Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een bank is een bank als er geld opstaat!

Banken moeten terug naar een gezonde balans tussen eigen geld en schulden. Dat is een van de dingen die we geleerd hebben in de afgelopen jaren. Een bank is inderdaad alleen een bank als er geld op staat. Eigen vermogen of geld van mensen die het 'op de bank zetten'. Maar in de praktijk, om meer te kunnen uitlenen en verdienen wordt er ook geld geleend van andere banken. Die lenen op hun beurt ook weer etc. Zo ontstaat er een keten van tussenhandelaren (de naam bank niet waardig) die allemaal geld verdienen terwijl uiteindelijk er maar één bank is die het geld echt heeft en uitleent aan het bedrijf of die consument. De lener draait vervolgens op voor het totaal van de kosten.

Waarom schrijf ik dit op?

U heeft vast gelezen wat er deze week over hypotheken aangekondigd werd: de rente zal in de toekomst waarschijnlijk omhoog gaan. En waarom? Omdat de banken de hypotheken van hun balans af willen hebben om 'gezonder' te zijn. Die hypotheken worden dan door geschoven naar een andere financiële instelling die ze wel op de balans kan verdragen en die moet er OOK geld aan verdienen. En daar gaat het nu om: waarom moet die instelling er OOK geld aan verdienen? Die andere instelling MOET er geld aan verdienen want uiteindelijk is dat de leverancier van het kapitaal geworden. Maar niet OOK. De oorspronkelijke bank die de hypotheek niet meer op zijn balans heeft heeft geen recht meer om daar nog geld op te verdienen - toch? Stop. Geen risico meer, geen toegevoegde waarde en toch nog geld aan onze hypotheken blijven verdienen? Te zot voor woorden! Een eenmalige afsluitprovisie that's it! Maar niet vanzelfsprekend voor de banken blijkbaar.

Ik denk dat we een 'Fairtrade' principe voor banken moeten instellen. Net zoals 'Fairtrade' voor levensmiddelen er voor zorgt dat wat de consument betaalt op een eerlijke manier bij de boer terecht komt, en niet bij de tussenhandel blijft hangen, moet deze 'Fairtrade' voor banken ervoor zorgen dat de consument direct betaalt aan de bank die het geld echt heeft en uitleent - en geen rente meer betaalt die er alleen is om de tussenhandel rijk te maken. Een bank is een bank als er geld opstaat. De rest is tussenhandel.

In die context: banken moeten niet aan hun imago werken maar aan hun ethiek, dan komt het wel goed met dat imago.

Mochten het banken collectief er in slagen om de hypotheken van hun balans af te krijgen en er ons toch geld voor te blijven vragen, dan moeten wij, consumenten het anders aanpakken. Ik heb een idee, tit for tat!

Heeft u het gelezen deze week, van die journalisten die op internet een kalasjnikov gekocht hadden maar omdat ze hem meteen ingeleverd hebben niet strafbaar waren? Nou zoiets. Het idee is als volgt.

Ik zou dan aan een groep anonieme hackers willen vragen om bij een heel specifiek bank voor mij 78.000 Euro (eigen geld van de bank of geleend, maakt me niks uit) te 'vinden' en er goed voor te zorgen dat ze dat geld niet meteen missen. Dan heel snel met die 78.000 naar een notaris (eerlijker en objectiever kan het niet - als je tenminste de goede kiest) en hem onmiddellijk die 78.000 Euro over laten maken naar dezelfde bank als waar het vandaan komt en wel: als volledige aflossing van mijn hypotheek. De bank heeft zijn geld weer terug, niets aan de hand, en ik heb de hypotheek NIET MEER OP MIJN BALANS! En woon lekker in mijn afgeloste huis tot in de dagen der dagen.

Toch?

Schrijver: AJ Meer, 9 februari 2015


Geplaatst in de categorie: geld

4.3 met 6 stemmen 218



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
13 februari 2015
Prima Column!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)