start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (107)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (9)
drank (7)
economie (12)
eenzaamheid (13)
emoties (18)
erotiek (2)
ex-liefde (2)
familie (8)
feest (6)
film (21)
filosofie (116)
fotografie (6)
geld (6)
geschiedenis (14)
geweld (4)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1192)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (8)
kinderen (20)
koningshuis (8)
kunst (40)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (35)
literatuur (500)
maatschappij (73)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (23)
moraal (19)
muziek (414)
natuur (20)
oorlog (17)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (5)
politiek (48)
psychologie (59)
rampen (8)
reizen (16)
religie (121)
schilderkunst (82)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (17)
taal (22)
tijd (26)
toneel (3)
vakantie (5)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (6)
voedsel (3)
vrijheid (20)
vrouwen (11)
welzijn (15)
wereld (26)
werk (13)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (32)

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 3449):

En de Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar...

(voor William John Banville)

Je bent geboren op 8 december 1945 in Wexford, Ierland. Jouw ouders waren Agnes Doran en Martin Banville, een garage-monteur. Jouw oudere broer Vincent is ook een schrijver, die onder de naam Vincent Lawrence schreef. Jouw oudere zus Annie Veronica (Vonnie) schreef een kinderboek en een boek over het opgroeien in Wexford, rond 800 na Christus door de Vikingen gesticht. Jane Francesca Agnes Elgie, de moeder van Oscar Wilde, is ook in Wexford geboren. Je ging naar de basisschool, geleid door de Congregatie van Christelijke Broeders. Daarna ging je naar het St. Peter's College, in 1811 door de bisschop van Ferns Patrick Ryan gesticht. De homoseksuele schrijver Colm Tóibín zat ook op deze school.

Je ging niet naar de universiteit, wat je later betreurde, want je had graag vier jaar dronken en verliefd geweest, maar je wilde van jouw familie bevrijd zijn. Aan de andere kant had de universiteit jou weinig meer kunnen leren en had het jouw jeugdige moed als schrijver vast beteugeld. Jouw ouders wilden graag dat je architect en schilder werd. Je werkte bij de luchtvaartmaatschappij Air Lingus, waardoor je voor weinig geld naar Griekenland en Italië kon reizen. In 1968 en 1969 woonde je in Amerika. Terug in Ierland werd je een redacteur van 'The Irish Press', een dagelijkse, nationale krant. Later werd je daar hoofdredacteur. In 1970 debuteerde je met de korte verhalenbundel 'Long Lankin'.

In 1971 verscheen jouw debuutroman 'Nightspawn'. In 1973 verscheen de roman 'Birchwood'. In 1976 verscheen 'Doctor Copernicus', een eerste roman van een trilogie, over de wiskundige/astronoom Nicolaas Copernicus, waarvoor je de James Tait Black Memorial Prize won. De andere twee romans van de trilogie gingen over de wiskundige/astroloog Johannes Kepler en de wiskundige/astroloog/theoloog Sir Isaac Newton. Je was hierbij geïnspireerd door 'De Slaapwandelaars' van Arthur Koestler. De tweede trilogie bestaat uit 'The Book of Evidence', 'Ghosts' en 'Athena'. Dit drieluik is een onderzoek naar de manier waarop de verbeelding werkt. De derde trilogie bestaat uit 'Eclipse', 'Shroud' en 'Ancient Light'. Dit drieluik gaat over de acteur Alexander Cleave en zijn vervreemde dochter Cass.

Vanaf 1990 schreef je regelmatig voor 'The New York Review of Books'. Op 25 mei 1995 stopte je bij 'The Irish Press' en werd je redacteur van 'The Irish Times'. In 1998 werd je literair redacteur. Je werd vergeleken met Vladimir Nabokov. Je wordt gezien als één van de meest fantasierijkste romanschrijvers en de erfgenaam van Marcel Proust. Je was getrouwd met de Amerikaanse textiel-kunstenares Janet Dunham, met wie je twee zonen kreeg. Je ontmoette Janet al in 1968, toen ze aan de Universiteit van Californië studeerde. Jouw huidige vrouw is Patricia Quinn, met wie je twee dochters kreeg. Patricia was het voormalig hoofd van de Arts Council of Ireland, ter bevordering van de belangen in de Ierse kunst.

In 2005 verscheen jouw roman 'The Sea', die de Booker Prize, de Irish Book Awards en de British Book Awards won. Je schreef misdaadromans onder het pseudoniem Benjamin Black. In 2006 begon je met 'Christine Falls' en er volgden 9 andere misdaadromans, met in 2017 'Prague Nights'. In 2017 verscheen jouw 18-de roman 'Mrs Osmond', een geslaagd vervolg op 'The Portrait of a Lady' van Henry James. Je bent zeer kritisch op al jouw boeken, want je haat ze allemaal, omdat ze jou verlegen maken. Je kijkt steeds vooruit. Je wilt jezelf steeds verbeteren. Je bent geïnspireerd door Vladimir Nabokov, Heinrich von Kleist, James Joyce, Samuel Beckett en vooral Henry James en W.B. Yeats. Je probeert een mix van poëzie en fictie in een nieuwe vorm te gieten. Je wordt gezien als een grote kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Schrijver: Joanan Rutgers, 04-10-2018Geplaatst in de categorie: idool

Deze inzending is 25 keer bekeken

Er is nog niet op deze inzending gestemd.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)