Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het zit in de familie 10

Het warme familiebad

Afl. 10 Het satanskind

De oplettende lezer, die personages bekend vindt voorkomen, heeft het goed gezien. In Realistische Fictie kunnen personages speels in een andere context opnieuw worden opgevoerd: authentieke gebeurtenissen verpakt als vermakelijke verzinsels.

In aflevering 9 kwam Wybertje in beeld. In haar familie Van de Beerput kwam het krengen-gen voor. Er was een absurde verering van de oerdraagster van dat gen, Oma Emma. Haar superassertieve gedrag kwam opvallend terug in achterkleinkind Hermien, Wybertjes oudere halfzus. Hermien was zeer onhandelbaar (denk aan de schaaraanval in aflevering 9). In een typisch Beerputse familiebijeenkomst werd besloten dat ze (toen pas vijf jaar oud!) behandeld moest worden. Hermien werd vaste klant bij het RIAGG.

Het fokschema van Dora van de Beerput onthult: Hermien was van Dora en man nummer 1. Wybertje kwam uit de kortstondige relatie van Dora met Krikke, man nummer 2 en hoofdpersoon in deze familiesoap… Haar eerste verjaardag vierde ze bij alweer een nieuwe man: nummer 3! Deze voerde een stoet verse stiefvaders aan, voorlopig eindigend bij nummer 9.

Zelfs als ik zwaar heb getafeld en me klem heb gezopen, kan ik het volgende niet verzinnen: pa nummer 3 vergreep zich - toen ze begon te ontluiken - aan Hermien. Dan ontrolt het verhaal zich snel: rechtszaak, man nummer 3 exit. Zijn opvolger, nummer 4, liep zich inmiddels warm langs de lijnen. De nummers 5, 6, 7 en 8 sla ik over, ofschoon u nu een feest van pedagogische lulkoek misloopt. Volgens Dora ontwikkelden haar dochters zo een “panoramische kijk” op het leven. Huh?

Man 9, ene Kees (van “Klaar is Kees”) stond al in de coulissen te wachten. Moeder Dora liet ondertussen geen gelegenheid onbenut om Wybertje ervan te doordringen wat er allemaal mis was met haar vader. Dat werkte want als vijfjarige deelde Wybertje Krikke onbevangen mee: “Mama zegt dat jij gek bent”. Welke vader wil zoiets niet horen van zijn kleuterdochter?

Volgens de ooit door de rechter opgelegde bezoekregeling verbleef Wybertje om de twee weken een weekend bij haar vader. Daar kwam op haar dertiende de klad in. Wat daarbij hielp was dat ze na het weekend thuis bijgepraat werd door Dora en Hermien over wat ze had gemist met die leuke Kees. Omdat hij een blijvertje leek te worden, wrong het kind zich in bochten om bij haar stiefvader in de smaak te vallen.

Het was traditie, dat pa Krikke bij schoolse activiteiten aanwezig was. Dora kon dat vanwege haar drukke baan vaak niet. Toen Wybertje in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kwam gebeurde het ongelooflijke: (Pan)dora regelde voor een ouderavond, dat zij en Krikke, maar ook Kees met docenten zouden praten! Volgens haar vond de schoolleiding drie ouders een goed idee. Navraag door Krikke (jawel, zo leep was hij nou ook wel weer) leerde, dat de schoolleiding dat juist heel raar vond. Immers, suggestieve grapjes over een “Ménage à trois” zouden Wybertje nog jarenlang achtervolgen. Om haar dat te besparen, bleef Krikke weg.

Dit stukje zelfopoffering werd niet zo opgevat. Het was een aanleiding om de hele omgangsregeling met Krikke te torpederen. Hij sleepte Dora daarop voor de kinderrechter. Die was gauw klaar met de uitspraak: ogenblikkelijk herstel van de omgangsregeling èn - surprise! - psychologische begeleiding aanbevolen voor Wybertje. De bij de zitting aanwezige Kinderbescherming zou dat monitoren. O ironie… voortaan konden de zusjes Hermien en Wybertje samen naar het RIAGG! Familiekorting mogelijk?

