Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De weledele Van Rossems

Onlangs keek ik toch weer naar 'Hier zijn de Van Rossems', best wel een leerzaam en boeiend programma, dat lekker rustig gefilmd is. Het wordt gepresenteerd door de professor in de (Amerikaanse) geschiedenis Maarten van Rossem, zijn broer Vincent, een expert op het gebied van architectuur, en hun zus Sis, een kunsthistorica. Het is werkelijk een kolderiek en typisch Nederlands drietal, met veel geknor en gekibbel over en weer. Waar ik Maarten bij 'De Slimste Mens' echt een tegendraadse brombeer vind, is hij in dit programma veel relaxter en zelfs komisch. Wellicht omdat hij in het gezelschap van zijn familieleden verkeert. Ze vullen elkaar op een soepele wijze aan.

Deze keer waren ze in de studentenstad Leuven, waar ze op goudeerlijke wijze commentaar op leverden. Maarten moest in ieder geval niets van al die toeristische drukte hebben en hij vond het een verademing om in de rustieke begijnhoven rond te dolen, waar nu de hoogleraren wonen. Sis en Vincent rookten nog eens wat en Maarten mocht in een heel oud boek bladeren, terwijl een stoffige bes van de bibliotheek alles nauwlettend in de gaten hield.

De drie lolbroeken doen geregeld aan zelfspot en ze zijn alle drie behoorlijk gezet. Maarten sprak in een imposante kerk tegen een houten beeld van St. Petrus en hij stak een lichtje aan voor vrienden van hem. Terwijl Sis wat probeerde uit te leggen, babbelden zij in die kerk over auto's. Die roomsen gaven de armen weliswaar gratis broden, maar ze waren tevens zo puissant rijk door aflaten enz o, dat ze maar dure gebouwen lieten maken en de meest dure kunst verzamelden. Zogenaamd ter ere van hun gesneden Godsbeeld.

Het allerleukste was wel het tonen van het standbeeld 'Het Fonske' op het Rector De Somerplein van Leuven. Het heet ook wel Fons Sapientiae, wat Bron der Wijsheid betekent. Het is in 1975 gemaakt door de beeldhouwer Jef Claerhout (1937, Tielt)ter gelegenheid van de 550-ste verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven. Jef heeft het aan de stad Leuven geschonken. Jef: 'Het is een sculptuur van iemand, die een pils in zijn hoofd gietende, zijn gedragingen bestudeert!'.

Ik kende het nog niet en ik vind het leuker dan Manneken Pis. Het spreekwoord 'Als de drank is in de man, dan is de wijsheid in de kan' zou er ook op van toepassing kunnen zijn. Het beeld is multi-interpretabel.

Hun volgende stad is Enschede. Van mij mogen die markante Van Rossems nog veel meer steden gaan bezoeken en de parels ervan aan ons voorleggen en uitleggen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.5 met 4 stemmen 97



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)