Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heel gewoon abnormaal bedrieglijk

Op 25 april 2021 keek ik toevallig naar de TV Show van de Henk van der Meijden van de televisie glamourlikker Ivo Niehe, die weer eens enkele succesvolle beroemdheden in de spotlights zette. Mijn hart begon sneller te slaan, toen hij de kunstschilder Peter Riezebos interviewde en onderwijl biografeerde. Hoe meer ik van Peter's werk zag, hoe kwader ik werd, mijn God zeg, wat een kunstenaarsbedrog! En wat een scala aan gestolen schilderstijlen! En niet eens op een originele manier gerangschikt! De hoofdreden van Ivo's geslijm was dan ook de prijskaartjes, die er aan al dat imbeciele geklieder hangt. Ik hou er niet van om bedrogen te worden en al helemaal niet als het om kunst gaat. Wanneer die geslepen bedriegerij ook nog eens voor peperdure prijzen verkocht wordt, dan is dat dubbel zo erg. Ook al schijnt dat dan de gewoonte te zijn binnen de nouveau riche en andere oppervlakkige rijken.

Peter Riezebos is geboren in 1980 in Harderwijk. Op school stond hij meer op de gang dan dat hij in de klas zat. Tijdens zijn lezingen noemde hij vaak het voorbeeld van het propje papier, dat in het klaslokaal op de grond lag. De meester vroeg hem om dat op te ruimen, maar dat weigerde hij, want hij had dat immers niet gedaan. Daarna moest hij zo'n 5 uur blijven staan, wat hij bijna katatonisch onderging. Het was misschien niet pragmatisch en functioneel, maar hij bleef wel bij zichzelf en daar is moed voor nodig. En hij voelde zich er al niet bijhoren. Hij zegt, dat wij allemaal genieën zijn, we moeten leren dat we in staat zijn op basis van onze eigen talenten ons leven in te vullen. Toen hij vanwege zijn anders-zijn depressief werd, is hij één jaar naar een psychiatrische inrichting gegaan. In deze inrichting hebben ze vastgesteld, dat hij aan ADHD en Asperger lijdt, meer aan Asperger/autisme. Na zijn opname stopte hij tegen de zin van zijn psychiater met zijn medicatie, o.a. Ritalin.

Hij verhuisde naar Enschede en hij studeerde aan de Universiteit van Twente. Vier studies; psychologie, filosofie, communicatiewetenschap en bedrijfskunde. Zijn vriendin Lindy (1976, Haaksbergen), die aan de Saxion Hogeschool studeerde, hielp hem daarbij. Zij woonden begin 2001 in een studentenappartement aan de Beltstraat in hartje Enschede. Op een dag kocht Peter een fles wijn van 160 euro, wat ver boven hun budget was, maar ze genoten er wel van. Met een beurs ging Peter naar Shanghai, waar hij aan de East China Normal University onderzoek naar onderwijstechnologie deed. Zijn hoogbegaafdheid nam een vrije vlucht. In 2009 was hij voor het eerst in Shanghai, waar hij veel positiviteit bespeurde, in tegenstelling tot de neerslachtigheid en het vele geklaag in Nederland. In Shanghai zag hij veel meer mogelijkheden om als kunstenaar te floreren. De veelal aangepaste Chinezen vinden het natuurlijk fantastisch, wanneer hij in zijn korte broek en op blote voeten verf op een doek smijt. Dan ga je daar al gauw voor kunstenaar door. Inmiddels heeft hij ook het grote geld ontdekt en verkopen zijn 'schilderijen' als een tierelier.