Die uitspraak lapten Dora en Wybertje aan hun laars. Er zijn namelijk geen sancties zoals in het strafrecht. De enige maatregel is... een rechtszaak aanspannen over de vorige rechtszaak! Hopeloos…

Wybertje regelde, dat alle informatie van school naar Krikke werd geblokkeerd. Dat had ze zelf bedacht volgens haar trotse moeder. Krikkes bemoeienis beperkte zich voortaan tot zijn maandelijkse financiële bijdrage. Bij Wybertje, inmiddels 16 jaar, had het krengen-gen van de Van de Beerputjes zich duidelijk gemanifesteerd. Maar wat erfde ze van Krikke?

Krikke had wat weg van een koekoek: eitje leggen en wegwezen. Primitieve voortplantingsdrang? Iets dat in zijn DNA zat; laten we dat het koekoeks-gen noemen… Zo had hij nog een dochter Toos, dus halfzus van Wybertje. Die woonde met haar moeder samen, Krikke niet inbegrepen. Wybertje wist beiden te bewegen haar voorbeeld te volgen.

Van alle ruim 7 miljard aardbewoners trof ze in Toos net dat ene meisje zonder ruggengraat, maar wel met slappe knieën. Toos’ moeder vond alles wat haar dochter ondernam prachtig; ook al was het haar vader verguizen. Juist omdat zij doorgaans nooit enig initiatief ontplooide. Dat maffe mens voelde zich belangrijk met de rol van kunstmoeder, die zij zich toebedeelde. Op de sociale media kraamde ze in het rond, dat ze er een aangenomen dochter bij had. (Gek, want Wybertje had een moeder). Lachwekkend was dat voor een schouderklopje Toos en haar moeder zich tegen Krikke keerden. Zolang hij zijn maandelijkse financiële bijdrage leverde misten ze niets aan hem.

Krikke ondervond aan den lijve, dat sommige kinderen van nature slecht zijn. Zo’n uitgelezen opvoeding draagt er ook toe bij. Ontgoochelend was het besef dat bij hem indaalde, dat Slimpie en Sloompie (Wybertje en Toos) zijn genetisch materiaal hadden. Ze deden er alleen andere dingen mee dan hij. Toos was te lui om het mensdom actief kwaad te doen, maar Wybertje was kwaadaardig èn energiek. Haar onpeilbare vernietigingsdrang was hem vreemd. Hij raakte desondanks vervuld van schaamte bij de gedachte, dat hij de wereld aan het bevolken was met vreselijke mensen.

Ik laat Krikke alleen met zijn opkomende depressie. Door zijn gangen na te gaan stuitte ik op een smak realistische fictie, zo idioot dat geen scenarioschrijver van tv-soaps ze kan bedenken. Dat valt mij zo in de schoot; dus laat ik het ook maar opschrijven. Blijft de vraag waarom mensen, die openlijk de gekste dingen uitvreten, mij verbieden dat ik ze opschrijf. Laat ik daarom gepast eindigen met...

Wordt vervolging.

Schrijver: harrem, 25 apr. 2019


Geplaatst in de categorie: familie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 709Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
26 apr. 2019
Gers,

Ik ben me ervan bewust dat nummer 10 los in de lucht hangt als je nummer 1 t/m 9 niet kent. Ik begrijp evt. verwarring goed. Er zijn klantvriendelijker sites waarop je met één klik terugbladert naar
voorgaande stof. Maar inderdaad kom je hier via de schrijversnaam (link harrem) bij de vorige 9 stukken.

Nuttige opmerking trouwens.
Naam:
Franciscus Borst
Datum:
25 apr. 2019
Ik ga meer van je lezen want komt erg interessant binnen maar totaal niet te volgen. Daarom even terug kijken in je legenda of de draad is op te pakken. Veelbelovend als dat zo is. Gers!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)