Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als krijt over het schoolbord krijst

(voor Maria Messens (1939 - 1989))

Je bent geboren als Maria Rosa Messens op 13 september 1939 in Brugge. Vanaf 1958 studeerde je Moderne Talen en daarna was je lerares Frans aan het Koninklijk Atheneum in Tielt, Stationstraat 67. Als lerares Frans was jouw bijnaam 'de bannanne' ('banaan' volgens het Tieltse dialect) en dat verwees naar jouw aparte, hoogopgestoken haardracht. Op 7 mei 1962 ben je met de leraar Gilbert Constant getrouwd. Jullie woonden in een appartement aan de Woensdagmarkt 9 in Brugge. Op de Woensdagmarkt werd in 1871 een standbeeld van de schilder Hans Memling geplaatst. Er staat ook het huis 'Orloge Mansschip' met een 16de-eeuwse traptoren. Omdat er vanaf de 16de-eeuw op woensdagen houtskool werd verkocht, kreeg het de huidige naam.

Vanaf 1964 begon je onder het pseudoniem Elsy van Dam te publiceren, eerst het verhaal 'Een dwaalspoor' en enkele gedichten. In 1966 verscheen jouw novelle 'Glissando' bij uitgeverij Desclée De Brouwer, met de uitgever Fernand Bonneure (1923 - 2017), ook een dichter/schrijver, die tot 1983 de uitgever van Desclée De Brouwer was. 'Glissando' is een poëtisch verhaal, geïnspireerd door een reis naar Italië.

In 1971 verscheen jouw roman 'Murrath' onder jouw eigen naam bij uitgeverij Orion, met het omslagontwerp van Jeanine Behaeghel (1940 - 1993), een Brugse grafica/schilderes, die aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten en het Royal College of Art in Londen had gestudeerd. In maart 1965 had zij haar eerste solo-expositie in het Huidevettershuis en later werkte zij o.a. voor de Korrekelder in Brugge. Op 6 oktober 1971 pleegde Gilbert zelfdoding door zichzelf op te hangen. Hij werd 29 jaar. Jij bleef de rest van jouw leven op de Woensdagmarkt 9 wonen en je bent niet hertrouwd.

Op 31 december 1971 was je samen met de dichter Jan van der Hoeven (1929 - 2014), de romanschrijver Pierre Dyserinck (1937 - 2006) en de dichteres Patricia Lasoen (1948, Brugge) in de literaire VRT-documentaire 'Vergeet niet te lezen'. Op 1 mei 1973 verscheen 'Gedicht en Het verlangen' (enkele gedichten) in het literaire tijdschrift 'Kreatief', wat in 2003 stopte. In 1977 verscheen 'Spiraal', een romanfragment uit 'Relaties', in de bloemlezing 'Vrouwen in Vlaanderen schrijven nu'. In 1977 werd je lid van de adviesraad voor de Openbare Stadsbibliotheek Brugge, waar je over de aankoop van de Engelse literatuur advies gaf. In 1979 verscheen de roman 'Relaties' bij Davidsfonds Leuven, met een omslag van Stefan Loeckx, een grafisch vormgever/affiche-ontwerper, geboren op 18 juli 1948 in Asse, waar terracotta-paardenbeeldjes zijn gevonden, die verwijzen naar de verering van de Keltische vruchtbaarheidsgodin Epona.

Je leed een zeer teruggetrokken en eenzaam leven. Je neigde erg naar anorexia nervosa en volgens Jeroen Brouwers 'hield je de fles permanent onder handbereik'. De speculaties over jouw ongelukkig verlopen, lesbische relaties zijn nooit hard gemaakt. Overigens schreef je in jouw romans wel over de vrouwenliefde.

Op 29 augustus 1989 ben jij door de politie in jouw appartement aan de Woensdagmarkt gevonden. Jij hebt zelfdoding gepleegd door een overdosis medicijnen in te nemen. Jouw sterfdatum is onzeker, omdat je pas na twee à drie weken bent gevonden, nadat jouw buurvrouw de politie had ingeschakeld. Dat deed ze omdat ze jou niet meer op jouw schrijfmachine hoorde tikken. Volgens jouw buurvrouw stopte jij op 15 augustus 1989 met het werken op jouw typemachine, de roomse feestdag van de tenhemelopneming van Moeder Maria, naar wie jij vernoemd bent. Je werd 50 jaar en je bent in de Centrale Begraafplaats in de wijk Sint-Katarina, in Assebroek, in Brugge begraven. Daar liggen ook de dichter/priester Guido Gezelle onder een praalgraf en de kunstschilder Joseph-François Ducq (1762 - 1829), die het drieluik van het Mystiek Huwelijk van Hans Memling restaureerde. Jouw graf is grafnummer 1 in vak 55. De begrafenisplechtigheid was in een besloten kring, geheel volgens jouw wens.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)