Gezien zijn studies is het niet echt verwonderlijk, dat hij 'commercie' geen vies woord vindt. Hij schiet daar zelfs graag in door. In 2014 verscheen zijn boek 'Van Mavo naar Harvard' en gaf hij graag lezingen over zijn studieweg. Ook niet echt verwonderlijk is het feit, dat hij van de COBRA-stijl houdt, wat volgens mij de Brut Art volkomen overlapt. Zijn infantiele explosies worden heel chic 'een neo-expressionistische stijl' genoemd. Zijn uitgekiende werk doet mij denken aan Lucebert en Herman Brood. Het is een mix tussen straatgraffiti en Van Gogh uitvergroot. Het is bewust chaotisch om de kijker te verwarren en in een Mad-stripstijl. Hij heeft 9 schilderijen van Vincent van Gogh nagekliedert in een hoogst afstotelijke en naar Vincent respectloze stijl. Tja, de Aziaten zijn dol op Van Gogh, dat weet hij en zowaar, ze reageerden dolenthousiast, ook financieel gezien. Datzelfde trucje besloot hij met Rembrandt te doen en zijn 'Nachtwacht' karikatuur ging weg voor 150.000 euro. Commercieel succes zegt echt geen ene donder, maar het is wel misselijkmakend en chockerend voor ware kunstkenners. Bij Peter houden de kunstenaar en de kunstkoper elkaar voor de gek. En niet alleen bij Peter zo wij weten. Peter bewondert Picasso, Andy Warhol, Keith Haring en Karel Appel. Maar hij bewondert vooral zichzelf, want zoals de meeste rasoplichters is hij supernarcistisch ingesteld.

Met een beetje bluf en zelfverzekerdheid kom je een heel eind, zou je kunnen zeggen, maar als dat inclusief kunstbedrog is, dan beduvel je jouw naïeve kunstkopers dubbel en dwars, zowel qua aankoop als qua koopbedrag. Peter noemt zijn voorstellingen shows. Nou, een echte showbink is hij inderdaad, stuur hem maar gauw de gang weer op! Hij is continu aan het feesten met de rijkbedeelden op aarde. In juni 2020 werd zijn boek 'Amicitia' in De Librije te Zwolle gepresenteerd. Daarin heeft hij 266 keer gefotografeerd, dat hij met één van zijn wereldwijde, rijke vrienden een wijnfles Mouton Rothschild aan het drinken is, uit diverse jaargangen. Met vier Mouton Rotschilds uit 1945 van 10.000 tot 50.000 euro per fles. Dat grapje met die fles van 160 euro is flink uit de hand gelopen. Het is van een decadentie, waar ik eerlijk gezegd van moet kotsen. Zijn wijnreis kostte hem ruim 700.000 euro. Hij werd geholpen door Philippe Sereys de Rothschild. En wie kreeg in De Librije het eerste exemplaar van 'Amicitia' overhandigd? Onze VOC-fanaat Jan-Peter Balkenende! Die staat natuurlijk ook in het boek, net als o.a. de acteur/zanger Robin Thicke. Jaja, Jan-Peter is een grote fan van Peter! De narcistische zelfingenomenheid spat er allemaal vanaf!

Voor zijn wijnproject is hij 12 keer de wereld rondgevlogen, wat niet zo klimaatvriendelijk is, maar daar denken geldwolven zoals hij liever niet aan. Ene Sidney Lu doneerde voor 75.000 euro aan wijnflessen, waardoor hij een schilderij uit die lelijke Van Gogh-serie mocht uitzoeken. Ruilhandel op hoog niveau. Peter schonk één mislukte Van Gogh-plagiaat aan het Stadsmuseum in Harderwijk. Inmiddels woont en werkt Peter in Harderwijk, waar zijn studio 'Artheneum' heet. Grappig hé van deze doorgestudeerde charlatan en parvenu! Er verscheen nog een boek van zijn hand, getiteld 'Plus Ultra', eveneens met Gijs Dragt als grafisch vormgever. In Amsterdam hield hij samen met de couturier Monique Collignon de expositie 'Addicted to Life', over zijn angst voor de dood, wat wellicht de bron van zijn grootdoenerij is. Een lawaaierig bezweringsritueel. Een opgaan in exuberante weelde om maar niet de eigen sterfelijkheid te hoeven voelen. Een artificieel ontwijken van waar niemand tenslotte omheen kan. Maar wat dat betreft valt er nog een hele grote wereld aan mystiek voor hem te winnen. Inclusief reïncarnatie en het geloof in de eeuwige geestenwereld. Wat een innerlijke weg vergt. Het tegendeel van dat driftig, nukkig en oppervlakkig naar buiten spatten. Dat zijn werk totaal geen diepgang en originaliteit heeft, dat bevestigt zijn afgestompte publiek precies. De uitspraak 'Het is maar wat de gek ervoor wil geven!' geldt zeker voor Peter's goedkope pretparkkleuren en misleidende neonlichten.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 apr. 2021


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

5,0 met 1 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)