Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

DE BLAUWE REIGER

Wie nooit van Marsman heeft gehoord, wie Hendrik Marsman (1899-1940) sinds zijn of haar schooltijd is vergeten, hoeft zich niet diep te schamen. Maar wie Marsman niet wil lezen is verloren en U weet meteen waarom!

Landschap

In weiden grazen
de vreedzame dieren;
de reigers zeilen
over blinkende meren,
de roerdompen staan
bij een donkere plas;
en in de uiterwaarden
galopperen de paarden
met golvende staarten
over golvend gras.

Eigennamen als Reigersbos, Reigershof, Reigersnest, Reigersvliet, en Reigerlo wijzen al op de populariteit van de vogelsoort.
Waadvogels zoals Kraanvogels en Ooievaars, vliegen met gestrekte hals. Van Reigers is de hals ingetrokken en lijkt hij op een ronde “keelzak” in typische S-vorm. Blauwe Reigers hebben een wit voorhoofd en zijn nooit gehaast. Purperreigers zijn kleiner, slungelig en vliegen met rukkende vleugelslagen en zie je minder vaak.

Over de Roerdomp hebben wij het niet, die plompe, geheimzinnige Reiger die met zijn diep gegrom in het rietmoeras kleingelovigen de stuipen op het lijf jaagt. Voor bange turfgravers, onze verre voorouders, klonk de roep van de Roerdomp uit de zompige grond akelig, vreesachtig. Mythen, sprookjes en volksverhalen deden de rest. Men wist niet beter of er verschool zich een veenspook in het moeras. De roep, het diepe gegrom, was een donkere klank, een hoorn in de mist. Later kwam de tijd van de verlichting en werd de Roerdomp zonder vreze bij nacht en ontij opgezocht in die zompige grond. Een Roerdomp ontdekken in de venen of in de kreken is een kunst en een bron van genot voor bezonnen geesten!

Een blauwe lucht met daarin zeven Zilverreigers, een Purperreiger en een Blauwe reiger die in Raversijde laag over de Noordzee in noordoostelijke richting vliegen, dat is iets wat je raakt. Van statige Zwanen en zeilende Reigers over polderdijken en kreken gaat een bekoring uit, een schoonheid die ontroert. Je voelt je vreemd te moede.

Een Blauwe reiger in de lente die roerloos in het stralend ochtendlicht in het water staat of met gestrekte hals door ondiep water waadt is een filmisch gegeven. Reigers zie je overal, liefst waar er veel kikkers zijn natuurlijk. Hij broedt graag in kolonies in het gezelschap van Aalscholvers. In de bomen voelt hij zich veilig voor rovers. Het zijn trage, bedachtzame vliegers. Ook Zilverreigers vliegen met langzame vleugelslagen en met uitgestrekte poten.

In maart-april beginnen de Reigers te baltsen en elkaar het hof te maken. Ze zijn trouw en maken vaak gebruik van het nest van vorig jaar, want een nieuw nest bouwen met een stevig fundament is zwaar labeur. Een pas gebouwd nest is niet veel zaaks, maar na jaren is het bijzonder stevig en kan 75 kg wegen. Het mannetje brengt hoog in een boom de takken aan en het creatieve wijfje richt de woning in. De drie of vier daarin gelegde eieren zijn lichtblauw en de broedtijd bedraagt 26 dagen. De jongen doen er vijftig dagen over om zelfstandig te worden.

bewerk   wis

Schrijver: Johan Corveleijn
7 jan. 2021


Geplaatst in de categorie: natuur

4,0 met 2 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)