenis kent. En we pikten het met z'n allen. Een van zijn eerste daden was namelijk dat hele bedrag kwijtschelden... Probleem opgelost; zo doe je dat. Hoe zou hij het als premier van Nederland gaan doen?

Maar als je zijn niet indrukwekkend bestuurdersverleden terzijde schuift, blijft er een amusante en sympathieke volksvertegenwoordiger over. In de oppositiebankjes doet hij het uitstekend en veel verschil is er eigenlijk ook niet te zien als hij voor een regeringspartij in die bankjes zit. Hij blijft altijd leuk"

Tom aarzelde even met het volgende rare geval aan te kaarten: "Ik schrok van een merkwaardig signaal van domheid dat Pechtold afgaf. Het mag algemeen bekend zijn dat tante Mien, ome Gijs, Henk en Ingrid geen flauw benul hebben van enige geografie of historie. Dat zou ook gelden voor een eertijds bekende politicus, het Kamerlid Tilanus (Christelijk Historische Unie). Volgens de populaire schrijver Godfried Bomans bestond diens belangrijkste wapenfeit eruit, dat hij op de fiets naar de Tweede Kamer reed. Hij had in zijn portefeuille Overzeese Gebiedsdelen, waarvan Bomans beweerde dat de goede man nauwelijks wist waar ze lagen.

Van een ex-minister van Koninkrijksrelaties als Pechtold mag je toch verwachten, dat hij (op grond van die portefeuille) op de hoogte is van wat er in het verleden rommelde binnen dat Koninkrijk. In de vijftiger jaren vluchtten honderdduizenden Nederlanders weg uit Indonesië, juist omdat ze geen Indonesiërs waren. En juist daarom levensgevaar liepen. Pechtold was dezer dagen niet van de buis te slaan, dus ik weet niet meer precies in welk programma hij het volgende stond te orgelen:

Om te illustreren hoe gastvrij Nederland was, herinnerde hij eraan dat wij in 1950 e.v. grote aantallen Indonesiërs hadden opgenomen. Ik heb even wat aan ‘fact checking’ gedaan bij de ruim 250 miljoen Indonesiërs, die er in hun land zijn. Maar niemand kan zich die uittocht van Indonesiërs herinneren. Wel herinneren zij zich dat Nederlanders en Indische Nederlanders door hun voorouders eruit zijn geschopt na te zijn leeggeschud. Wie bleef werd vermoord. Voor Pechtold zijn al die luitjes uit het oosten één pot nat. Oud-premier Wim Kok heeft – ironisch genoeg excuses ervoor makend – officieel erkend dat juist uitgerekend gastvrijheid heel ver was te zoeken…

Ach, zo verzuchtte Tom, waarin een klein land groot kan zijn, is... reusachtig geheugenverlies”

Schrijver: harrem, 15 mrt. 2017


Geplaatst in de categorie: filosofie

5,0 met 1 stemmen 53Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:harrem
Datum: 9 apr. 2017
Bericht:A.K.
Dankzij juist zulke backup weet ik tenmiste "dat het overkomt".

Naam:Annejan Kuperus
Datum:26 mrt. 2017
Bericht:Wat een mooi geschreven en verwoord spijker-op-z'n-kopverhaal; met plezier gelezen, beoordeeld en van een reactie voorzien...!


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)