Kati Rán - Blodbylgje
Kati Rán is geboren als de Nederlandse Kaat Geevers Ik schat dat zij rond 1980 is geboren. Haar Noorse artiestenachternaam Rán komt uit de familielijn van haar moederskant. Sinds 1998 woonde zij in de TU-wijk in Delft. Zij is zangeres, muzikante, songwriter en producente. Zij is een genrepionier binnen het Dark Nordic Folk genre. Zij maakt o.a. gebruik van: de Zweedse nyckelharpa, de Finse kantele, de moraharpa, de hammered dulcimer, de Norwegian Kraviklyra, botfluiten en boventoonfluiten, de hurre, schelphoorns, oerpercussieve texturen en skindrums. Zij vocaliseert mystieke 'personages' en krachtige emoties. Zij maakt ook muziek voor televisie-, film- en videogameproducties in de VS, Zuid-Korea en Canada. Ze zong in de soundtrack voor de film 'Redbad', in de soundtrack voor de Netflix-serie 'Vikings: Valhalla' en in de videogame 'Assassin's Creed: Valhalla'. Ze was roadie voor de Keltische folkband Omnia en in 2010 ging zij naar haar eerste Viking-metalfestival in Noorwegen.
Van 2002 tot 2004 studeerde Kaat Kunsttherapie aan de Hogeschool Leiden en van 2005 tot 2009 behaalde zij een Bachelor of Social Arts aan de Hogeschool Rotterdam. Pas op haar 27-ste raakte Kaat een heel oud instrument aan en zij hoorde Keltische muziek op middeleeuwse festivals. Zij reisde door Scandinavië en zij bezocht Vikingmarkten. In 2010 heeft zij de Keltische band L.E.A.F. opgericht. De andere leden waren Fieke van den Hurk van de Orchvs studio, Nilla Flowerface, Chloé Bakker, Philip Xander (ex-lid van Omnia), Thomas Biesmeijer, Sophie Zaaijer en Marijn Sies. In 2012 verscheen de EP 'Leaf', met 'Onder Nymanen', 'Fjarilar', 'Wind en boom', 'Kanton Frühlingstanz', 'Bundet' en 'Winter'. Met Leaf begon Kaat al Scandinavische nummers te maken. Haar teksten zitten vol mythologie en mystiek. Zij maakt muziek, die de mensen weer in contact brengen met de natuur, met hun geschiedenis en met elkaar.
In 2015 verscheen Kaat's debuutalbum 'LYS' (Licht) met medewerking van haar band L.E.A.F. en samen geproduceerd in Denemarken met Christopher Juul van Heilung. 'LYS' bevat: 'Flamme', 'Sol', 'Ran', 'Terveh', 'Harpa Toner', 'Nymanen', 'Vinda', 'Fylgja', 'Suurin' en 'Lys'. Er verschenen drie Scandinavische dark folk-singles; in 2019 het zeer indrukwekkende 'Blodbylgje' (15.23 minuten), in 2021 'Unnr/Mindbeach' en in 2022 'Hefring'. Op 'Blodbylgje' zingt ook de Noorse metalzanger Gaahl, oftewel de openlijk homoseksuele Kristian Eivind Espedal, geboren op 7 augustus 1975 in Sunnfjord. Kristian en Kaat zijn bevriend met elkaar. Op 'Unnr/Mindbeach' is er medewerking van de contrabassist Borgar Magnason, de zangeres Yana Veva en Gaahl. 'Hefring' is gemixt en voltooid door de Finse producer Jaani Peuhu, die ook haar album 'SÁLA' co-produceerde, opnam en voltooide. Kaat bewondert Anna von Hausswolff, geboren als Anna Michaela Ebba Electra von Hausswolff op 6 september 1986 in Göteborg.
In 2024 verscheen Kaat's fenomenale album 'SÁLA' bij Svart Records in Finland. Het bevat meesterlijke, sjamanistische, zielsdiepe, betoverende en helende muziek. Dit album is een intense zelftherapie voor Kaat, na ziekte, depressie en liefdesverdriet. Het is katharis en overwinning voor haar. SÁLA is Oudnoors voor 'Zee' en 'Ziel'. 'SÁLA' bevat: 'SÁLA', 'Hefring', 'Kolga/16', 'Blodbylgje', 'Drofn/Drifting', 'Stone Pillars', 'Dufa/Sleeping', 'Unnr/Mindbeach', 'Himinglaeva', 'Hronn', 'Bara/Bosi', 'segio Mer' en 'Fa'. 'SÁLA' is een daad van 'soul retrieval'. Het album is gewijd aan het thema van negen, zeepersonifiërende dochters van AEgir en Rán en belichaamt de echo's van stemmen van diverse vrouwelijke, mystieke personages; met völva-voorstellingen, boze walkuren en het profeteren van zieners. De eerste single van 'SÁLA' was 'Stone Pillars', met achtergrondzang van Gaahl, Jaani Peuhu, Mitch Harris en het vrouwelijke muziekensemble UMBRA. Verder nam Kaat leisteen- en lavasteenmarimbageluiden op. Dat deed zij samen met de maker/beeldhouwer/schilder/muzikant Páll Guomundsson in een schuur in Húsafell, IJsland. Kaat was geïnspireerd door het legendarische nummer 'Odin's Raven Magic', waarin de stenen marimba voor het laatst was opgenomen.
De tweede single was 'Kolga/16'. Het gaat over één van de koudste golven onder de negen golvende maagden van de godin Rán, in staat om je te overspoelen in een zware greep van ijskoud water en zware emoties die je ademloos achterlaten. De meest 'destructieve krachten van de natuur' kunnen ook dienen als krachtige katalysatoren voor verandering, die hernieuwde duidelijkheid bieden in het kielzog of de nasleep van vernietiging of een 'doodsslaap'. Het lied is ook opgedragen aan de vele vrouwen, die aanzienlijke offers hebben gebracht in hun leven. De folkmuzikant Karl Seglem bespeelt de Noorse Bukkehorn (geitenhoorn). Ook met Gaahl, UMBRA, Jaani Peuhu, Sól Geirsdóttir en Varg Saastad. Björk werkte ook aan 'SÁLA' mee. Kaat werkte o.a. als pedagoge bij Kinderopvang ZON! en zij werkt nu als Senior Adviseur & Product Owner bij Gemeente Den Haag.
9 februari 2025
Geplaatst in de categorie: idool