Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

GEEF DE TIJD DE RUIMTE

‘Opdat het je goed moge gaan’ wil ook zeggen ‘geef de tijd de ruimte’. Dat is wel een heel mooie metafoor, de tijd de ruimte geven. Je kunt de tijd immers niet naar je hand zetten, hij moet zich kunnen ontplooien. Ook al duurt alles maar een tijdje, hij moet de ruimte krijgen.

En de ruimte, daar is het ons om te doen. Dit brengt ons bij de Zeearend, de Noordse stormvogel, de Alk en vele andere soorten. Dit brengt ons bij bergen en rotsen, meren en rivieren, jacht- en broedgebieden en verraderlijke windturbines. En de biologische levensruimte!

Ieder van ons staat open voor ingenieuze projecten in verband met hernieuwbare energie om de uitstoot van schadelijke gassen tot een minimum te herleiden. We vinden het prachtig wanneer ondernemingen de wind in de zeilen hebben en willen investeren, zolang dit in dienst staat van het leven, de mens en zijn onze natuurlijke omgeving.

En dat gaat echt niet van een leien dakje, dat is geen fluitje van een cent, maar is een zaak van vallen en opstaan. Wanbeheer, opportunisme, winstbejag, we horen die woorden niet graag en terecht, want de schade die eruit voortvloeit is reusachtig en niet op korte termijn de herstellen. Geef de tijd de ruimte!

In diepzeegebieden in het noorden van de Noordzee en ver van de kust is de wind sterk en constant. Een ideale plek voor drijvende windturbines die olie- en gasplatforms van elektriciteit voorzien. En ik citeer een officiële bron: ‘Dat Hywind Tampen-park komt op ongeveer 140 kilometer van de Noorse kust ter hoogte van Bergen in bijna driehonderd meter diep water. Het gaat olie- en gasplatformen in het Snorre- en Gullflaks-veld van stroom voorzien’.

Windmolenprojecten op het vasteland en vlakbij de kust krijgen veel tegenwind. Dat is niet raar. Een afstand van 14 tot 22 kilometer voor de kust van Finnmark, is fataal voor trekkende en voedselzoekende zeevogels. Het is voor de vogels een echte uitdaging, want een aanvaring met die gigantische turbines is catastrofaal. Let wel, windmolenparken lokken zelfs zeevogels aan!

Olie- en gasvelden en scheepvaart maken deel uit van het industriële leven over de hele wereld. Regeringen en leveranciers van energie staan onder druk en gaan op avontuur. De elf drijvende windturbines die het ‘Snorre- en Gullfaksfeltet’ in het noorden van de Noordzee van stroom voorzien, zorgen ervoor dat de uitstoot van CO2 jaarlijks met 200.000 ton wordt gereduceerd.Dit project gaat ook over politiek prestige. De ervaring en kennis waarover de Noren beschikken in verband met het Hywind project in het Tampen-park zijn natuurlijk belangrijk, waardoor ze een leidinggevende rol kunnen blijven spelen op het wereldtoneel.

Schrijver: Johan Corveleijn
5 mei. 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)