Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het zit in de familie 3

Beschouwing of lijkschouwing

Afl. 3 De Gluips (vervolg)

De Gluips waren een soort moderne Borgia’s. De familie Borgia staat al eeuwen model voor opruiming houden onder eigen familieleden. Dat is andere koek dan het gebruikelijke bewieroken en bejubelen van familiewaarden. Het laatste is politiek correct; doe je anders, dan lig je eruit. De naïeve Dingus van Niks had het opgebroken, dat hij het hart op de tong had.

In het vergif om Dingus te lozen had Stasi chemische ingrediënten vervangen door psychologische. Karaktermoord! Daarvoor bouwde zij zorgvuldig het beeld op van een waardeloze man en vader. Dochter Trud, die een zwak karakter had, slikte de dagelijkse indoctrinatie voor zoete koek. De strategie is vrij simpel: het slachtoffer aanmoedigen de hand aan zichzelf te slaan. Een kwestie van suflullen; dan gaat het beoogde slachtoffer op den duur vanzelf dood. Van verveling, van de honger, van de kou of genadeloos blootgesteld aan CliniClowns. Wie voor eigen gebruik hiervan iets wil opsteken moet vooral aantekeningen maken… U mag voor de deprimerende “CliniClowns” natuurlijk iets anders invullen waar je suïcidale neigingen van krijgt. Ik noem maar wat: muziek van Roy Donders of zo. 

In december 2000-en-nog-wat tussen Sinterklaas en Kerstmis onderging Dingus een chirurgische ingreep. De instructies van het ziekenhuis waren: na de operatie pas naar huis als er opvang is. Voorts moest er deugdelijk vervoer zijn. Bus en taxi vielen daar niet onder ook al zetten zij jou bij je voordeur af. Er moest binnenshuis iemand zijn om je (letterlijk) op te vangen. In het ziekenhuis zat de schrik er namelijk goed in nadat een week eerder een patiënt na dezelfde ingreep thuis door zijn geopereerde knie ging. Hij kwam daarbij ongelukkig te vallen. Op dat moment was zijn vrouw niet thuis, maar gelukkig kwam ze - eerder dan voorzien - terug. Zij trof hem zieltogend aan op de grond. Bloedstolsels in de operatiewond spoelden door de val naar hart en hersenen. Een snelle ambulancerit en een spoedoperatie hebben hem ternauwernood gered. Hoe te handelen was vóór de operatie doorgenomen met Stasi en Trudje. Dingus mocht dan geen knip voor zijn neus waard zijn, gezegd moet worden dat hij altijd klaar stond voor de dames… Voor het eerst in 16 jaren vroeg de zelfredzame Dingus om iets voor hem te doen. Even stand-by zijn en de dieren verzorgen. 

Vlak voor Kerstmis speelde zich dit af: van alle patiënten in de uitslaapzaal werd er één niet opgehaald: Dingus. Het afdelingshoofd nam geïrriteerd telefonisch contact op met de in de administratie genoteerde contactpersoon: Stasi. Waar of ze bleef. De volgende groep patiënten voor de uitslaapzaal diende zich namelijk aan. Dingus blokkeerde de voortgang. Stasi was lerares op een school tientallen kilometers verderop en bleek het druk te hebben met versieringen ophangen in verband met de kerstviering de volgende dag. Een kwestie van prioriteiten. Dingus moest naar een taxi nemen… Uiteindelijk deed Dingus dat, nadat hij het hoofd van de afdeling had bezworen, dat er echt hulp in huis was. Een leugentje om bestwil.

Zoals gevreesd ging Dingus thuis inderdaad een keer zwaar onderuit. De afwezige Stasi en Trudje lieten hem in zijn eigen lichaamssappen soppend liggen. De beloofde hulp om de hond uit te laten en de kat te verzorgen, bleef zonder enig bericht uit. Veel fantasie is er niet nodig om je voor te stellen hoe Dingus’ huis er na een paar dagen uitzag. Stasi en Trudje voelden zich hier veilig bij, want van één ding waren ze zeker: Dingus kon lekker niet aan de deur verschijnen om verhaal te halen. De nieuwsmedia berichten zo af en toe over mensen, die weken, maanden en zelfs jaren thuis dood liggen zonder dat buren er iets van merken. Laat staan verder weg wonende familie en bekenden. Buren worden doorgaans gealarmeerd door een ondraaglijke stank. Desondanks kon in Rotterdam een overleden vrouw liefst tien jaren onopgemerkt dood op de vloer liggen. Een ver van je bed show tot het binnen je waarnemingsveld gebeurt.

De familie Gluip merkte dat er aan de kerstdis iemand ontbrak. Stasi legde schaamteloos uit, dat die saaie Dingus geen zin in een familiesamenzijn had. Trudje, nog steeds ruggengraatloos, beaamde dat instemmend. De overige Gluips voelden zich door de uitleg zwaar beledigd. Knap werk van Stasi om de wereld op zijn kop te zetten, want nu schoot de hele familie in de slachtofferrol. Die smiecht van een Dingus had de gezellige sfeer goed bedorven. 

De verzorging van huisdieren binnen de beperkingen van zo’n situatie is natuurlijk een extra last. Maar het balletje kan raar rollen. Dingus’ hond vond de toestand om te huilen en dat deed hij ook luidruchtig. Gelukkig hadden de buren er last van. Niet zozeer uit mededogen en menselijke gevoelens, maar omdat het gejank hen stoorde, waarschuwden ze de wijkagent. Die verschafte zich toegang en nam kordaat maatregelen. Een ambulance voor Dingus en de dierenambulance voor de huisdieren… en de verdere afhandeling laat zich raden. 

Na een corrigerende operatie was Dingus zelfredzaam als voorheen. Nog steeds geen levensteken van zijn dochter en haar moeder. Die konden makkelijk zonder hem. Hun omgeving legden ze met droge ogen uit dat ze hem niet lastig wilden vallen. Dingus wilde dat zo en hij was immers een zonderling. Of hij dood of levend was konden ze trouwens goed bijhouden:

Zolang hij maar zijn maandelijkse financiële bijdrage overmaakte leefde hij. Dingus besloot na de negentiende verjaardag van Trud zijn maandelijkse bijdrage te staken. De afspraak was dat hij vrijwillig achttien jaar zou bijdragen. Dus Trud had al een jaar lang een bonus te pakken. Het is vast louter toeval, dat juist toen (drie jaar na zijn problematische operatie) Trud haar vader eens opbelde… Zij liep tegen een antwoordapparaat aan. Dingus, die botterik, heeft nooit gereageerd.

Hierna: "Het zit in de familie", Afl. 4 “Geen man” als behandelingsindicatie.

Schrijver: harrem, 7 mrt. 2019


Geplaatst in de categorie: familie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)